Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan καρατόμησε τρία μέλη από την Επ. Νομισματικής Πολιτικής - Νέo χαμηλό για τη λίρα

O Erdogan καρατόμησε τρία μέλη από την Επ. Νομισματικής Πολιτικής - Νέo χαμηλό για τη λίρα
Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησεστα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 9,1900 έναντι του δολαρίου
Σχετικά Άρθρα
Στην καρατόμηση τριών μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC) της κεντρικής τράπεζας προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και διόρισε στη θέση τους δύο νέα μέλη, αναφέρεται στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αυτοί που απολύθηκαν είναι οι αναπληρωτές διοικητές Semih Tumen και Ugur Namik Kucuk, καθώς και άλλο ένα μέλος της επιτροπής, ο Abdullah Yavas.
Ο Erdogan διόρισε τον Taha Cakmak ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Yusuf Tuna ως μέλος της MPC, προστίθεται στην ίδια πηγή.
Αναλυτές βλέπουν την κίνηση αυτή ως μια νέα απόδειξη πολιτικής ανάμιξης από τον Erdogan, ο οποίος δηλώνει εχθρός των επιτοκίων και ζητεί συχνά τη μείωσή τους.

Νέο χαμηλό για τη λίρα Τουρκίας

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησεστα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 9,1900 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, υποχωρώντας 1% μέσα στην ημέρα.
Μέχρι στιγμής φέτος η ισοτιμία της έχει μειωθεί κατά 19%, εξαιτίας ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική.
Αργότερα ανέκτησε κάποιες από τις απώλειες της ημέρας, με την ισοτιμία στο 9,1325 για ένα δολάριο.
Οι αλλαγές στην MPC έγιναν αφού η προεδρία είχε ανακοινώσει χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως ο Erdogan συναντήθηκε με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Sahap Kavcioglu, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο Erdogan και δίπλα του ο διοικητής.
Πηγή δήλωσε στο Reuters πως τόσο ο Yavas όσο και ο Kucuk ίχαν αντιταχθεί τελευταία σε μερικές αποφάσεις που είχε λάβει η MPC ενώ ο Kucuk είχε επίσης ταχθεί τα προηγούμενα χρόνια εναντίον της πώλησης συναλλαγματικών αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας.
Ο Κavcioglu δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η μείωση του επιτοκίου δεν ήταν έκπληξη και δεν είχε καμία σχέση με το sell off στη λίρα.
Η επόμενη συνεδρίαση καθορισμού της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας είναι στις 21 Οκτωβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, τρεις πηγές που γνώριζαν το θέμα ανέφεραν ότι ο Erdogan έχασε την εμπιστοσύνη του στον Kavcioglu,  λιγότερο από επτά μήνες αφότου απέλυσε τον προκάτοχό του, και ότι οι δύο είχαν επικοινωνήσει ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Erdogan προχώρησε σε σειρά αλλαγών στην MPC τα τελευταία χρόνια.
Απέλυσε τρεις διοικητές τραπεζών τα τελευταία 2,5 χρόνια λόγω πολιτικών διαφωνιών, γεγονός που επέφερε πλήγμα στη λίρα και στην αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η κεντρική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης