Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απορρίφθηκε στη Νότια Αφρική το εμβόλιο Sputnik υπό τον φόβο αύξησης του κινδύνου μετάδοσης του HIV

Απορρίφθηκε στη Νότια Αφρική το εμβόλιο Sputnik υπό τον φόβο αύξησης του κινδύνου μετάδοσης του HIV
«Η χρήση του εμβολίου Sputnik V στη Νότια Αφρική, όπου είναι αυξημένα τα κρούσματα HIV, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV μεταξύ των εμβολιασμένων ανδρών» ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της

Η Νότια Αφρική, η οποία δυσκολευόταν να εξασφαλίσει αρκετές δόσεις εμβολίων για την Covid-19 για να καλύψει τα 59 εκατομμύρια των κατοίκων της, απέρριψε σήμερα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία φαρμάκων Sahpra.
«Η χρήση του εμβολίου Sputnik V στη Νότια Αφρική, όπου είναι αυξημένα τα κρούσματα HIV, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV μεταξύ των εμβολιασμένων ανδρών» ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.
Συγκεκριμένα, η ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι το εμβόλιο Sputnik V φέρει ένα συστατικό αδενοΐου (Ad5), το οποιο «έχει προκαλέσει ανησυχίες σε έρευνες που έχουν γίνει για την ασφάλειά του σε πληθυσμούς οι οποίοι έχουν κίνδυνο να προσβληθούν από HIV».
Η Νότια Αφρική έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη αφρικανική χώρα από την πανδημία.
Μέχρι σήμερα μετρά 2,9 εκατομμύρια κρούσματα και 88.600 θανάτους.
Μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.
Η Νότια Αφρική μετρά επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό φορέων του HIV στον κόσμο.
Σήμερα στη χώρα χρησιμοποιούνται τα εμβόλια των εταιριών Johnson & Johnson και Pfizer/BioNTech. Έχει εγκριθεί επίσης το κινεζικό εμβόλιο Sinovac.
Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει πάρει επισήμως το «πράσινο φως» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως χρησιμοποιείται σε τουλάχιστον 45 χώρες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης