Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή επίθεση της Bild στη Lagarde: Η «Κυρία... Πληθωρισμός» διαλύει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις αποταμιεύσεις

Σκληρή επίθεση της Bild στη Lagarde: Η «Κυρία... Πληθωρισμός» διαλύει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις αποταμιεύσεις
H Bild αποκαλεί την Lagarde «Κυρία Πληθωρισμό», κατηγορώντας την ότι με τα υψηλά εισοδήματα και τα πολυτελή ρούχα της δεν ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι
Σχετικά Άρθρα

Σκληρή επίθεση στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde εξαπολύει η γερμανική εφημερίδα Bild, κατηγορώντας την ότι καταστρέφει τα κέρδη και τις αποταμιεύσεις των απλών πολιτών, ανεχόμενη την άνοδο του πληθωρισμού.
Το άρθρο, που απηχεί μια επίθεση της Bild στον προκάτοχο της Lagarde, Mario Draghi το 2019, μπορεί να σηματοδοτήσει νέα εχθρότητα προς την ΕΚΤ από την πλευρά του γερμανικού κοινού, το οποίο εδώ και μια δεκαετία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική.
Πριν από δύο ημέρες, η τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφτασε σε υψηλό 13 ετών.
H Bild αποκαλεί την Lagarde «Κυρία Πληθωρισμό», κατηγορώντας την ότι με τα υψηλά εισοδήματα και τα πολυτελή ρούχα της δεν ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι.
«Η Lagarde διαλύει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις αποταμιεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

ΕΚΤ: Η Lagarde αναγνωρίζει τις δυσκολίες

Σε ερώτημα του Reuters για το άρθρο, εκπρόσωπος της ΕΚΤ σημειώνει πως η Lagarde αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός προκαλεί έντονη ανησυχία στους πολίτες.
Δήλωσε ακόμη πως με ιδιαίτερη περίσκεψη η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση να μην προχωρήσει ακόμη σε πολιτική σύσφιξης.
Η επίθεση της Bild έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Jens Weidmann, ένθερμος επικριτής της πολιτικής της ΕΚΤ, παραιτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι 10 χρόνια στη θέση αυτή είναι αρκετά.
Παράλληλα προειδοποίησε για τους πληθωριστικούς κινδύνους.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 4,1% τον Οκτώβριο, ισοδυναμώντας με το υψηλό όλων των εποχών.
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός είναι ακόμη υψηλότερος, πιθανότατα να πλησιάσει το 5% μέχρι το τέλος του έτους.

Lagarde: Παροδικός ο πληθωρισμός

Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού προτού υποχωρήσει το 2022 προέβλεψε την Πέμπτη (28/10/2021) η Christine Lagarde, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή της ότι το φαινόμενο είναι παροδικό.
Η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού διήρκησε περισσότερο από ότι αναμέναμε, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Μιλήσαμε για πληθωρισμό, πληθωρισμό, πληθωρισμό», ανέφερε η κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το 2022.

«Μην στοιχηματίζετε σε αύξηση επιτοκίων»

Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, η Lagarde σημείωσε ότι τα στοιχήματα των αγορών δεν συνάδουν με το guidance της ΕΚΤ.
Ανέφερε επίσης ότι οι συγκρίσεις με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αποσύρουν τα μέτρα στήριξης είναι... περίεργη.
Όσον αφορά τη μείωση του ρυθμού αγοράς τίτλων μέσω PEPP, η Lagarde επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για tapering, αλλά για ρύθμιση.
Η Lagarde σημείωσε επίσης ότι ο όγκος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), έχει μεγαλύτερη σημασία από τη διάρκεια.
H πρόεδρος της ΕΚΤ ρωτήθηκε και για την αποχώρηση του Jens Weidmann από την προεδρία της Bundesbank και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με τη Lagarde να τονίζει ότι είχαν μία άριστη επαγγελματική σχέση.
Η Lagarde ζήτησε επίσης συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα της Βασιλείας ΙΙΙ.
«Η οικονομία ισχυροποιήθηκε το 3ο τρίμηνο, αλλά οι υψηλότερες τιμές ενέργειας μπορεί να μειώσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», ανέφερε η Christine Lagarde.
Τα προβλήματα που παρατηρούνται στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αποτελούν τροχοπέδη για την ανάκαμψη της βιομηχανίας αλλά και του κατασκευαστικού τομέα, σημείωσε


madame.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης