Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβληματική παραγωγή, βαριά αμέλεια στέρησαν τη ζωή στην Halyna Huchins - Ευθύνες και διώξεις

Προβληματική παραγωγή, βαριά αμέλεια στέρησαν τη ζωή στην Halyna Huchins - Ευθύνες και διώξεις
Προβληματική παραγωγή και βαριά αμέλεια στέρησαν την ζωή από την Halyna Huchins
Σχετικά Άρθρα

Mέσα σε ένα παγκόσμιο κύμα θλίψης, η κινηματογραφική βιομηχανία θρηνεί την απώλειας μιας ταλαντούχας γυναίκας, την οποία αποχαιρέτησαν η οικογένεια και ελάχιστοι φίλοι της χθες Σάββατο 23 Οκτωβρίου.
Πολλά τα ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις, αλλά και πολύ διαφωτιστικά τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις αδυναμίες αυτής της χαμηλού προϋπολογισμού ταινίας.
«Δεν θεωρώ τον Alec Baldwin υπεύθυνο», δηλώνει ο πατέρας της Halyna Huchins, προσπαθώντας να ελαφρύνει το βάρος της ενοχής και των «γιατί» που βαραίνουν τον διάσημο ηθοποιό.
Ο σύζυγος της αδικοχαμένης κινηματογραφίστριας, Mathew και ο γιος της Adros προσπαθούν να συνέλθουν από την «συντριπτική απώλεια» και μαζί με την οικογένεια αναρτούν φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα και ζητούν «να πληρώσει ο υπεύθυνος».
«Η Halyna μας ενέπνεε με το πάθος και το όραμά της και η κληρονομιά που αφήνει είναι πάρα πολύ σημαντική για να περιγραφεί με λέξεις.
Η απώλεια μας είναι τεράστια», έγραψε στο Twitter.
Tην ίδια ώρα, ο Alec Baldwin, «ράκος» και με «την καρδιά του κομμάτια», όπως έγραψε στο Twitter, αναζητά απαντήσεις στα «γιατί» και το «πώς»: γιατί του έδωσαν γεμάτο όπλο, γιατί δεν ελέγχθηκε, τι πήγε στραβά και «πώς» συνέβη «αυτό».

Το γαϊτανάκι των ευθυνών

Κι εδώ ξετυλίγεται ένα κουβάρι ευθυνών που περνά πρωτίστως από την «ανέτοιμη για τη δουλειά» υπεύθυνη όπλων, η οποία όπως αναφέρει η The Sun «είχε δώσει όπλο μέχρι και σε ένα παιδί».
«Παραλίγο να μην πάρω τη δουλειά γιατί δεν ήμουν σίγουρη αν ήμουν έτοιμη», είχε παραδεχθεί η 24χρονη υπεύθυνη όπλων στην ταινία «Rust», Hannah Guterrez - Reed, ένα μήνα πριν δουλέψει ως υπεύθυνη όπλων στην προηγούμενη ταινία της «The old way», με τον Nicholas Cage.
Μάλιστα, είχε χρειαστεί τη βοήθεια του πατέρα της σε ένα θέμα που δεν ήξερε να χειριστεί, ενώ όπως αποκάλυψε η βρετανική The Sun είχε δώσει όπλο ακόμη και σε «μικρό παιδί», πράγμα ανεπίτρεπτο.
Παρόλα αυτά η άπειρη γυναίκα, ανέλαβε την ίδια θέση στα γυρίσματα του «Rust».
Ακολούθως, το γαϊτανάκι των ευθυνών περνά από τον βοηθό σκηνοθέτη, Dave Holls, για να καταλήξει στα χέρια του Baldwin που κάποιοι θεωρούν πως «θα έπρεπε να ρίξει δοκιμαστική βολή μακριά», πριν δοκιμάσει τη σκηνή.
Σύμφωνα με έγγραφο της εισαγγελίας της Σάντα Φε, ο Χολς πήρε το παλαιό περίστροφο Colt, από τα 3 που του πέρασε η Guterrez, και χωρίς να το ελέγξει ο ίδιος, έδωσε στον Baldwin «άδεια» «cold gun», μεταφράζεται ως «κρύο όπλο» και είναι όρος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για όπλα που θεωρούνται ασφαλή για να γίνει ένα γύρισμα.

Ανυποψίαστος ο Baldwin

Ακολούθως, ο ηθοποιός ερμηνεύοντας το ρόλο του, πυροβόλησε σημαδεύοντας την κάμερα, ώστε η σκηνή να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική και ρεαλιστική, χωρίς να έχει την παραμικρή υποψία πως το όπλο του θα απελευθέρωνε μια πραγματική σφαίρα, η οποία θα περνούσε από την καρδιά της 42χρονης Huchins και θα κατέληγε στον ώμο του σκηνοθέτη Joel Souza που βρισκόταν πίσω της για να ελέγξει τη σκηνή.
Ο Souza εκτός νοσοκομείου πια, δηλώνει «καταρρακωμένος από την απώλεια της φίλης και συναδέλφου μου, Halyna.
Ήταν ευγενική, δυναμική, απίστευτα ταλαντούχα, πάλευε για το οτιδήποτε και πάντα με ωθούσε να γίνομαι καλύτερος», έγραψε σε ανακοίνωση και μαζί του συμφωνούν άπαντες.

Μια προβληματική παραγωγή

Οι αρχές έχουν κατασχέσει όπλα, ρουχισμό, κάμερες, κινηματογραφικό υλικό και σφαίρες από το σετ Μπονάνζα Κρικ Ροντς στη Σάντα Φε, ωστόσο νέες λεπτομέρειες αποκαλύπτουν μια μάλλον προβληματική παραγωγή.
Μέλος της παραγωγής είπε ότι το συνεργείο είχε αποχωρήσει από το γύρισμα για λόγους ασφαλείας, γιατί πριν την τραγωδία το Colt χρησιμοποιήθηκε για εξάσκηση στόχων από το συνεργείο, ενώ μια εβδομάδα πριν, ο κασκαντέρ σωσίας του Baldwin πυροβόλησε κατά λάθος δύο σφαίρες με ένα «υποκατάστατο πυροβόλο» («prop firearm»), αφού του είχαν πει ότι ήταν «cold gun».
Λίγες ώρες πριν από το συμβάν της Πέμπτης, πολλά μέλη της ομάδας παραγωγής αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για κακές συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα.
Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος παραπονέθηκε σε έναν διευθυντή παραγωγής για την ασφάλεια των όπλων στα γυρίσματα, ανέφερε η Daily Mail, επικαλούμενη μέλη της ομάδας παραγωγής, που δεν κατονομάζονταν στο δημοσίευμα.
Το ίδιο λάθος μπορεί να συνέβη και την Πέμπτη, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι δεν γνώριζε για οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, αλλά ερευνά το περιστατικό.
«Αν και δεν είχαμε ενημέρωση για επίσημα παράπονα σχετικά με την ασφάλεια των όπλων ή των υποκατάστατων όπλων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, θα διεξάγουμε εσωτερική έρευνα των διαδικασιών μας όσο η παραγωγή δεν συνεχίζεται», ανέφερε η εταιρεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Baldwin εκτός από πρωταγωνιστής είναι και  συμπαραγωγός της ταινίας.
Δεν έχει καταστεί σαφές γιατί το όπλο περιείχε πραγματικές σφαίρες.
Ο υπεύθυνος για τα όπλα σε γυρίσματα ταινιών είναι γνωστή ως οπλουργός.
Η οπλουργός για την ταινία «Rust», η Hannah Guterrez είχε ρυθμίσει το όπλο και άλλα δύο, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση.
H Daily Mail προσπάθησε να επικοινωνήσει με Guterrez και Holls αλλά δεν ήταν δυνατό.

Ποινικές συνέπειες

Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση και η αστυνομία είπε ότι η έρευνα παραμένει ανοιχτή.
Φρουροί ασφαλείας τοποθετήθηκαν το Σάββατο κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο ράντσο όπου γινόντουσαν τα γυρίσματα της ταινίας.
Νομικοί εμπειρογνώμονες ξεκαθαρίζουν ότι δίκη θα γίνει, όμως οποιαδήποτε ποινική δίωξη ασκηθεί, θα επικεντρωθεί σε όποιον είχε την ευθύνη ετοιμασίας των όπλων για βαριά αμέλεια στην προετοιμασία.
Οι κατηγορίες για δολοφονία είναι απίθανες, εκτός κι αν αποδειχθεί πρόθεση πίσω από τον θάνατο.

Αφιερώματα

Η Διεθνής Ένωση Κινηματογραφιστών (International Cinematographers Guild), πραγματοποίησε αγρυπνία με κεριά για την Huchins, το βράδυ του Σαββάτου στο Αλμπουκέρκι, περίπου 64 χιλιόμετρα από το ράντσο.
Μια άλλη αγρυπνία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή 24 Οκτωβρίου στην περιοχή του Λος Άντζελες.
Προς τιμήν της Halyna Huchins το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (American Film Institute) δημιούργησε ένα πρόγραμμα υποτροφιών για γυναίκες κινηματογραφίστριες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης