Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα κατασκευάζει στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Η Κίνα κατασκευάζει στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν
Θα επιτρέπεται στην Κίνα να επεκτείνει το στρατιωτικό της αποτύπωμα και αλλού στη χώρα της κεντρικής Ασίας
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω συνεχιζόμενων αναφορών ότι η Κίνα προσβλέπει σε μελλοντική στρατιωτική παρουσία σε εγκαταλειμμένες αμερικανικές βάσεις εντός του Αφγανιστάν, η γειτονική χώρα του Τατζικιστάν επιβεβαίωσε πως το Πεκίνο κατασκευάζει βάση για ειδικές δυνάμεις στα σύνορα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας με τη χώρα, η οποία ελέγχεται τώρα από τους Ταλιμπάν.
Η κινεζική στρατιωτική βάση θα βρίσκεται στην ανατολική αυτόνομη επαρχία Gorno-Badakhshan στα βουνά Pamir, σε μια στιγμή αυξημένης συνοριακής φύλαξης, καθώς χιλιάδες Αφγανοί προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να ξεφύγουν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν.
Ωστόσο, ενώ χρηματοδοτείται από την Κίνα, εκπρόσωπος του Τατζικιστάν είπε ότι η βάση θα φιλοξενήσει μια μονάδα ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της χώρας, απορρίπτοντας πως θα αναπτυχθούν κινεζικά στρατεύματα εκεί.
Πάντως δεν απέρριψε την πιθανότητα κοινών εκπαιδευτικών επιχειρήσεων.

Στρατιωτικό αποτύπωμα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, θα επιτρέπεται στην Κίνα να επεκτείνει το στρατιωτικό της αποτύπωμα και αλλού στη χώρα της κεντρικής Ασίας.
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η κυβέρνηση του Τατζικιστάν προσφέρθηκε να μεταφέρει τον πλήρη έλεγχο μιας προϋπάρχουσας κινεζικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα στο Πεκίνο και να παραιτηθεί από οποιοδήποτε μελλοντικό μίσθωμα σε αντάλλαγμα τη στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Τατζικιστάν υποβαθμίζει επί του παρόντος ότι οι κινεζικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στα σύνορα στη νέα βάση, είναι πολύ πιθανό ότι τουλάχιστον θα υπάρξουν εκπαιδευτικές αποστολές εκεί για την υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας του Τατζικιστάν.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι χώρες της Κεντρικής Ασίας επιτρέπουν επίσης αυξημένη ρωσική παρουσία εν μέσω της συνεχιζόμενης κατάρρευσης της ασφάλειας στο κοντινό Αφγανιστάν.
map_7.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης