Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος κεραυνός στην Ευρωζώνη: Στο 4,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός, με τον ταχύτερο ρυθμό 13 ετών

Νέος κεραυνός στην Ευρωζώνη: Στο 4,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός, με τον ταχύτερο ρυθμό 13 ετών
Η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Στο 4,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2021, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών.
Η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα και στην ισχυρή καταναλωτική ζήτηση.
Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 4,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της eUROSTAT,
Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άνοδο 23,5% σε ετήσια βάση, από το +17,6% του Σεπτεμβρίου.
Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή - εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας - αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, μετά το +1,7% του Σεπτεμβρίου.
Χθες, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde επανέλαβε τη θέση της ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική, με την πτώση να αναμένεται από το 2022, άποψη την οποία συμμερίζονται και οι οικονομολόγοι.

eurostat_1.JPG

Τι θα κάνει λοιπόν η ΕΚΤ;

Σε μια πρόσφατη ανάλυση της Nomura, κατέθεσε ένα σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να άρει την υπερβολική χαλαρή νομισματική πολιτική της η ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, είπε ότι η ΕΚΤ αναμένεαται να λάβει την απόφαση σχετικά με το ρυθμό των αγορών του PEPP στο τέλος του έτους.
Ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη συζητήσει το μέλλον των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων της (APP και PEPP), η Nomura πιστεύει ότι είναι πιθανό να λάβει μια σταθερή απόφαση στο τέλος του έτους - μόλις η εξέλιξη της πανδημίας γίνει σαφέστερη και δημοσιευτούν τα δημοσιονομικά σχέδια των ευρωπαϊκών χωρών για το 2022.

Τα βασικά στοιχεία της ανάλυσης της Nomura:

  • Αναμένουμε από την ΕΚΤ να μετακινηθεί από «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό» στις αγορές PEPP σε ευέλικτες αγορές το 4ο τρίμηνο του 2021.

Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τις αγορές PEPP του τέταρτου τριμήνου, αλλά μόνο με μέτρο, από 20 δισ. ευρώ την εβδομάδα σε κάτι πιο κοντά στον μέσο όρο που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα το 2021 (16,6 δισ. ευρώ την εβδομάδα).

  • Αναμένουμε από την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει πλήρως το φάκελό του PEPP - και σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, θα πρέπει να εξαντληθεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2022 - και να τερματίσει το πρόγραμμα στη συνέχεια.

Δεν νομίζουμε ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το PEPP της.

  • Αναμένουμε η ΕΚΤ να αυξήσει το ρυθμό των αγορών APP από 20 δισ. ευρώ το μήνα σε 40 δισ. ευρώ το μήνα τον Δεκέμβριο του 2021.

Αναμένουμε ότι θα πραγματοποιήσει υψηλότερες αγορές από την αρχή του 2ου τριμήνου 2022, όταν το PEPP θα φτάσει στο τέλος του

  • Αναμένουμε η ΕΚΤ να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο έναν πρόσθετο φάκελο APP 140 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί με ευελιξία με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, από τις αρχές Απριλίου έως το τέλος του 2022.

Όπως καταλήγει η Nomura, "ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ προσαρμόσει τις αγορές της το επόμενο έτος θα είναι σχετικός για τις αγορές, στο βαθμό που οποιαδήποτε αύξηση του APP μπορεί να εκληφθεί ως μια πιο μακροχρόνια μορφή νομισματικών κινήτρων.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ πιθανότατα θα μειωθούν το επόμενο έτος, μόλις τελειώσει το PEPP, αλλά τα καλά νέα για τις αγορές είναι ότι οι υψηλότερες αγορές APP θα παραμείνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης