Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη: Ασφαλή τα mRNA εμβόλια κατά της covid για όσους έχουν σοβαρές αλλεργίες

Μελέτη: Ασφαλή τα mRNA εμβόλια κατά της covid για όσους έχουν σοβαρές αλλεργίες
Όλοι μπορούν να εμβολιαστούν πλήρως χωρίς κίνδυνο αναφέρει η μελέτη
Σχετικά Άρθρα

Ασφαλή είναι τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 (Pfizer-BioNTech και Moderna) για τους ανθρώπους με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων υποστηρίζει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που διενήργησαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», αν και οι άνθρωποι με αλλεργικό ιστορικό είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αλλεργικά συμπτώματα μετά το εμβόλιο, σχεδόν όλοι μπορούν να εμβολιαστούν πλήρως χωρίς κίνδυνο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 53.000 υγειονομικούς, από τους οποίους οι 474 (ποσοστό 0,9%) είχαν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα, εμβόλια και αλλεργιογόνους παράγοντες.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το 11,6% που είχε τέτοιο ιστορικό, δηλαδή περίπου ο ένας στους δέκα, ανέφεραν αλλεργικές αντιδράσεις μέσα στις επόμενες τρεις μέρες μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση εμβολίου mRNA κατά της Covid-19, έναντι ποσοστού 4,7% που εμφάνισαν τέτοιες αντιδράσεις, χωρίς να έχουν προηγούμενο αλλεργικό ιστορικό.
Οι άνθρωποι με υψηλού κινδύνου ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων είχαν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για κάποια αντίδραση μετά το εμβόλιο (καντήλες ή αγγειακό οίδημα).
Παρά όμως αυτά τα συμπτώματα, το 98% έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης