Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Η κυβέρνηση Draghi ανησυχεί για αναταραχές, μετά την επιβολή του Green pass για Covid σε όλους τους χώρους εργασίας

Ιταλία:  Η κυβέρνηση Draghi ανησυχεί για αναταραχές, μετά την επιβολή του Green pass για Covid σε όλους τους χώρους εργασίας
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού (Green pass) είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα
Σχετικά Άρθρα

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έναντι του Covid είναι πλέον υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στην Ιταλία.
Ο νόμος εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Mario Draghi στα μέσα Σεπτεμβρίου, αναγκάζοντας όλους τους εργαζόμενους να επιδείξουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ 48 ωρών, είτε αποδεικτό ανάρρωσης από πρόσφατη μόλυνση.
Το πιστοποιητικό (Green pass) είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και οι παραβάτες κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα.
Το πιστοποιητικό ήδη απαιτείται για την είσοδο σε μουσεία, θέατρα, γυμναστήρια και εστιατόρια αλλά και για τα μέσα μεταφοράς.

Ανησυχία για αναταραχές

Ωστόσο η υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού για τους χώρους εργασίας έχει πυροδοτήσει μεγάλες διαμαρτυρίες στη Ρώμη, με ορισμένους διαδηλωτές να γίνονται βίαιοι και να συγκρούονται με την αστυνομία.
Οι ιταλικές αρχές ανησυχούν για περισσότερες αναταραχές και ήδη εργαζόμενοι σε κεντρικό λιμάνι απείλησαν με απεργία.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το Green pass θα ενθαρρύνει τους μη εμβολιασμένους Ιταλούς να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο, το 15% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 8% των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα δεν έχουν πιστοποιητικό.

Περιοριστικά μέτρα

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μπορεί να τεθούν σε αναστολή εργασίας, κίνηση που έχει επικριθεί από ορισμένους.
Ο Luca Zaia κυβερνήτης του Βένετο προερχόμενος από τη Lega δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν θα είμαστε σε θέση να χορηγούμε αρνητικό τεστ κάθε 48 ώρες σε όλους τους μη εμβολιασμένους.
Οι επιχειρηματίες με τους οποίους έρχομαι σε επαφή είναι εξαιρετικά ανήσυχοι».
Το σωματείο UIL ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Αυτό είναι ένα πολύ ακραίο περιοριστικό μέτρο που θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική σταθερότητα και να επιδεινώσει μια ήδη περίπλοκη κατάσταση».
Τα συνδικάτα τονίζουν ότι τα τεστ θα πρέπει να είναι δωρεάν για τους εργαζόμενους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά η κυβέρνηση έχει επιβάλει τιμή 15 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης