Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναζωπύρωση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα βλέπει το Politico - Οι ακροδεξιές απόψεις υπέβοσκαν πάντα

Αναζωπύρωση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα βλέπει το Politico - Οι ακροδεξιές απόψεις υπέβοσκαν πάντα
Τόσο η βία στους δρόμους όσο και η ανοικτή υποστήριξη των Ναζί, είναι μια επιταχυνόμενη τάση στην Ελλάδα
Τον Οκτώβριο του 2020, οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, συμβάλλοντας στην εξάλειψη της πολυετούς ανόδου του ριζοσπαστικού βίαιου υπερ-εθνικισμού.
Αλλά μόλις ένα χρόνο αργότερα, η βιαιότητα - και οι εξτρεμιστικές απόψεις - έχουν επανέλθει στη χώρα.
Αυτό αναφέρει νέα ανταπόκριση του Politico από την Ελλάδα, με αφορμή τα περιστατικά βίας που εναντίον φοιτητών και ακτιβιστών στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα βίντεο που διακινήθηκαν έδειχναν αρκετούς από τους επιτιθέμενους να χαιρετούν ναζιστικά.
Αλλά και στην Αθήνα, υπήρξαν περιστατικά επίθεσης σε αντιφασιστική ομάδα.
Ένας ύποπτος συνελήφθη αφού αναγνωρίστηκε από τατουάζ με τη σβάστικα.

Οι ακροδεξιές απόψεις υπέβοσκαν πάντα

Σύμφωνα με το Politico, σε όλη τη χώρα, υπερ-εθνικιστικές και θρησκευτικές ομάδες έχουν ενταχθεί σε διαδηλωτές κατά των εμβολίων σε συγκεντρώσεις, οδηγώντας συχνά σε συγκρούσεις με την αστυνομία.
Τόσο η βία στους δρόμους όσο και η ανοικτή υποστήριξη των Ναζί, είναι μια επιταχυνόμενη τάση που ανησύχησε τις αρχές.
Μάλιστα, οι ερευνητές συνεχώς προειδοποιούν ότι μπορεί το ρεύμα των ριζοσπαστικών, ακροδεξιών απόψεων να έχει αδρανήσει για λίγο, δεν εξαλείφθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής εξακολουθούν να επικοινωνούν με κοινό από τη φυλακή, ενώ νέα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος.
Και οι παρατηρητές λένε ότι οι μετριοπαθείς παραλλαγές αυτών των εξτρεμιστικών απόψεων διεισδύουν σε πιο mainstream λόγο, επισημαίνοντας μια πρόσφατη ανοιχτή επιστολή νομικών, ακαδημαϊκών και στρατιωτικών προσώπων που θρηνούν για τη διάβρωση της εθνικής ταυτότητας της Ελλάδας και κατηγορούν, εν μέρει, την ισότητα των LGBTQ+.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορείται ότι κοιτάζει προς την άλλη κατεύθυνση με την ελπίδα να κρατήσει τους ψηφοφόρους στο στρατόπεδό του.
«Υπάρχει ένα υπερ-συντηρητικό κίνημα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, το οποίο υποστηρίζεται ιδεολογικά και τρέφεται από την εκκλησία και εμπλέκεται στα μεγάλα ζητήματα της πολιτικής σκηνής», δήλωσε ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα.
Ο Μαραντζίδης χαρακτήρισε αυτές τις δυνάμεις «τροχοπέδη σε κάθε μεταρρύθμιση προς μια σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία που είναι σύμφωνη με τις αξίες του Διαφωτισμού».

Η επιρροή της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1993, προερχόμενη από μια μικρή αίρεση υποστηρικτών του Αδόλφου Χίτλερ, τα μέλη της οποίας ήταν γνωστά για τη βία κατά μειονοτήτων, μεταναστών και αριστερών.
Για χρόνια, το κόμμα δεν είχε εκλογική απήχηση, αλλά η οικονομική κρίση του 2008 που έπληξε την Ελλάδα οδήγησε το 2012, τη ​​Χρυσή Αυγή να γίνει το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στο κοινοβούλιο της χώρας.
Ωστόσο, τα υψηλά του ποσοστά ήταν βραχύβια.
Στις εκλογές του 2019, η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να φτάσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του κόμματος αντιμετώπιζε τις κατηγορίες σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι μετά από πενταετή δίκη.

Η "επικοινωνία" μέσα από τη φυλακή

Ενώ το κόμμα ήταν σχετικά ανύπαρκτο στη δημόσια σφαίρα, μερικοί από τους ηγέτες του άρχισαν να βρίσκουν τρόπους να μεταδώσουν το μήνυμά τους από τη φυλακή.
Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης δημιούργησε ένα νέο πολιτικό κόμμα με το όνομα «Έλληνες για την Πατρίδα» και κατάφερε να οργανώσει συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες.
Χρησιμοποίησε μάλιστα έναν κανάλι στο YouTube και ένα καρτοτηλέφωνο της φυλακής για να είναι «παρών» σε μερικές από τις συναθροίσεις.
Οι προσπάθειές του τράβηξαν τελικά την προσοχή της γενικής γραμματείας για την καταπολέμηση του εγκλήματος, η οποία αυστηροποίησε τους κανόνες στις φυλακές.

Μίσος και από άλλες πηγές...

Βέβαια, ο λόγος μίσους δεν περιορίζεται μόνο στα μέλη της Χρυσής Αυγής.
Έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη σε όλη τη χώρα πρόσφατα, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, όπου ένα μίγμα υπερ-εθνικιστικών, θρησκευτικών και ακροδεξιών ομάδων είναι παραδοσιακά πιο δημοφιλείς, σύμφωνα με το Politico.
Μετά τις επιθέσεις εναντίον φοιτητών και ακτιβιστών στη Θεσσαλονίκη, μια νεανική πτέρυγα της Χρυσής Αυγής εξέδωσε ανακοίνωση συγχαίροντας τους δράστες της επίθεσης και εκφράζοντας υποστήριξη.
Ομοίως, οι επιθέσεις στην Αθήνα έφεραν στο νου παρελθόντα περιστατικά από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η χώρα βιώνει μια «αναζωπύρωση παράνομων δραστηριοτήτων… στην ακροδεξιά από μιμητές ή παραρτήματα της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι προφανώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια που προκαλείται από την πανδημία και η ευρεία διάδοση των θεωριών συνωμοσίας».

Νέες ακροδεξιές προσωπικότητες

Εν μέσω της φθίνουσας επιρροής της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε μια νέα σοδειά φιλοδοξιών ακροδεξιών ηγετών, συχνά χρησιμοποιώντας ρατσιστική, ξενοφοβική, μισογυνιστική ή ομοφοβική ρητορική, σύμφωνα με το Politico.
Στο ελληνικό κοινοβούλιο, η Ελληνική Λύση αντικατέστησε τη Χρυσή Αυγή ως ακροδεξιό κόμμα, προωθώντας μια σειρά από σκληρές αντι-μεταναστευτικές προτάσεις και εθνικιστική ρητορική.
Ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία, μια εκλεκτική ομάδα δημόσιων προσώπων που ενώθηκαν για να εκφράσουν την αγωνία για την κατάσταση της δομής της ελληνικής οικογένειας και το ποσοστό γεννήσεων, την πρόσφατη εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και την ώθηση για ισότητα με τη LGBTQ+.
Η ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, έφερε τις υπογραφές 160 ατόμων από ακαδημαϊκούς, δικαστικούς και στρατιωτικούς κύκλους.
Πολλοί αναλυτές είδαν τη δήλωση ως ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός νέου ακροδεξιού πολιτικού κόμματος.
«Είναι μια ένωση ακραίων υπερ-εθνικιστών, υπερσυντηρητικών», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, επικεφαλής του think tank του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Και, όπως είπε ο Παγουλάτος, αυτοί οι ακροδεξιοί «έχουν έναν σαφή εχθρό: τη Φιλελεύθερη Ευρώπη».
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η ομάδα είναι κατακερματισμένη, είπε ο Παγουλάτος, «με πολλές προσωπικότητες που βλέπουν τον εαυτό τους ως μικρούς Φύρερ γύρω από τους οποίους οι υπόλοιποι μπορούν να ενωθούν».

Ελαστικοί με την ακροδεξιά

Οι αριστεροί πολιτικοί στην Ελλάδα δείχνουν προς τον Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι διστάζει να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό.
Ο φόβος του Μητσοτάκη, λένε, είναι ότι μια αυξανόμενη ακροδεξιά δύναμη θα μπορούσε να τραβήξει κρίσιμες ψήφους από το κυβερνών κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία.
«Μας κυβερνά ένας πρωθυπουργός που ανησυχεί συνεχώς για το πώς να διατηρήσει το ακροδεξιό κοινό, από το οποίο αλιεύει ψήφους», δήλωσε πρόσφατα στο κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Μητσοτάκης απάντησε ότι «όποιος υπερβεί τα όρια θα ξέρει ότι δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».
Περιστασιακά, η Νέα Δημοκρατία έχει λάβει κάποια μέτρα, όπως η διαγραφή του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου, που ήταν γνωστός για τη φλεγματική ρητορική του, από την κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα, αφού καυτηρίασε το Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο.
Σε άλλο περιστατικό, ο Μπογδάνος πρότεινε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli να πάρει Αφγανούς πρόσφυγες στο σπίτι του, αφού ο ηγέτης της ΕΕ κάλεσε τις χώρες να προσφέρουν άσυλο σε διωκόμενους Αφγανούς.
Αλλά πολλοί υποστήριξαν ότι η τιμωρία ήρθε πολύ αργά ή ότι ο Μπογδάνος δεν έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στον εκλογικό κατάλογο του κόμματος, καθώς οι απόψεις του ήταν πολύ γνωστές στη χώρα.
Και λίγο μετά την διαγραφή του Μπογδάνου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη, διευκρίνισε ότι ο βουλευτής δεν είχε αποβληθεί από το κόμμα, αφήνοντας ανοιχτή την επιλογή να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα στο μέλλον.
Άλλοι επικριτές επισημαίνουν ότι τρεις από τους κορυφαίους υπουργούς στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο Μητσοτάκη προέρχονται επίσης από το πρώην υπερ-εθνικιστικό κόμμα ΛΑΟΣ, ορισμοί που θεωρούνται ένας τρόπος για να αποτρέψουν τη δεξιά παράταξη του κόμματος από την απόσπαση.
"Το θέμα δεν είναι να αντικατασταθεί μια εγκληματική Χρυσή Αυγή με μια νομοταγή Χρυσή Αυγή", δήλωσε ο Μαραντζίδης.
«Στο όνομα της ένταξης της ακροδεξιάς στη Νέα Δημοκρατία, κινδυνεύουμε να κάνουμε κυρίαρχη την ακροδεξιά ατζέντα», υποστήριξε.
«Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε σβήσει τις βασικές αξίες μιας σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας και κινδυνεύουμε να ανοίξουμε την πίσω πόρτα σε κάθε είδους δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό», πρόσθεσεο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης