Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Το Ισραήλ σχεδιάζει επίθεση κατά του Ιράν – Εντατικές ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας

Αποκάλυψη: Το Ισραήλ σχεδιάζει επίθεση  κατά του Ιράν – Εντατικές ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας
Η κίνηση αυτή ακολουθεί χρονικά την αποκάλυψη, πως η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια με στόχο τις προετοιμασίες για μία επίθεση στο Ιράν
Σχετικά Άρθρα

Σε περίοδο εντατικών ασκήσεων βρίσκεται η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, μετά από μία περίοδο διετούς παύσης.
Οι ασκήσεις έχουν ως σχέδιο τα αεροπορικά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως αποκαλύπτει ο εξειδικευμένος ιστότοπος Antiwar.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί χρονικά την αποκάλυψη, πως η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια με στόχο τις προετοιμασίες για μία επίθεση στο Ιράν.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benni Ganz υπεραμύνθηκε των δαπανών, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για τη σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράν.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ

Αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει την απόκτηση νέων αεροσκαφών για τη συμμετοχή στην επίθεση.
Βασικός πυλώνας του ισραηλινού σχεδίου είναι η προσπάθεια να πεισθούν και οι ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στην επίθεση κατά του Ιράν.
Ωστόσο στην παρούσα φάση, φαίνεται πως το Τελ Αβίβ δεν περιορίζεται σε θριαμβολογίες, όπως όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken μιλούσε για στρατιωτική επιλογή των ΗΠΑ, αλλά προετοιμάζεται μόνο του για μία αεροπορική επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ιράν.

Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί

Εδώ και πολλά χρόνια οι Ισραηλινοί πολιτικοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή των ΗΠΑ με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό, πως η Τεχεράνη προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, επισημαίνει το Antiwar.
Αν και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στους ισχυρισμούς του Τελ Αβίβ, στην παρούσα φάση μία πολεμική επιχείρηση μπορεί να επιφέρει μία τεράστια περιπέτεια για τον πλανήτη.

Προειδοποίηση του Ιράν

Προ ημερών το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ να μην αποπειραθεί να ξεκινήσει «μια στρατιωτική περιπέτεια» εναντίον «του πυρηνικού του προγράμματος», σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού το εβραϊκό κράτος ισχυρίστηκε ότι «διατηρεί το δικαίωμα» να καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον της Τεχεράνης.
«Προειδοποιούμε κατά οποιουδήποτε λάθος υπολογισμού και οποιασδήποτε στρατιωτικής περιπέτειας του ισραηλινού καθεστώτος εναντίον του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος», ανέφερε στην επιστολή αυτή ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Mazid Tahtavanci η οποία δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Tasnim.
«Τους τελευταίους μήνες ο αριθμός και η ένταση των προκλητικών απειλών του ισραηλινού καθεστώτος δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται, φτάνοντας ανησυχητικά επίπεδα», εκτίμησε ο ίδιος, ζητώντας να αναληφθεί δράση εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να «τερματιστούν οι απειλές του».
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει εχθρικά το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αν και η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται ότι επιθυμεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
Η συμφωνία που υπέγραψε το Ιράν το 2015 με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) επέτρεψε την άρση μέρους των κυρώσεων εναντίον του με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, επί προεδρίας Trump, και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων η Τεχεράνη έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της βάσει αυτής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης