Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν – Υπό κράτηση πρωθυπουργός και υπουργοί

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν – Υπό κράτηση πρωθυπουργός και υπουργοί
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το πραξικόπημα
Σχετικά Άρθρα

Στρατιωτικό πραξικόπημα είναι σε εξέλιξη στο Σουδάν, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδες στρατιωτών έχουν συλλάβει τον πρωθυπουργό, υπουργούς και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.
To υπουργείο Πληροφοριών του Σουδάν επιβεβαίωσε πως έχουν συλληφθεί τα περισσότερα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας ενώ αναφέρεται πως υπό κατ’οίκον κράτηση τελεί και ο πρωθυπουργός Abdalla Hamdok.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν, ο στρατηγός Abdel Fattah al Burhan θα κάνει δηλώσεις για τις εξελίξεις στη χώρα, τη στιγμή που ΜΜΕ μεταδίδουν πως διαδηλωτές συγκεντρώνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ για να διαμαρτυρηθούν.
Παράλληλα αναφέρεται πως έχει «πέσει» το Διαδίκτυο και έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των δικτύων τηλεφωνίας, ενώ δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει τις εισόδους στο Χαρτούμ.
Εκτός λειτουργίας φέρεται να είναι και το αεροδρόμιο της πόλης.

Ένταση πολιτικών - στρατιωτικών

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ύστερα από εβδομάδες αυξημένης έντασης μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών ηγετών του Σουδάν.
Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.
Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Omar el Bashir, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

Εκκλήσεις για αντίσταση

Η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν, οργάνωση που πρωτοστάτησε από τα τέλη του 2018 στις μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Bashir το 2019 από τους στρατηγούς, κάλεσε τον λαό να βγει στον δρόμο και να «αντισταθεί» σε οποιοδήποτε νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης