Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής περιπέτειας

To Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής περιπέτειας
Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ να μην αποπειραθεί να ξεκινήσει «μια στρατιωτική περιπέτεια» εναντίον «του πυρηνικού του προγράμματος»,

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ να μην αποπειραθεί να ξεκινήσει «μια στρατιωτική περιπέτεια» εναντίον «του πυρηνικού του προγράμματος», σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού το εβραϊκό κράτος ισχυρίστηκε ότι «διατηρεί το δικαίωμα» να καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον της Τεχεράνης.
«Προειδοποιούμε κατά οποιουδήποτε λάθος υπολογισμού και οποιασδήποτε στρατιωτικής περιπέτειας του ισραηλινού καθεστώτος εναντίον του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος», ανέφερε στην επιστολή αυτή ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Mazid Tahtavanci η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα από το πρακτορείο Tasnim.
«Τους τελευταίους μήνες ο αριθμός και η ένταση των προκλητικών απειλών του ισραηλινού καθεστώτος δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται, φτάνοντας ανησυχητικά επίπεδα», εκτίμησε ο ίδιος, ζητώντας να αναληφθεί δράση εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να «τερματιστούν οι απειλές του».
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει εχθρικά το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αν και η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται ότι επιθυμεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
Η συμφωνία που υπέγραψε το Ιράν το 2015 με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) επέτρεψε την άρση μέρους των κυρώσεων εναντίον του με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, επί προεδρίας Trump, και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων η Τεχεράνη έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της βάσει αυτής.
Οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο στη Βιέννη όμως από τον Ιούνιο και μετά την εκλογή του νέου Ιρανού προέδρου E. Raisi έχουν ανασταλεί.
Σήμερα ο διαπραγματευτής της ΕΕ αρμόδιος για τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο E. Mora, ξεκίνησε συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Ali Bayeri.
Χθες Τετάρτη ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Y. Lapide δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του A. Blinken ότι το Ισραήλ "διατηρεί το δικαίωμα να δράσει ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε μέσο" προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Εκφράζοντας τη λύπη του που το Ιράν επιδεικνύει έλλειψη βούλησης να υπάρξει διάλογος, ο Blinken δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να στραφεί σε άλλες επιλογές, αν το Ιράν δεν αλλάξει κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης