Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Επιταχύνθηκε ο κλάδος υπηρεσιών τον Οκτώβριο 2021 - Υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα

ΗΠΑ: Επιταχύνθηκε ο κλάδος υπηρεσιών τον Οκτώβριο 2021  - Υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο 2021

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο, σε ένα σημάδι ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε στις αρχές του δ' τριμήνου, αν και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και πρώτων υλών έπληξαν τη μεταποίηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, ο σύνθετος προκαταρτικός δείκτης PMI της IHS Markit -ο οποίος παρακολουθεί τους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών - ανέβηκε στις 57,3 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 55 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα.
Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, επιβάρυνε τη ζήτηση για υπηρεσίες σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και αεροπορικά ταξίδια.
Μαζί με τις ελλείψεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους, η έξαρση των κρουσμάτων περιόρισε την οικονομική δραστηριότητα.
Οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο είναι ως επί το πλείστον κάτω από το ετήσιο ρυθμό 3%.
Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% το β' τρίμηνο.
Η κυβέρνηση πρόκειται να δημοσιεύσει τις προκαταρτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ γ' τριμήνου την ερχόμενη Πέμπτη.
Η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτόν τον μήνα οφείλεται στον κλάδο των υπηρεσιών.
Ο προκαταρτικός δείκτης PMI του κλάδου υπηρεσιών της IHS Markit ανέβηκε στις 58,2 μονάδες από τις 54,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μέτρηση στις 55,1 μονάδες για τον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι υπήρχαν 10,4 εκατ. ανοικτές θέσεις εργασίας στα τέλη Αυγούστου ενώ περίπου 7,7 εκατ. άνθρωποι ήταν επίσημα άνεργοι τον Σεπτέμβριο.
Καθώς τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ανέφεραν ότι πλήρωσαν υψηλότερες τιμές για εισροές, υποστηρίζοντας τις απόψεις ότι ο πληθωρισμός πιθανώς δεν είναι τόσο παροδικός όσο έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell.
Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις πρώτων υλών περιόρισαν τη μεταποιητική δραστηριότητα τον Οκτώβριο.
Ο προκαταρτικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση έπεσε σε χαμηλό επτά μηνών, στις 59,2 μονάδες από τις 60,7 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης για τη μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% της οικονομίας, θα διαμορφωνόταν στις 60,3.
Η εργοστασιακή παραγωγή αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τον Ιούλιο του 2020. Όπως και στις υπηρεσίες, οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν ότι πλήρωναν περισσότερα για εισροές και μετέφεραν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό ψηλότερα για κάποιο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης