Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan (Τουρκία): Τον αγνοεί ο Biden στους G20 για τα 1,4 δισ. δολ. από τα F-35 - Άκυρο το ραντεβού στη Γλασκώβη

Erdogan (Τουρκία): Τον αγνοεί ο Biden στους G20 για τα 1,4 δισ. δολ. από τα F-35 - Άκυρο το ραντεβού στη Γλασκώβη

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση στη Ρώμη με την επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen και τον Ιταλο πρωθυπουργό Mario Draghi

Σχετικά Άρθρα

 Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 στη Ρώμη αναμένεται να επιδιώξει ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, σύμφωνα με τρεις Τούρκους αξιωματούχους καθώς ενδέχεται  να μην παραστεί στη σύνοδο του COP26 στη Γλασκώβη την επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Bloomberg το Σαββατο 30 Αυγούστου 2021.
Ο Erdogan διατύπωσε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Biden είτε στη σύνοδο των G-20 είτε σε αυτής των COP26 για το κλίμα προκειμένου να διεκδικήσει το ποσόν των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέβαλε η Τουρκία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Οι κυρώσεις για τους S-400

Η Ουάσιγκτον απαγόρευσε στην Άγκυρα να αγοράσει και να αναπτύξει από κοινού τα πολεμικά αεροσκάφη αφού αγόρασε ρωσικούς πυραύλους αεράμυνας (το σύστημα S400) το οποίο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών όσον αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες τωναεροσκαφών.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά σε ερώτηση του Bloomberg.

Το ραντεβού

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Air Force One αυτή την εβδομάδα ότι ο Biden αναμένεται να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο COP26.
«Περιμένω ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Γλασκώβη», είπε ο Sullivan.
«Δεν έχω επιβεβαίωση, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η τρέχουσα συμφωνια».

Χρηματοδότηση

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι έκαναν οποιαδήποτε προσφορά σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη F-16, αφού ο Erdogan δήλωσε ότι μπορεί να είναι ένας τρόπος επιστροφής των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συναντήσεις

Την ίδια ώρα ην πρώτη τους διμερή συνάντηση μετά το διπλωματικό επεισόδιο του "sofa-gate" είχαν πριν από λίγο στην Ρώμη ο Erdogan και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του G20 και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν σύντομης διάρκειας.
Το απόγευμα έλαβε χώρα συνάντηση του Erdogan με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Draghi με κύρια θέματα την Λιβύη, το Αφγανιστάν και το μεταναστευτικό..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης