Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Ασυγχώρητο έγκλημα της Γαλλίας η σφαγή των Αλγερινών διαδηλωτών το 1961

Macron: Ασυγχώρητο έγκλημα της Γαλλίας η σφαγή των Αλγερινών διαδηλωτών το 1961
Στις 17 Οκτωβρίου 1961, κατόπιν εντολής του τότε αρχηγού της αστυνομίας Maurice Papon, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μια διαδήλωση 25.000 Αλγερινών
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron χαρακτήρισε «ασυγχώρητο έγκλημα» την αιματηρή καταστολή της κινητοποίησης Αλγερινών διαδηλωτών, πριν από 60 χρόνια στο Παρίσι, όταν πολλά πτώματα ρίχτηκαν στον ποταμό Σηκουάνα.
Στις 17 Οκτωβρίου 1961, κατόπιν εντολής του τότε αρχηγού της αστυνομίας Maurice Papon, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μια διαδήλωση 25.000 ανθρώπων που έφτασαν από την παραγκούπολη της Ναντέρ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN) της Αλγερίας.
Η πορεία κατεστάλη «βίαια» και περίπου 12.000 Αλγερινοί συνελήφθησαν, πολλοί τραυματίστηκαν και δεκάδες σκοτώθηκαν, ανέφερε το γραφείο του Macron.

Ασυγχώρητο έγκλημα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρέστη το Σάββατο (16/10/2021) σε μια τελετή στη μνήμη των θυμάτων στη γέφυρα Μπεζόν, στα δυτικά του Παρισιού, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει την πορεία ορισμένοι διαδηλωτές.
Σε εκείνο το σημείο ανασύρθηκαν πολλά πτώματα από τον Σηκουάνα.
Ο Macron «παραδέχτηκε ότι τα εγκλήματα που διαπράχθησαν εκείνη τη νύχτα υπό τις εντολές του Papon είναι ασυγχώρητα για τη Δημοκρατία» ανέφερε το Ελιζέ.
Για πολλά χρόνια οι γαλλικές αρχές αρνούνταν και αποσιωπούσαν τη σφαγή.
Η πρώτη τελετή στη μνήμη των θυμάτων οργανώθηκε το 2001 από τον δήμο του Παρισιού.
Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα, ορισμένοι ιστορικοί όμως κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης