Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Bundesbank - Αναζητούνται καταξιωμένα και έμπειρα πρόσωπα

Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Bundesbank - Αναζητούνται καταξιωμένα και έμπειρα πρόσωπα
Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος της Bundesbank;

Η ανακοίνωση παραίτησης του Jens Weidmann από την προεδρία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα έκπληξη. Σε επιστολή προς τους συνεργάτες του ο 53χρονος οικονομολόγος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι μια περίπου δεκαετία στη θέση αυτή είναι, «τόσο για την κεντρική τράπεζα, όσο και για μένα προσωπικά» αρκετά και ότι θα αναζητήσει τώρα μια καινούργια πρόκληση.
Στη διάρκεια της θητείας του ο Jens Weidmann κλήθηκε να αντιμετωπίσει σοβαρότατες οικονομικές κρίσεις, όπως η κρίση χρέους και τώρα οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο οικονομολόγος Weidmann ανέλαβε το σημαντικό αυτό πόστο τον Μάιο του 2011 παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Άξελ Βέμπερ, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω έντονων διαφωνιών για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση Weidmann ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Jorg Kremmer τονίζει:
«Στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ο Jens Weidmann εξέφραζε με συνέπεια θέσεις υπέρ της σταθερότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Απέρριπτε την πολιτική του φθηνού χρήματος και υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ επιστρατεύοντας πάντοτε έξυπνα επιχειρήματα».
Οι απόψεις του απερχόμενου προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας εξέφραζαν ωστόσο τις θέσεις μιας μειοψηφίας στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με την πλειοψηφία να στηρίζει μια χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ο Jorg Kremmer υποθέτει ότι η παραίτηση Weidmann σχετίζεται με τις ενστάσεις του στην πολιτική του φθηνού χρήματος εκ μέρους της Φρανκφούρτης:
«Όταν διαπιστώνει κανείς ότι επί τουλάχιστον μια δεκαετία δεν μπορεί να πείσει τότε το γεγονός αυτό παίζει οπωσδήποτε ένα ρόλο»

Αναζητούνται καταξιωμένα και έμπειρα πρόσωπα

Η παραίτηση Weidmann έρχεται σε μια περίοδο, στην οποία νομισματική και δημοσιονομική πολιτική βρίσκονται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, εκτιμά ο Stepahn Korz, διευθυντής έρευνας σε ζητήματα ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας IfW του Κιέλου:
«Πιο συγκεκριμένα, η ευρωζώνη θα πρέπει να βρει τρόπους τερματισμού της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων, ένα εγχείρημα διόλου εύκολο, αν αναλογιστούμε ότι σημαντικές οικονομίες της ευρωζώνης έχουν υψηλό δημόσιο χρέος».
Στην επίτευξη αυτού του στόχου έχουν ιδιαίτερη σημασία μια στάση υπέρ της σταθερότητας του ευρώ, όπως εκείνη του Jens Weidmann, πιστεύει ο Stephan Koz.
Για την διαδοχή Βάιντμαν είναι καθοριστικό να βρεθούν πρόσωπα με παρόμοια καταξίωση και εμπειρία, λέει ο Μίχαελ Χόλσταϊν, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας DZ-Bank: «Σε περίπτωση που εκλείψει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ως επικριτική φωνή στη χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ χωρίς ανταλλάγματα, τότε αυτό δεν θα μπορούσε παρά να έχει επίδραση στην πορεία του πληθωρισμού. Μια τέτοια εξέλιξη είναι ούτως ή άλλως προβληματική. Στην παρούσα χρονική περίοδο ενδέχεται μάλιστα να έχει ολέθριες επιπτώσεις».

Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ;

Το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Jens Weidmann στο τιμόνι της Μπούντεσμπανκ θα οριστεί από τη μελλοντική γερμανική κυβέρνηση, η οποία εκτός από τον πρόεδρο ορίζει τον αντιπρόεδρο καθώς και «ένα ακόμα μέλος» του διοικητικού συμβουλίου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον νόμο που διέπει τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν αποκλείεται να οριστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας μια γυναίκα. Μεταξύ άλλων ακούγονται τα ονόματα της νυν αντιπροέδρου της Μπούντεσμπανκ Klaudia Buch, αλλά και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ.
Στην επιλογή του διαδόχου δεν αποκλείεται να παίξει ρόλο ακόμα και η πολιτική τοποθέτηση του ή της υποψηφίου. Προφανώς για αυτό ακούγεται και το όνομα του Marcel Fracher, πρόεδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW), ο οποίος εκφράζει θέσεις κοντά σε εκείνες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, νικητή των γερμανικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.
Σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τα πέντε από τα συνολικά έξι μέλη έχουν οριστεί από τους συντηρητικούς.
Όμως όλα αυτά είναι απλά σενάρια για τη διαδοχή. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι και η υποψηφιότητα και εκλογή του Jens Weidmann στο τιμόνι της Μπούντεσμπανκ εξέπληξε τους πάντες τον Μάιο του 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης