Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με τα αποτελέσματα τριμήνου στο επίκεντρο

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Ήπια κέρδη καταγράφουν σήμερα 20/10 οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν και σήμερα στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου, παρακολουθώντας ωστόσο προσεκτικά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Την αγοραστική διάθεση των τελευταίων ημερών τροφοδοτούν τα θετικά μηνύματα από τα εταιρικά κέρδη τριμήνου, που έχουν παραγκωνίσει προσωρινά τις ανησυχίες σχετικά με το πιθανό πλήγμα στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τη συνεχιζόμενη πανδημία.
Εν τω μεταξύ, σήμερα οι επενδυτές αναμένουν έναν ακόμη γύρο αποτελεσμάτων τριμήνου από σημαντικές εταιρείες, όπως η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, που αναμένεται να ανακοινώσει τα μεγέθη της μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.
Οι ευάλωτες στις αποδόσεις των ομολόγων μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, ωστόσο, αντιμετωπίζουν κάποιες πιέσεις σήμερα, που δεν τους επιτρέπουν να κινηθούν υψηλότερα, καθώς η αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται ανοδικά.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 1,633% κοντά στο υψηλό πέντε μηνών.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Biden και Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου πλησιάζουν προς μία συμφωνία, αναφορικά με το καθοριστικής σημασίας πλαίσιο αναζωογόνησης της οικονομίας, με την ελπίδα ότι θα επιτύχουν ένα συμβιβασμό ακόμη και αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσαν, άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Καθώς έχει κινητοποιηθεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ο Biden συναντήθηκε χθες με 19 μέλη του Κογκρέσου, σε μία ασυνήθιστα γεμάτη ημέρα νομοθετικών διαπραγματεύσεων.
Ο ίδιος στοχεύει να επιτύχει την υπογραφή ενός διπλού νομοθετικού πακέτου που επεκτείνει το δίκτυο των κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά και τις δαπάνες για τις υποδομές και θα χαρακτηρίζει την κυβέρνησή του.
Μία πηγή δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί στη μέση της εβδομάδας, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά.

Fed (Beige Book): Η οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο - Οι εφοδιαστικές διαταραχές επιβραδύνουν την ανάπτυξη

H αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό τον Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με την έκθεση «Βeige Book» της Fed, αν και σε κάποιες περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και των ελλείψεων εργαζομένων.
Η πλειονότητα των περιφερειών κατέγραψε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.
Ωστόσο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν σε πολλές περιφέρειες λόγω της αύξησης των τιμών και των χαμηλών αποθεμάτων.
Η μεταποίηση αναπτύχθηκε με ήπιο προς ισχυρό ρυθμό στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η απασχόληση ενισχύθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ζήτηση για εργαζομένους ήταν υψηλή.
Οι μισθοί σημείωσαν ισχυρή άνοδο στην πλειονότητα των περιφερειών της Fed.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με χαμηλή προσφορά εργαζομένων και ότι οι περισσότερες περιοχές της χώρας αναφέρουν σημαντικά αυξημένες τιμές.
Οι επιχειρήσεις άρχισαν να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν ταλέντα και για να κρατήσουν τους υφιστάμενους εργαζομένους.
Στις περισσότερες περιφέρειες της Fed σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, με ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για αγαθά και πρώτες ύλες.
Kάποιες από τις περιφέρειες αναμένουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα συνεχιστούν και άλλες προβλέπουν ότι θα μετριαστούν.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη +0,43% στις 35.609,34 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά σκαρφάλωσε έως τις 35.669,69 μονάδες ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του σε κλείσιμο στις 35.625,40 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά +0,4% και έκλεισε μια ανάσα από το υψηλό του σε κλείσιμο στις 4.536,95 μονάδες, στις 4.536,35 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά το ξεπέρασε.
Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε τελικά με οριακές απώλειες -0,05% στις 15.121,70 μονάδες

Στα εταιρικά νέα της ημέρας το Facebook σχεδιάζει να «εφεύρει» ξανά τον εαυτό του αλλάζοντας όνομα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του νέου μεγάλου στόχου του, της δημιουργίας του «metaverse», ενός νέου διαδικτυακού κόσμου επικοινωνίας των χρηστών μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζάκερμπεργκ προγραμματίζει να μιλήσει για την αλλαγή ονόματος στην ετήσια εκδήλωση «Connect» της εταιρείας στις 28 Οκτωβρίου, όμως μπορεί η σχετική αποκάλυψη να γίνει και νωρίτερα.
Η σχετική φημολογία προέκυψε μετά από δημοσίευμα του «Verge» (που επικαλείται πηγή με άμεση γνώση του θέματος) και το οποίο αναπαρήγαγε το πρακτορείο Reuters. Προς το παρόν, το Facebook ανέφερε ότι δεν σχολιάζει φήμες.
Η Verizon Communications Inc ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν οι συνδρομητές της στην καρτοκινητή τηλεφωνία, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο γ΄ τρίμηνο 2021, κυρίως χάρη στη σταθερή ζήτηση για υπηρεσίες 5G.
Ο τηλεπικοινωνιακός φορέας έχει διπλασιάσει τις επενδύσεις στην τεχνολογία 5G για να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης για κινητά και δεδομένα, στη διάρκεια της πανδημίας.
Η ταχύτατη εξάπλωση των υπηρεσιών στις ΗΠΑ με ευέλικτες υπηρεσίες για χρήστες στο σπίτι καθώς και για επιχειρήσεις, έχει βοηθήσει την Verizon να αυξήσει τους πελάτες της.
Η εταιρεία πρόσθεσε 429.000 συνδρομητές στην καρτοκινητή στο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για 302.300.
Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα της Verizon αυξήθηκαν 4,3% στα 32,9 δισ. δολάρια στο γ΄ τρίμηνο, σε σχέση με τις μέσες εκτιμήσεις για 33,2 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Abbott Laboratories ανακοίνωσε κέρδη γ΄ τριμήνου και πωλήσεις που αυξήθηκαν υψηλότερα των προσδοκιών.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,52 δισ. δολάρια ή 1,17 δολάρια ανά μετοχή, από τα 1,76 δισ. δολάρια ή 69 σεντς ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 23,4% στα 10,93 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 9,56 δισ. δολάρια, καθώς οι πωλήσεις ειδών διατροφής αυξήθηκαν 9,6%, οι πωλήσεις του τμήματος διαγνωστικών αυξήθηκαν 48,2% και οι πωλήσεις ιατρικών συσκευών αυξήθηκαν 14,6%.
Η Biogen αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης, αλλά τόνισε πως αναμένει ελάχιστα έσοδα από το φάρμακο της κατά του Αλτσχάιμερ Aduhelm, μέχρι το τέλος του έτους.
Η φαρμακευτική εταιρεία τόνισε πως τώρα αναμένει πωλήσεις 10,8-10,9 δισ. δολαρίων αυτό το έτος, σε μια ανοδική αναθεώρηση από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 10,65-10,85 δισ. Δολάρια.
Η Biogen τόνισε πως τα προσαρμοσμένα κέρδη της πιθανότατα θα διαμορφωθούν στα 18,85-19,35 δολάρια ανά μετοχή.
Οι εκτιμήσεις υποθέτουν ότι τα έσοδα από το Adulhelm θα είναι ελάχιστα αυτό το έτος, τόνισε η Biogen.
Η Nasdaq ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν τα κέρδη στο γ΄ τρίμηνο, καθώς τα έσοδα από την τεχνολογία αγοράς και τις εταιρικές πλατφόρμες, αυξήθηκαν.
Η εταιρεία διαχείρισης του χρηματιστηρίου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 288 εκατ. δολαρίων σε σχέση με τα 264 εκατ. δολάρια πριν από έναν χρόνο.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,69 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα 1,58 δολάρια πριν από έναν χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,78 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 1,73 δολάρια ανά μετοχή.
Η αμερικανική εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων Lithia Motors, ανακοίνωσε αύξηση 94% στα κέρδη τριμήνου, κυρίως χάρη στα σφιχτά αποθέματα οχημάτων που έχουν οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδο-ρεκόρ.
Η έλλειψη ημιαγωγών παγκοσμίως υποχρέωσε τους προμηθευτές και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να λειτουργούν με πολύ μικρότερα αποθέματα από ό,τι συνήθως.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 307,9 εκατ. δολάρια ή 10,11 δολάρια ανά μετοχή για το γ΄ τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι των 158,8 εκατ. δολαρίων ή 6,86 δολαρίων ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Τα τριμηνιαία έσοδα αυξήθηκαν στα 6,17 δισ. δολάρια από τα 3,62 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο.



Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους σε εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου και σε στοιχεία για πληθωρισμό σε Γερμανία, Βρετανία και Ευρωζώνη.
Οι αναιμικές οικονομικές επιδόσεις των Kering και ASML επισκιάζουν τα ισχυρά αποτελέσματα της Nestle και άλλων εταιριών.
Στο ταμπλό, η μετοχή του γαλλικού ομίλου ειδών πολυτελείας Kering σημείωσε βουτιά 4% καθώς η αύξηση των πωλήσεων στον οίκο του ομίλου Gucci ήταν μικρότερη των προβλέψεων των αναλυτών λόγω της σημαντικής επιβράδυνσης στον ρυθμό ανάκαμψης από την Covid-19, ιδιαίτερα στην Ασία.
Η μετοχή της ολλανδικής εταιρίας ημιαγωγών ASML Holdings σημείωσε πτώση 3,0% παρά την ανακοίνωση οριακά καλύτερων των αναμενόμενων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.
Αντίθετα η μετοχή του ελβετικού κολοσσού τροφίμων Nestle ενισχύθηκε 3% αφού αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις.

O γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,05% στις 15.522,92 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,08% στις 7.223,10 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε 0,54% στις 6.705,61 μονάδες.

Τέλος εποχής και για τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Jens Weidmann, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτηση του από το τιμόνι της Bundesbank, έπειτα από 10 χρόνια.
Ο Γερμανός τραπεζίτης ήταν ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των τραπεζιτών που μονίμως αντιδρούσαν στη χαλαρή και υποστηρικτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαναφέροντας τους φόβους του πληθωρισμού, ακόμη και όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αρνητική μεταβολή.
Πάντως δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί αναλυτές που συνδέουν την παραίτηση του Weidmann με την αποχώρηση της Angela Merkel από την καγκελαρία.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δεσμευτούν νομικά ότι θα υιοθετήσουν σχέδια που θα περιγράφουν πώς θα περιορίσουν την έκθεση τους σε κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα, δήλωσε σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Frank Elderson.
Ο Elderson, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον ελεγκτικό βραχίονα της ΕΚΤ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες στις τράπεζες για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, αλλιώς ενδεχομένως να μην υλοποιήσουν ποτέ «τις ευγενείς προθέσεις τους».
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 3,4% επιβεβαίωσε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο η Eurostat, σε ετήσια βάση.
Σε μηνιαία βάση, τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν στο +0,5% από 0,4%, σύμφωνα με την τελική μέτρηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία (αμφότερα 6,4%) και την Πολωνία (5,6%).
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε ένα κράτος μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε είκοσι πέντε».
«Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,63%), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72%), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57%) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και καπνός (+0,44%)».
Κατά 14,2% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο 2021 σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Οκτώβριο του 1974, κατά τη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης.
Όπως ανακοίνωσε η Destatis, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,3% σε μηνιαία βάση.
Οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν κατά 32,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.
Το φυσικό αέριο κατέγραψε άλμα 58,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.
Στο 3,1% κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, από 3,2% που ήταν τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή αποδίδεται κυρίως στις μεταφορές, στη στέγαση, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, στην αναψυχή και στον πολιτισμό.
Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,7% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες.
Σε μηνιαία βάση ήταν υψηλότερες κατά 0,5%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η ASML Holding ανακοινωσε αύξηση 64% στα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου 2021, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τόνισε ότι η ζήτηση συνεχίζει να είναι υψηλή.
Ο ολλανδικός όμιλος κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών, τόνισε πως πρέπει να αυξήσει την ικανότητα της για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης επεξεργαστών.
Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο που έληξε στις 3 Οκτωβρίου, αυξήθηκαν στα 1,74 δισ. ευρώ έναντι των 1,06 δισ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, και έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων για 1,63 δισ. ευρώ.
Οι καθαρές πωλήσεις στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 5,24 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 3,96 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5,2-5,4 δισ. ευρώ.
Το μεικτό περιθώριο στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 51,7% σε σχέση με το 47,5%, ενώ οι εκτιμήσεις της εταιρείας έκαναν λόγο για 51%-52%.
Αναθεωρεί υψηλότερα η Nestlé τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πωλήσεις της, λέγοντας ότι αναμένει οργανική ανάπτυξη 6%-7% για ολόκληρη τη χρονιά, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις καφέ και οι αυξήσεις των τιμών οδήγησαν τις πωλήσεις προϊόντων ανοδικά κατά 6,5% το τρίτο τρίμηνο.
Ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων στον κόσμο αντιμετωπίζει πίεση στα περιθώρια από το αυξανόμενο κόστος εισροών, αλλά διατήρησε τις προοπτικές του για σταθερό περιθώριο το 2021 καθώς οι αυξήσεις των τιμών κατά 2,1% το τρίτο τρίμηνο βοήθησαν να αντιμετωπιστούν οι ακριβές πρώτες ύλες.
Η Renault αναμένει ότι θα παράγει το 2021 τουλάχιστον 300.000 λιγότερα οχήματα λόγω της παγκόσμιας έλλειψης τσιπ, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters την Τετάρτη.
Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Συγκεκριμένα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία προέβλεπε τον Σεπτέμβριο ότι η παραγωγή της θα είναι μικρότερο κατά 220.000 οχήματα.
«Οι προβλέψεις αλλάζουν όλη την ώρα, αλλά το έλλειμμα θα είναι μεταξύ 300.000 και 400.000 οχημάτων» σημείωσε μία από τις πηγές.
Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 8% των 3,75 εκατ. οχημάτων που πούλησε η Renault το 2019.
Οι άλλες δύο πηγές υποστήριξαν ότι το νούμερο μπορεί να ανέρχεται μεταξύ 350.000 και 380.000.
Η Metro Bank ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις της μειώθηκαν 1% στο γ΄ τρίμηνο και τα δάνεια ήταν σε γενικές γραμμές σταθερά.
Η τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε καταθέσεις 16,41 δισ. στερλίνων (22,63 δισ. δολάρια) μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, από τα 16,62 δισ. Δολάρια στις 30 Ιουνίου.
Τα δάνεια παρέμειναν στα 12,32 δισ. στερλίνες.
Τα συνολικά assets μειώθηκαν 1% στα 22,77 δισ. Στερλίνες.
Ο ελβετικός όμιλος φαρμάκων Roche αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του 2021 μετά από την αύξηση 8% των εσόδων εννεάμηνου, κυρίως χάρη στην ζήτηση για τεστ για τον κορωνοϊό και στη δυναμική στο σύνολο των δραστηριοτήτων, λόγω των νέων πλατφόρμων διάγνωσης και φαρμάκων.
Οι πωλήσεις του ομίλου στο εννεάμηνο τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν στα 46,68 δισ. φράγκα (50,54 δισ. δολάρια) από τα 43,98 δισ. φράγκα πριν από έναν χρόνο, ενώ οι πωλήσεις στο τμήμα διαγνωστικών αυξήθηκαν 39%.
Η Roche τώρα αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά μεσαίο-μονοψήφιο ποσοστό σε σταθερό συνάλλαγμα.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, στο θετικό κλίμα που διαμορφώνουν τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη και μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία.
Στο ταμπλό ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε κέρδη +0,2% στις 29.277,42 μονάδες.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ιαπωνία έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο για έβδομο διαδοχικό μήνα.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μετά το άλμα του Αυγούστου κατά 26,2%.
Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 11% σε δημοσκόπηση της FactSet.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο +1,3%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,3%.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο δανεισμού για ένα έτος παρέμεινε στο 3,85% και για πέντε έτη στο 4,65%, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.
Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο της ήταν τον Απρίλιο του 2020 όταν οι οικονομία χτυπήθηκε από την κρίση της πανδημίας. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σε ενημερωτική συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι η τράπεζα δεν σχεδιάζει να χαλαρώσει σημαντικά τη νομισματική πολιτική μέχρι το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης