Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις για τους πρόσφυγες οι Ταλιμπάν - Ο ρόλος των άστοχων κυρώσεων της Δύσης

Στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις για τους πρόσφυγες οι Ταλιμπάν - Ο ρόλος των άστοχων κυρώσεων της Δύσης
Η Τουρκία αναμένεται να νιώσει το σοκ πρώτη από κάθε επερχόμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν
Στην Τουρκία βρίσκονται οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, προκειμένου να διαπραγματευτούν με την τουρκική κυβέρνηση τις προσφυγικές ροές, μετά την προειδοποίηση ΗΠΑ και ΕΕ ότι οι κυρώσεις θα προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων στη Δύση.
Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν απεσταλμένους των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συνομιλιών στη Ντόχα ότι οι κυρώσεις και η πολιτική πίεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα προσφυγικά κύματα στην Ευρώπη.
"Η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έχει προειδοποιήσει απεσταλμένους των ΗΠΑ και της Ευρώπης ότι οι συνεχείς προσπάθειες να τους πιέσουν μέσω κυρώσεων θα υπονομεύσουν την ασφάλεια και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα κύμα οικονομικών προσφύγων", αναφέρει το AFP.
Αργότερα την εβδομάδα, οι Ταλιμπάν μετέφεραν το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κάθε μετακίνησης μεταναστών από την κεντρική Ασία.

Οι απειλές των Ταλιμπάν

Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν και ο εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών Amir Khan Muttaqi είπε στους δυτικούς ομολόγους του ότι «η αποδυνάμωση της αφγανικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, επειδή οι αρνητικές επιπτώσεις της θα επηρεάσουν άμεσα τον κόσμο στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομικής μετανάστευσης από τη χώρα».
Ίσως αυτή η απειλή να θυμίζει τη μεταναστευτική κρίση του 2015 που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αποσταθεροποιητικό πόλεμο στη Συρία, ο Muttaqi δήλωσε:
"Καλούμε τις χώρες να τερματίσουν τις υφιστάμενες κυρώσεις και να αφήσουν τις τράπεζες να λειτουργούν κανονικά, έτσι ώστε φιλανθρωπικές ομάδες, οργανισμοί και η κυβέρνηση να μπορούν να πληρώνουν μισθούς στο προσωπικό τους με δικά τους αποθέματα και με την αρωγή της διεθνούς οικονομικής βοήθειας".

Οι άστοχες (;) κυρώσεις της Δύσης

Όσον αφορά τις πρόσφατες «παραχωρήσεις» της Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε προ ημερών ότι οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια «στον Αφγανικό λαό» - αλλά υπό τον όρο της συνεργασίας των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας ξένων υπηκόων στην χώρα.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιστέκονται σε οποιοδήποτε επίπεδο επίσημης πολιτικής αναγνώρισης της κυριαρχίας των Ταλιμπάν στη χώρα.
Η βοήθεια, οι επενδύσεις και η ασφάλεια ήταν στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών καθώς οι Ταλιμπάν συναντήθηκαν με κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα την Πέμπτη.
Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι εδώ και καιρό η νούμερο ένα περιφερειακή «γέφυρα» μεταξύ Ασίας και Ευρώπης για την κίνηση μεταναστών και προσφύγων, το ζήτημα των Αφγανών προσφύγων είναι πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία αναμένεται να νιώσει το σοκ πρώτη από κάθε επερχόμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν, δεδομένου ότι είναι εδώ και πολύ καιρό ένα «σημείο εκκίνησης» για τους Αφγανούς που κάνουν το επίπονο ταξίδι στην Ευρώπη.
Μόνο την περασμένη δεκαετία περίπου 600.000 Αφγανοί εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία - ενώ ένα μαζικό κύμα Σύρων προσφύγων βρέθηκε εκεί, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμη στα νότια σύνορα της Τουρκίας (πάνω από 3 εκατομμύρια).
Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Τουρκία κατασκευάζει τώρα ένα τείχος σχεδόν 300 χιλιομέτρων κατά μήκος των ιρανικών συνόρων για να εμποδίσει φυσικά τη ροή που προέρχεται από την κεντρική Ασία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση Τουρκίας-Ταλιμπάν, ο υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu είπε ότι ενώ η τουρκική πλευρά επανέλαβε την επιθυμία για αλλαγή της στάσης των Ταλιμπάν στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε τομείς όπως η εκπαίδευση των κοριτσιών και η απασχόληση των γυναικών, το κύριο μέλημα της Τουρκίας παραμένει η σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης