Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Οι Βρετανοί έμειναν χωρίς οδηγούς, χασάπηδες, πορτιέρηδες

Deutsche Welle: Οι Βρετανοί έμειναν χωρίς οδηγούς, χασάπηδες, πορτιέρηδες
Η λέξη "ελλείψεις" ακούγεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης

Η πανδημία και το Brexit πλήττουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες στη Βρετανία. Οι ελλείψεις είναι πολλές και σε διαφορετικούς κλάδους. Ένας ενδεικτικός κατάλογος.
Η λέξη "ελλείψεις" ακούγεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Σχεδόν κάθε εβδομάδα ένας ακόμα κλάδος εκφράζει παράπονα για ελλείψεις σε αγαθά ή προσωπικό. Και δεν είναι μόνο οι κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία ως αποτέλεσμα των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω πανδημίας. Η Βρετανία αντιμετωπίζει παράλληλα και τις επιπτώσεις του Brexit.
Μερικοί ενδεικτικοί τομείς: Οδηγοί Φορτηγών Στη Βρετανία γίνεται λόγος για έλλειψη περίπου 100.000 οδηγών. Ως αποτέλεσμα χωλαίνει ο ανεφοδιασμός πρατηρίων καυσίμων και σουπερμάρκετ. Πολλοί οδηγοί από χώρες-μέλη της ΕΕ επέστρεψαν στις πατρίδες τους κατά τη διάρκεια των λοκντάουν και τώρα λόγω Brexit αντιμετωπίζουν πολλές, γραφειοκρατικές κυρίως, δυσκολίες να επιστρέψουν για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Φρούτα και λαχανικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και επειδή πολλά από αυτά προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη προκαλούνται συχνά ελλείψεις στα σουπερμάρκετ.
Για το λόγο αυτό ορισμένες μεγάλες αλυσίδες για να αποφύγουν τα εντελώς άδεια ράφια τοποθετούν πάνω τους χαρτοκιβώτια με φωτογραφίες προϊόντων στα οποία υπάρχει έλλειψη.

Οδηγοί λεωφορείων

Οι επιχειρήσεις logistics ζητούν απεγνωσμένα οδηγούς και οι μισθοί έχουν εκτοξευθεί.Η εξέλιξη αυτή πλήττει κυρίως τις δημόσιες βρετανικές συγκοινωνίες, με τους οδηγούς λεωφορείων να μεταπηδούν σε κλάδους με πολύ καλύτερες αποδοχές.
Η βρετανική Ομοσπονδία Μεταφοράς Επιβατών κάνει λόγο για έλλειψη 4.000 οδηγών, αλλά και αναγκαστική κατάργηση δρομολογίων.

Πορτιέρηδες

Τα βρετανικά κλαμπ έχουν μείνει χωρίς υπαλλήλους για τον φυσιογνωμικό και εμφανισιακό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλά νυχτερινά κέντρα έκλεισαν και οι πορτιέρηδες αναζήτησαν αλλού δουλειά.
Σύμφωνα με τον κλάδο, μέχρι και τον περασμένο μήνα παρέμενε κλειστό ένα στα πέντε κλαμπ ή εστιατόρια στη χώρα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Χασάπηδες

Οι Βρετανοί λατρεύουν το χοιρινό.
Όλο και λιγότεροι ωστόσο προτίθενται να εργαστούν ως σφαγείς.
Έτσι οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι προειδοποίησαν πρόσφατα ότι περίπου 120.000 υγιή ζωντανά ενδέχεται να σφαγιασθούν και να πεταχτούν, αν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν μέχρι τα τέλη του χρόνου μέχρι και 800 βίζες για ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό.

Παραϊατρικό προσωπικό

"Είμαστε αναγκασμένοι να απορρίπτουμε πλέον αιτήματα ασθενών με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη", δηλώνει ο Πίτερ Χένρι από το γραφείο Origin, το οποίο διοχετεύει προσωπικό ιατρικής φροντίδας σε όσους έχουν ανάγκη βοήθειας στο σπίτι. Γνώστες του χώρου δηλώνουν ότι δύσκολα η Βρετανία θα καλύψει με ντόπιους το κενό που άφησαν φεύγοντας οι εργαζόμενοι από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Χριστουγεννιάτικα έλατα

Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρόουφ από την ιστοσελίδα ChristmasTrees.co.uk φέτος τα Χριστούγεννα η αγορά δέντρου δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Γεγονός που οφείλεται στην τεταμένη κατάσταση στη αγορά εργασίας, αλλά και την εκτόξευση του κόστους για πρώτες ύλες, όπως το ξύλο για τις παλέτες ή τα λιπάσματα. Την ίδια στιγμή αυξάνεται η ζήτηση για βρετανικά έλατα, μιας και το κόστος εισαγωγής δέντρων από την ηπειρωτική Ευρώπη βρίσκεται λόγω Brexit σε ανοδική τροχιά λόγω γραφειοκρατίας, αλλά και επιβολής δασμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης