Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θεαματική άνοδος από ασύμμετρες συναλλαγές στο ουράνιο - Γιατί τράβηξε την προσοχή των funds

Θεαματική άνοδος από ασύμμετρες συναλλαγές στο ουράνιο - Γιατί τράβηξε την προσοχή των funds
Oι θεσμικοί επενδυτές αρχίζουν να απορρίπτουν την προπαγάνδα των λόμπι του ESG και τη φούσκα των FAAMG

Θεαματική αύξηση καταγράφει τον τελευταίο καιρό η τιμή του ουρανίου, προσελκύοντας τα «βλέμματα» των επενδυτών. Ο λόγος;
Το Sprott Physical Uranium Trust αναδεικνύεται σε ισχυρό αγοραστή φυσικού ουρανίου, κάτι το οποίο σε μια αγορά τόσο ρευστή όσο αυτή του ουρανίου λειτουργεί ως ισχυρός καταλύτης ώστε το εμπόρευμα αλλά και τα παράγωγα να σημειώσουν ισχυρή αύξηση ως προς την τιμή τους.
[Το Sprott Physical Uranium Trust (U-U TORONTO), το οποίο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, είναι ένα επενδυτικό όχημα με μοναδικό σκοπό την επένδυση όλων των διαθεσίμων του σε ουράνιο, σε φυσική μορφή].
Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση στρέφει για άλλη μια φορά την παγκόσμια προσοχή στην πυρηνική ενέργεια, ως αποτελεσματική εναλλακτική λύση έναντι της μη αξιόπιστης «πράσινης» ενέργειας, με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Φινλανδία και η Γαλλία να ετοιμάζονται για να επανεκκινήσουν τα πυρηνικά εργοστάσιά τους.
Μοιραία, τα hedge funds στέκονται με το όπλο… παρά πόδα.

Άνοδος 37%

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, εν μια νυκτί, μετά από χρόνια στασιμότητας, η τιμή του ουρανίου αυξήθηκε κατά 37%, προσελκύοντας ουκ ολίγους επενδυτές.
Funds όπως το Light Sky Macro του Ben Melkman στη Νέα Υόρκη, το Anchorage Capital και το Tribeca Investment Partners περιλαμβάνονται σε αυτά που αγοράζουν συνεχώς… πυρηνικά.
Ως αποτέλεσμα η τιμή του ακατέργαστου ουρανίου αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, στα 50 δολάρια ανά λίβρα τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας στη συνέχεια.
Η κίνηση -η οποία προκλήθηκε από την αγοραστική ορμή του Sprott Trust και την επακόλουθη εισροή μικρομετόχων- προσείλκυσε νέους επενδυτές στην αγορά, για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2008.
«Περιμέναμε υπομονετικά να συμβεί κάτι εδώ και πολύ καιρό», δηλώνει ο Ben Cleary, του Tribeca Investment Partners.
«Σαφώς υπάρχουν κερδοσκοπικά κεφάλαια που επιστρέφουν στον τομέα, υπήρξαν μαζικές κινήσεις τον Σεπτέμβριο» συμπληρώνει.
Βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα ETFs. Σημειώνεται πως η άνοδος της τιμής του μετάλλου προκάλεσε σημαντική άνοδο και στις μετοχές των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την εξόρυξη του ουρανίου.
Η μετοχή της Cameco (CCJ NYSE), ίσως της μεγαλύτερης επιχείρησης εξόρυξης και επεξεργασίας ουρανίου στα διεθνή χρηματιστήρια ανέβηκε κατά περίπου 50%, ενώ αντίστοιχη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές μικρότερων επιχειρήσεων, όπως η Denison Mines (DNN NYSE), και η Uranium Energy (UEC NYSE), και ακόμα μεγαλύτερη οι μετοχές των πιο μικρών και «επικίνδυνων» εταιρειών. 

Επιστρέφουν οι θεσμικοί

Ωστόσο, η τρέχουσα άνοδος δικαιολογείται από το γεγονός πως οι θεσμικοί επενδυτές αρχίζουν να απορρίπτουν την προπαγάνδα των λόμπι του ESG και τη φούσκα των FAAMG (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google) και, πλέον, αναζητούν καταφύγιο σε τομείς που θα γίνουν πραγματικά «πράσινοι», όπως το ουράνιο.
Παρεμπιπτόντως, ολόκληρος ο τομέας του ουρανίου αποτελεί ένα μικρό κλάσμα της κεφαλαιοποίησης της Apple.
Παράλληλα, «η θεαματική άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα αυτόν τον μήνα έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την Κίνα και έχει «επαναφέρει το ουράνιο στο επίκεντρο», δήλωσε ο Rob Crayfourd του CQS New City Investment Managers, προσθέτοντας:
«Αποτέλεσμα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης θα είναι η μεγαλύτερη προθυμία των δυτικών κρατών να παρατείνουν τη ζωή του υπάρχοντος στόλου αντιδραστήρων».
Για παράδειγμα, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, που δήλωσε ότι η Γαλλία θα έχει ως στόχο να γίνει ηγέτης στο πράσινο υδρογόνο έως το 2030 και να κατασκευάσει νέους, μικρότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες, παρουσίασε ένα πενταετές επενδυτικό σχέδιο την Τρίτη 12 Οκτωβρίου.
Το Light Sky Macro βλέπει μια άμεση και σημαντική ευκαιρία στον τομέα του ουρανίου, καθιστώντας το ένα από τα πιο σημαντικά assets για το 2021.
Η μείωση των αποθεμάτων ουρανίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει την προσφορά, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες, πρόσθεσε το fund, που επενδύει στον τομέα από το 2018.
«Η εστίαση στην πράσινη ενέργεια σε πολιτικό επίπεδο και η αυξανόμενη ζήτηση για [βιώσιμα] περιουσιακά στοιχεία θα μετατρέψουν το ουράνιο σε μία από τις πιο ασύμμετρες συναλλαγές τα επόμενα χρόνια», έγραψε.
Κρίνοντας από την άνοδο των αποθεμάτων ουρανίου σήμερα, η αγορά αρχίζει να του δίνει προσοχή.
Και ενώ η πρόσφατη κίνηση μπορεί να φαίνεται υπερβολική τουλάχιστον σε σύγκριση με την πρόσφατη ιστορία, όταν σκεφτεί κανείς τη δυναμική του ορυκτού, πιθανόν είμαστε στα πρώτα στάδια μιας πραγματικά συγκλονιστικής κίνησης προς νέα ιστορικά υψηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης