Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταπέλτης η ΕΕ για Τουρκία: Πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας για μεταναστευτικό - Εκτόνωση με Πολωνία - Αδιέξοδο για ενεργειακή κρίση

Καταπέλτης η ΕΕ για Τουρκία: Πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας για μεταναστευτικό - Εκτόνωση με Πολωνία - Αδιέξοδο για ενεργειακή κρίση
Καμία ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των «27» - Σε διαφορετική περίπτωση, «η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως» επισημαίνεται
Σχετικά Άρθρα

Σκληρή γλώσσα έναντι της Τουρκίας αλλά και οποιασδήποτε τρίτης χώρας επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες για πολιτικούς λόγους χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.
Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα των 27 στις Βρυξέλλες, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ΕΕ «δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια από τρίτη χώρα να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς και καταδικάζει όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ.
Η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως».
Οι συζητήσεις για το προσφυγικό κράτησαν περίπου πέντε ώρες και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναφέρθηκαν και στην επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Λευκορωσία, καθώς το καθεστώς Luckashenko χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο εναντίον της ΕΕ, στα σύνορα της χώρας του με την Πολωνία.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου C. Michell «είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόσκληση από κοινού. Στο παρελθόν ήταν δύσκολο να ακουστούν όλες οι διαφορετικές απόψεις αλλά δεν ισχύει πλέον αυτό, βλέπω ότι υπάρχει περισσότερη πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Προσωρινή εκτόνωση με την Πολωνία

Ανάπαυλα δημιουργεί η συνέχιση του διαλόγου με τη Βαρσοβία, καθώς την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιοιύν ότι είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν, εάν χρειαστεί, όλα τα διαθέσιμα νομικά και θεσμικά μέσα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, το κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια της συζήτησης, παρά την ένταση των τελευταίων ημερών, ήταν ήρεμο και καλό.
Σε αυτό συνετέλεσε, όπως φαίνεται, η έκκληση για αυτοσυγκράτηση που έκαναν η καγκελάριος Merkel και ο πρόεδρος Macron, οι οποίοι είχαν χωριστές συναντήσεις πριν από τη σύνοδο με τον Πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Jakub Morawiecki.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σε όλα τα κράτη-μέλη, ενώ ανέδειξε επακριβώς τα σημεία όπου υπάρχουν δυσκολίες και αυτό μπορεί να βοηθήσει την εξεύρεση λύσης.
Σε κάθε περίπτωση, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των Βρυξελλών και της Βαρσοβίας, ενώ στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενεργοποιήσει προδικαστική διαδικασία εναντίον της Βαρσοβίας, ως αντίδραση στην αμφισβήτηση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας (7 Οκτωβρίου) της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του πολωνικού συντάγματος.
Η επιλογή του διαλόγου ναι μεν εκτονώνει προσωρινά την ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης της Πολωνίας, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν στη βελγική πρωτεύουσα ότι οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες.
Παρότι δεν θα κινηθεί στην παρούσα φάση νομική διαδικασία εναντίον της Πολωνίας, η Βαρσοβία βρίσκεται υπό πίεση, γιατί χωρίς προηγούμενη επίλυση της διένεξης θεωρείται πολύ δύσκολο αν όχι απίθανο να εγκριθεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ το πολωνικό πρόγραμμα ανάκαμψης και επενδύσεων ύψους 36 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέτρα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, που επέλεξαν να συνεχίσουν τον διάλογο, χθες το απόγευμα η ολομέλεια της Ευρωβουλής καταδίκασε με ψήφισμά της την υπονόμευση της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, ενώ κάλεσε τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν διαδικασία αναστολής των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα αυτή.
Το ψήφισμα ζητά να μη χορηγούνται ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε κυβερνήσεις που υπονομεύουν κατάφωρα, σκόπιμα και συστηματικά τις αξίες της ΕΕ, ζητώντας από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αναλάβουν δράση, μεταξύ άλλων:

  • κινώντας διαδικασίες επί παραβάσει και ζητώντας τη λήψη προσωρινών μέτρων από το Δικαστήριο της ΕΕ
  • ενεργοποιώντας τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου,
  • μη εγκρίνοντας το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Πολωνίας, δηλαδή τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (36 δισ. ευρώ)
  • δηλώνοντας ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος παραβίασης του κράτους δικαίου από την Πολωνία, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ

Η ενεργειακή κρίση δίχασε τη Σύνοδο Κορυφής

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τα κράτη μέλη να χωρίζονται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα όσον αφορά την πολιτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η συζήτηση για την ενεργειακή κρίση κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας A. Babis να αναδεικνύεται πρωταγωνιστής σε μια κόντρα ανάμεσα στις χώρες που τάχθηκαν υπέρ της επιβολής μέτρων προστατευτισμού και της σταθερότητας των τιμών και όσες υπερασπίστηκαν την αυτορρύθμιση της ενεργειακής αγοράς.
Ο Babis μπλόκαρε το προσχέδιο ανακοινωθέντος, υποστηρίζοντας ότι το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών είναι υπεύθυνο για το «φούσκωμα» των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών, κάνοντας λόγο για κερδοσκοπικές συμπεριφορές.
Παρόμοιες επικρίσεις έχουν απευθύνει για κερδοσκόπους που έχουν οδηγήσει το κόστος των πιστώσεων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ του τελευταίους μήνες.
Η Κομισόν έχει επανειλημμένα απαντήσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κερδοσκοπικών συναλλαγών.
Η τεταμένη συζήτηση ήταν ενδεικτική των διαιρέσεων που σχηματίζονται εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τις προτάσεις των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία αναμένεται να οξυνθεί τον Χειμώνα.
Η κρίση έχει εντείνει τις εκκλήσεις από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ελλάδα για μια μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν την ενεργειακή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών και την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας.
Στο απέναντι στρατόπεδο βρίσκονται η Γερμανία, η Ιρλανδία, οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες δεν θέλουν μεγάλες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.
«Πιστεύω ακράδαντα στις αγορές» τόνισε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, K. Kalas κατά την άφιξη της στη Σύνοδο.
Η Κομισιόν δείχνει να έχει εγκλωβιστεί μεταξύ αντικρουόμενων εκκλήσεων για λήψη ριζικών μέτρων από τη μία πλευρά και την υιοθέτηση στάσης αναμονής από την άλλη.
Οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί να καταθέσουν προτάσεις για κοινή πανευρωπαϊκή αγορά προμηθειών φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο.
Αλλά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von Der Layen, δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες χθες το βράδυ ότι οι όποιες κοινές αγορές θα γίνουν σε εθελοντική βάση, μόνο από τις χώρες που θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης