Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Ρεκόρ μείωσης των μεταναστευτικών ροών το 2020 λόγω κορωνοϊού

ΟΟΣΑ: Ρεκόρ μείωσης των μεταναστευτικών ροών το 2020 λόγω κορωνοϊού
Οι ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν η πρώτη χώρα μετανάστευσης στον ΟΟΣΑ, κατέγραψαν μείωση 44% σε σύγκριση με το 2019, με 576.000 νέες αφίξεις το 2020

Ο κορωνοϊός προκάλεσε το 2020 μια τεράστια μείωση κατά τουλάχιστον 30% των μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Αυτό αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ που τονίζει παράλληλα πως ο κορονοϊός “τερμάτισε δέκα χρόνια συνεχούς βελτίωσης της κατάστασης των μεταναστών στην αγορά εργασίας”.
“Η κρίση της COVID-19 προκάλεσε την μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ στις μεταναστευτικές ροές στις χώρες του ΟΟΣΑ, άνω του 30%”, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για την μετανάστευση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Με 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους να προσχωρούν στις 25 χώρες μέλη του οργανισμού, η μετανάστευση έφτασε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει από το 2003.
Η μείωση αυτή μπορεί να είναι ακόμη πιο μεγάλη, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ: “Η μείωση των (μεταναστευτικών) ροών ξεπέρασε κατά πολύ το 50% αν δεν ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στο καθεστώς”, οι οποίες μπορούν να δείχνουν δύο φορές το ίδιο πρόσωπο.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν η πρώτη χώρα μετανάστευσης στον ΟΟΣΑ, κατέγραψαν μείωση 44% σε σύγκριση με το 2019, με 576.000 νέες αφίξεις το 2020.
Μεταξύ των βασικών πέντε χωρών προορισμού του ΟΟΣΑ, η Γαλλία κατέγραψε τη λιγότερο σημαντική μείωση (-21%), με 230.000 νέες αφίξεις, σύμφωνα με τον οργανισμό.
“Όλες οι κατηγορίες μόνιμης μετανάστευσης κατέγραψαν μείωση το 2020”, συνεχίζει ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον οποίο οι οικογενειακές μεταναστεύσεις, που αποτελούν παραδοσιακά τον κύριο μοχλό των μεταναστευτικών ροών, κατέγραψαν “την πιο σημαντική μείωση”, η οποία ανήλθε σε ένα ποσοστό άνω του 35%.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης ότι αν και οι προσωρινές μεταναστεύσεις για εργασία μειώθηκαν σημαντικά στην πλειονότητα των χωρών, μια κατηγορία μετανάστευσης αποτέλεσε εξαίρεση το 2020, καθώς η πτώση της συγκρατήθηκε: πρόκειται για τους εποχικούς εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα, οι είσοδοι των οποίων μειώθηκαν μόνον κατά 9% στο σύνολό τους.
Στην πλειονότητα των πλούσιων χωρών, οι τομείς της συγκομιδής και της γεωργίας συνέχισαν να αντλούν από το εργατικό αυτό δυναμικό, που αποδείχθηκε ουσιαστικής σημασίας ακόμη και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός.
Στις ΗΠΑ (213.000 εποχικοί) και την Πολωνία (137.000), η μετανάστευση αυτού του είδους αυξήθηκε μάλιστα το 2020.
Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος μπορεί σε αυτήν την έκθεση να υπολογίσει για πρώτη φορά τις συνέπειες στις μεταναστευτικές ροές μιας ολόκληρης χρονιάς πανδημίας, σημειώνει επίσης ότι η COVID-19 “τερμάτισε δέκα χρόνια συνεχούς βελτίωσης της κατάστασης των μεταναστών στην αγορά εργασίας”.
Κατά μέσον όρο, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των μεταναστών κατείχαν μια θέση εργασίας το 2020, ήτοι σημειώθηκε μείωση 2% σε έναν χρόνο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης