Τελευταία Νέα
Διεθνή

COP26 - Γλασκώβη: Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία να ανακτήσουμε τον έλεγχο του κλίματος, να «φρενάρουμε» την κρίση

COP26 - Γλασκώβη: Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία να ανακτήσουμε τον έλεγχο του κλίματος, να «φρενάρουμε» την κρίση

Η φύση προειδοποιεί για επιδείνωση συγκρούσεων, αύξηση της μετανάστευσης λόγω αστάθειας και στρατιωτικών εντάσεων, χρηματοπιστωτικούς κινδύνους από την κλιματική κρίση

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων του κόσμου έχουν ραντεβού από αύριο 31 Οκτωβρίου και ως τις 12 Νοεμβρίου στη Γλασκώβη για διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζονται ιστορικές στα πλαίσια της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26).
Οι συνομιλίες τους «είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να ανακτήσουμε τον έλεγχο» του κλίματος, συνοψίζει ο ιστότοπος της διάσκεψης, της COP26.
Διότι κατά κοινή διαπίστωση η κατάσταση απέχει πολύ από το να μας κάνει να αισιοδοξούμε.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως οι μεγάλες οικονομίες θα παραγάγουν το 2030 υπερδιπλάσιες ποσότητες άνθρακα, πετρελαίου και αερίου, απ' ό,τι θα μπορούσε να συνάδει με την επίτευξη των στόχων για το κλίμα που είχαν οριστεί το 2015, στη συμφωνία του Παρισιού.

Σοβαρή προειδοποίηση

Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε εκδώσει «σοβαρή προειδοποίηση», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, για την κατεύθυνση που παίρνει ο κόσμος, επισημαίνοντας πως η ενεργειακή μετάβαση είναι «υπερβολικά αργή» και ο κόσμος θα υποστεί τις κλιματικές αλλαγές και «αναταραχή» στον εφοδιασμό, αν δεν επενδύσει πιο μαζικά και γρήγορα σε πηγές καθαρής ενέργειας.
Τι συμβαίνει όμως στους τομείς οι οποίοι ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από τις κατασκευές μέχρι τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα;
Και ποιες είναι οι εξελίξεις στις τεχνολογίες που μπορεί να βοηθήσουν τον πλανήτη να ανασάνει;

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Επιδείνωση συγκρούσεων
, εμφύλιων και διεθνών.
Αύξηση της μετανάστευσης, καθώς οι άνθρωποι θα προσπαθούν να διαφύγουν από την αστάθεια που θα τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή.
Αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων και της αβεβαιότητας.
Χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που καταγράφονται σε εκθέσεις των υπουργείων Εσωτερικής Ασφαλείας και Άμυνας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσαν τους πολίτες για τους κινδύνους από τη κλιματική αλλαγή που αφορούν την ασφάλεια.
Έκαναν σαφές ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τη σταθερότητα σε όλη την υφήλιο και ότι η κλιματική αλλαγή μπαίνει πλέον στο κέντρο του σχεδιασμού των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλειά τους.

Οι προκλήσεις για τη σταθερότητα, από την κλιματική κρίση

Στις εκθέσεις περιλαμβάνονται προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να υπονομεύσει σε πολλά επίπεδα την αμερικανική ισχύ.
Για παράδειγμα, χώρες όπως το Ιράκ και η Αλγερία μπορεί να χάσουν εισόδημα από τα ορυκτά καύσιμα, σε μια περίοδο που θα αντιμετωπίζουν καύσωνες και ξηρασία. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε πως ελλείψεις στα τρόφιμα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αναταραχή, καθώς και σε πολέμους ανάμεσα σε χώρες για το νερό.
Από την άλλη πλευρά, καθώς οι πάγοι λιώνουν στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός για τα αλιεύματα, τα ορυκτά και άλλους φυσικούς πόρους, προειδοποιεί στην έκθεσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.
Μια άλλη αμερικανική έκθεση προειδοποιεί ότι, μέχρι το 2050, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής -- στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική μπορεί να φθάσουν τα 143 εκατομμύρια.

Αύξηση των παγκόσμιων εντάσεων

Οι παγκόσμιες εντάσεις θα αυξηθούν, καθώς οι χώρες θα διαφωνούν για το πώς θα επιταχύνουν τις μειώσεις στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τα διασυνοριακά σημεία ανάφλεξης και το στρατηγικό ανταγωνισμό στην Αρκτική.
Και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν πιο έντονα αισθητές στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν λιγότερα μέσα για να προσαρμοσθούν.
Την ίδια στιγμή, κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές χαρακτήρισαν για πρώτη φορά την κλιματική αλλαγή «αναδυόμενη απειλή» για τη αμερικανική οικονομία.
Πιο συχνά και πιο καταστροφικά ακραία φαινόμενα, όπως κυκλώνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, θα έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφές ιδιοκτησιών, απώλεια εισοδήματος και διακοπές στη λειτουργία επιχειρήσεων, με σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την έκθεση επιτροπής των ομοσπονδιακών και πολιτειακών αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών.

Ισχυρές οι παρουσίες, ακόμη ισχυρότερες οι απουσίες των ηγετών στη Γλασκώβη

Ποιοι ηγέτες κρατών θα παραστούν στη σύνοδο, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, είναι η τελευταία ευκαιρία του κόσμου να θέσει υπό έλεγχο την κλιματική αλλαγή και ποιοι θα είναι απόντες;
Παρόντες στην COP26
ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden όπως και ο ειδικός, προεδρικός απεσταλμένος για το Κλίμα Joe Kerry αλλά και η σύμβουλος για το κλίμα Gina McCarthy θα είναι παρόντες στη σύνοδο.
Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι ακόμη 10 υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παραστούν.

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός της χώρας Borris Johsnon θα είναι παρών στην COP26 καθώς η χώρα του φιλοξενεί τη σύνοδο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «ανησυχεί πολύ» για το αν η σύνοδος αυτή θα είναι επιτυχής.
Επίσης παρόντες θα είναι ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας William μαζί με τις συζύγους τους, τη δούκισσα της Κορνουάλης Camilla και τη δούκισσα του Κέμπριτζ Kate.
Εξάλλου θα συμμετάσχει και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon όπως και ο γνωστός φυσιοδίφης Richard Attenhborough.

Γαλλία: Ο πρόεδρος Emmanuel Macron θα είναι παρών στη σύνοδο εν μέσω διπλωματικής έντασης με την Αυστραλία μετά την αμυντική συμφωνία AUKUS.

ΕΕ: Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, ο επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Frans Timmermans αλλά και οι Ευρωπαίες επίτροποι Ενέργειας Courtney Simpson και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Maireind McGuinness.

Ινδία: Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi θα είναι παρών στη σύνοδο.
Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, η Ινδία εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός Scott Morrison έχει επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί στη σύνοδο. Αν και πολλές χώρες έχουν δεσμευθεί να πετύχουν την ουδετερότητα του άνθρακα ως τα 2050 η Αυστραλία αρνείται να θέσει πιο αυστηρούς στόχους.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, στη σύνοδο θα παραστούν:

Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ιταλία: Ο πρωθυπουργός Mario Draghi
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett
Τουρκία: Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan
Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau
Κολομβία: Ο πρόεδρος Ivan Duke
Σουηδία: Ο πρωθυπουργός Steffan Loefven
Ελβετία: Ο πρόεδρος Guy Parmalen
Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Moun Je-in
Νιγηρία: Ο πρόεδρος Muhammadu Buhari
Γκάνα: Ο πρόεδρος Nana Akufo-Ado
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Ο πρόεδρος Felix Chisekendi, νυν πρόεδρος και της Αφρικανικής Ένωσης.
Αργεντινή: Ο πρόεδρος Alberto Fernandez

Απουσίες

Κίνα: Ο πρόεδρος της Κίνας, της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως, Xi Jinping δεν θα είναι παρών στη σύνοδο, ωστόσο θα παρέμβει μέσω βιντεοσύνδεσης. Ο Xi δεν έχει φύγει από την Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19.
Στην COP26 την Κίνα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υφυπουργός περιβάλλοντος Zhao Yingmin και ο απεσταλμένος για το κλίμα Xie Zhenhua.

Ρωσία: Ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα ταξιδέψει στη Γλασκώβη, αν και θα συμμετάσχει επίσης μέσω βιντεοσύνδεσης.

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ θα απουσιάζει από τη σύνοδο καθώς οι γιατροί της της συνέστησαν να ξεκουραστεί.
Θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Bατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα συμμετάσχει στην COP26.
Πηγή από το Βατικανό δήλωσε ότι πιθανόν να απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο ή ο καρδινάλιος Pietro Parolin να διαβάσει ένα μήνυμα εκ μέρους του.

Ιράν: Ο πρόεδρος Ebrahim Raishi δεν θα πάει τελικά στη Γλασκώβη μετά τις αναφορές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης ότι τοπικοί πολιτικοί ζήτησαν να συλληφθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.
Βραζιλία: Ο ακροδεξιός πρόεδρος Zair Bolsonaro δεν θα παραστεί στη σύνοδο.
Η κυβέρνησή του έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για την περιβαλλοντική της πολιτική, κυρίως λόγω της μαζικής αποψίλωσης του Αμαζονίου.
Μεξικό: Ο πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador δεν θα είναι παρών.
Νότια Αφρική: Ο πρόεδρος Cyril Ramafosa δεν θα μεταβεί στη Γλασκώβη λόγω των τοπικών εκλογών που πραγματοποιούνται στη χώρα την 1η Νοεμβρίου.
Iαπωνία: Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Fumio Kishida ενδεχομένως θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης.
Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός Antonio Costa ακύρωσε τη συμμετοχή του καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Καπνογόνα, πλημμύρες και covid-19 - H Γλασκώβη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα

Κάτω από το ψιλόβροχο μια ομάδα Αμερικανών ακτιβιστών υπέρ του κλίματος ρίχνουν καπνογόνα: η Γλασκώβη που φιλοξενεί τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), η οποία θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις επόμενες ημέρες ηγέτες και διαδηλωτές από όλο τον κόσμο.
Το σύννεφο καπνού που υψώνεται απευθύνεται στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται στη σύνοδο που ξεκινά αύριο Κυριακή.
Οι διαδηλώσεις θα κλιμακωθούν μόλις φτάσουν σε αυτή την πόλη της Σκωτίας οι αντιπροσωπείες των χωρών.
«Είμαι πολύ περήφανη που η COP πραγματοποιείται στη Γλασκώβη», δηλώνει η Ίζαμπελ Μπάρκλι, μια κάτοικος η οποία κατευθύνεται προς το σημείο όπου έχουν εγκατασταθεί οι διαδηλωτές, στην Τζορτζ Σκουέρ, στο κέντρο της πόλης.
Σε αυτή την πλατεία έχει μιλήσει στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας ή υπέρ του κινήματος Black Lives Matter.
Τις δύο επόμενες εβδομάδες η πλατεία αυτή θα αποτελέσει το επίκεντρο των διαδηλώσεων υπέρ του κλίματος. Έως και 100.000 άνθρωποι θα βρεθούν εκεί στη μεγάλη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές της.
«Έχουμε ανάγκη να είμαστε θετικοί, να θυμόμαστε ότι μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι. Να τρώμε λιγότερο κρέας, να αγοράζουμε λιγότερο πλαστικό», υπογραμμίζει η Isabelle Barkley.
Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τον τελευταίο καιρό τη Γλασκώβη, όπου αναμένονται περισσότεροι από 100 ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
Σαν ένα είδος υπενθύμισης για την απειλή που ήδη αντιμετωπίζει ο πλανήτης πολλοί δρόμοι της Γλασκώβης πλημμύρισαν.
Για λόγους ασφαλείας η αστυνομία έχει αποκλείσει μια μεγάλη περίμετρο γύρω από το Scottish Campus Event όπου θα φιλοξενηθεί η σύνοδος, στις όχθες του ποταμού Κλάιντ.
Πολλοί κάτοικοι της πόλης ανησυχούν ότι η σύνοδος αυτή θα προκαλέσει άνοδο των κρουσμάτων της covid-19, την ώρα μάλιστα που στη Βρετανία καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τη Devi Shridhar, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μέλος της ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Σκωτίας για την πανδημία, η σύνοδος, στην οποία θα συμμετάσχουν 25.000 άνθρωποι από 200 χώρες, πραγματοποιείται τη χειρότερη στιγμή.
Κινδυνεύει, όπως τονίζει, να προκαλέσει νέα κορύφωση της επιδημίας και την επιστροφή στους περιορισμούς του προηγούμενου χειμώνα.

«Αποτυχία»

«Μπορεί να κάνω λάθος (και το ελπίζω)», αλλά «ένα μαζικό γεγονός (με ανθρώπους να πηγαινοέρχονται) και έναν μολυσματικό ιό θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων», υπογραμμίζει η Shridhar.
Η επιδείνωση της επιδημίας «θα βαρύνει το σύστημα υγείας» και «θα απαιτήσει νέους περιορισμούς», προσθέτει.
Ο Sean Clarkin, ένας 60χρονος κάτοικος της Γλασκώβης, περιμένει τα χειρότερα.
«Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι η COP26 θα είναι μια αποτυχία», δηλώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διοργανωτές αναστατώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης και αποκρύπτουν από τους επισκέπτες τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
«Έχουμε άστεγους στους δρόμους μας», εξηγεί.
«Έχουμε πολλούς ανθρώπους που ζουν σε προσωρινά καταλύματα, σε ξενοδοχεία (…)
Τελικά όμως οι τοπικές αρχές θέλουν να κρύψουν τους άστεγους και τους φτωχούς από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο».
Για τους ακτιβιστές στην πλατεία George μόνο μία μάχη μετρά.
«Το αποτέλεσμα της COP26 εδώ στη Γλασκώβη δεν θα καθορίσει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη ζωή ή τον θάνατο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Andrew Nazdeen διοργανωτής της διαδήλωσης.
«Πρέπει οι ηγέτες όλου του κόσμου να κινητοποιηθούν», συνεχίζει ο 33χρονος άνδρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έχουν μία ευκαιρία να ενεργήσουν και οι διαδηλωτές θα είναι εκεί για να τους το ζητήσουν «δυνατά και επιτακτικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης