Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ισχυρή αύξηση καταναλωτικών δαπανών τον Σεπτέμβριο 2021

ΗΠΑ: Ισχυρή αύξηση καταναλωτικών δαπανών τον Σεπτέμβριο 2021

Οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ισχυρά και τον Σεπτέμβριο 2021

Οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ισχυρά και τον Σεπτέμβριο 2021, όχι όμως όσο αναμενόταν, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, εν μέσω ελλείψεων οχημάτων και άλλων αγαθών λόγω πιέσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του μεγέθους της οικονομίας της χώρας, αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου κατά 0,6%. Τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου η αύξηση ήταν τελικώς 1%, έναντι 0,8% που αναφερόταν στα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οικονομικοί αναλυτές, σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, είχαν προβλέψει αύξηση 0,5%.
Η αύξηση κρουσμάτων COVID-19 το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, επιδείνωσε την έλλειψη εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια, τα ορυχεία και τα λιμάνια, πιέζοντας έτι περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Πλην του shutdown της άνοιξης του 2020, που συμπίεσε σημαντικά την παραγωγή, το γ' τρίμηνο του 2021 ήταν το χειρότερο από την άποψη της παραγωγής οχημάτων από τις αρχές του 2009, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών.
Οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν ψηλά και τον Σεπτέμβριο, ροκανίζοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), εξαιρουμένων των ιδιαίτερα ευμετάβλητων τομέων των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκαν κατά 0,2%, ενώ τον Αύγουστο είχαν κερδίσει 0,3%
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης δομικού PCE σημείωσε άνοδο 3,6%, έναντι προβλέψεων για 3,7%. Στο 3,6% είχε διαμορφωθεί ο δείκτης σε ετήσια βάση και τον Αύγουστο.
Ο δομικός δείκτης PCE είναι ο προτιμώμενος από την Federal Reserve για τη μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων έναντι του κυμαινόμενου στόχου της για 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης