Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι οι λόγοι αποχώρησης Weidmann από την ΕΚΤ - Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η παραίτησή του

Ποιοι οι λόγοι αποχώρησης Weidmann από την ΕΚΤ - Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η παραίτησή του
O Jens Weidmann ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το τιμόνι της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για προσωπικούς λόγους
Σχετικά Άρθρα

Τέλος εποχής και για τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Jens Weidmann, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτηση του από το τιμόνι της Bundesbank, έπειτα από 10 χρόνια.
Εύλογα, πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο κ. Weidman επέλεξε να αποχωρήσει.
Ο Γερμανός τραπεζίτης ήταν ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των τραπεζιτών που μονίμως αντιδρούσαν στη χαλαρή και υποστηρικτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαναφέροντας τους φόβους του πληθωρισμού, ακόμη και όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αρνητική μεταβολή.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ιδέες του δεν εισακούονταν ίσως έπαιξαν έναν ρόλο… - μαζί με την αποχώρηση της Angela Merkel από την Καγκελαρία.
Αν μη τι άλλο, ο διάδοχός του ίσως είναι κάποιος λιγότερο «γκρινιάρης».
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την Commerzbank, αναμένεται στο άμεσο μέλλον μια πολύ επεκτατική πολιτική, παρότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Στη δήλωση παραίτησής του, ο Jens Weidman αναφέρει ως αιτία αποχώρησης «κάποιους προσωπικούς λόγους».
Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι η νομισματική πολιτική καταλαμβάνει «μεγάλο χώρο» στις τοποθετήσεις του.
Ο Jens Weidmann, για παράδειγμα, ζητά να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις «παρενέργειες και κυρίως στους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Επιπλέον, η ΕΚΤ δεν πρέπει «να εξετάζει μονομερώς τους κινδύνους αποπληθωρισμού».
Τέλος, ενόψει της λήξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, τονίζει ότι η «εξαιρετική ευελιξία» του πρέπει να είναι ανάλογη με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για την οποία δημιουργήθηκε.
Αυτή η δήλωση είναι σημαντική επειδή υπάρχουν άλλες «φωνές» που θέλουν να διατηρήσουν αυτήν την ευελιξία ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος PEPP.
Εν τω συνόλω, η δήλωση Weidmann αναδεικνύει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι θέσεις του συχνά δεν αντικατοπτρίζουν την άποψη της πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Σίγουρα, η αποχώρηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη αποτελεί «προαναγγελία» συνέχειας της τρέχουσας επεκτατικής πολιτικής της ΕΚΤ, παρότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εντείνονται.
Ως εκ τούτου, η Christine Lagarde δεν πρόκειται να προβεί σε αύξηση επιτοκίων το 2022.
Αντίθετα, θα αναβαθμίσει το πρόγραμμα APP μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς PEPP την άνοιξη του 2022.
Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσει να στηρίζει τις υπερχρεωμένες χώρες, ιδιαίτερα στα νότια της νομισματικής ένωσης, όπως η Ελλάδα.

Η επιστολή προς το προσωπικό της Bundesbank 

Στις ευχαριστίες του προς το προσωπικό, ο Weidmann κάνει ειδική αναφορά στα επιτεύγματα που πέτυχαν από κοινού: «Το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε έχει αλλάξει μαζικά και ο ρόλος της Bundesbank έχει ενισχυθεί. 
Η οικονομική κρίση, η κρίση χρέους και πιο πρόσφατα η πανδημία οδήγησαν σε αποφάσεις στην πολιτική και τη νομισματική πολιτική που θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. 
Πάντα ήταν σημαντική για μένα η καθαρή φωνή της Bundesbank. 
Έχοντας μεγάλη πείρα, τα τμήματα συνέβαλαν στις συζητήσεις για τα σωστά διδάγματα από την κρίση και στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης.
Έχουν υιοθετηθεί σημαντικές κανονιστικές αλλαγές. Η αναδιοργάνωση της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη δεν οδήγησε μόνο σε εντελώς νέες εποπτικές δομές στην ΕΚΤ, αλλά και σε ενισχυμένο ρόλο. 
Οι νέες αρμοδιότητες της Bundesbank στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας υπογραμμίζουν επίσης τον κεντρικό μας ρόλο όταν πρόκειται για ένα λειτουργικό χρηματοπιστωτικό σύστημα». 
O Weidmann ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στην ΕΚΤ για την παραγωγική ατμόσφαιρα σε δύσκολες συζητήσεις κάποιες φορές, ενώ υπογραμμίζει τον σημαντικό και σταθεροποιητικό ρόλο της νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης της στρατηγικής ως σημαντικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

H αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό

O Weidmann αναφέρεται και στην αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό. «Συμφωνήθηκε ένας συμμετρικός, σαφέστερος στόχος για τον πληθωρισμό.
Πρέπει να δοθεί προσοχή στις επιπτώσεις και κυρίως στους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» αναφέρει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.
Από εδώ και στο εξής -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι ζωτικής σημασίας «να μην κοιτάξουμε αποκλειστικά τους αποπληθωριστικούς κινδύνους.
Μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα θα είναι δυνατή μακροπρόθεσμα μόνο εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο της Νομισματικής Ένωσης συνεχίσει να διασφαλίζει την ενιαία δράση και ευθύνη, η νομισματική πολιτική σέβεται τον ρόλο της και δεν εμπλέκεται με τη δημοσιονομική πολιτική ή τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτή είναι η πεποίθηση μου, όπως και η κομβική σημασία της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής».


Oι υποψήφιοι αντικαταστάτες

Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του κ. Βάιντμαν στην Bundesbank, η Zeit αναφέρει τον υφυπουργό Οικονομικών Γιεργκ Κούκις, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, τον Ούλριχ Μπιντζάιλ, γενικό διευθυντή στην ΕΚΤ, την Έλγκα Μπαρτς, η οποία εργάζεται στην BlackRock και την αναπληρώτρια του Γενς Βάιντμαν, Κλαούντια Μπουχ.

Λύπη Μέρκελ

Τη λύπη της για την αποχώρηση του Γενς Βάιντμαν από τη θέση του προέδρου της Bundesbank εξέφρασε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δια του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η καγκελάριος λυπάται για την απόφαση του κ. Βάιντμαν, αλλά έχει επίσης και μεγάλο σεβασμό για αυτήν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι ο απερχόμενος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας «εκπροσώπησε την Bundesbank με εξαιρετικό τρόπο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».
Η κυρία Μέρκελ «τον ευχαριστεί για το έργο του σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια της θητείας του σε ό,τι αφορά τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική».
Τώρα είναι καθήκον της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να βρει τον διάδοχό του, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να προτείνει έναν υποψήφιο για το αξίωμα, ενώ ο διορισμός γίνεται από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο.
Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πάντως ότι η υπηρεσιακή πλέον κυβέρνηση λειτουργεί, όπως απαιτείται, με αυτοσυγκράτηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο νέος επικεφαλής της Bundesbank θα επιλεγεί από την επόμενη κυβέρνηση.


www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης