Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στη Wall Street - Στο επίκεντρο ενέργεια ΔΝΤ και εταιρικά αποτελέσματα

Ήπια πτώση στη Wall Street - Στο επίκεντρο ενέργεια ΔΝΤ και εταιρικά αποτελέσματα
Στάση αναμονής στη Wall Street
Σχετικά Άρθρα

Με νευρικότητα έντονη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων κινήθηκαν σήμερα 12/10 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, κλείνοντας τελικά με πτώση, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό λίγο πριν την έναρξη της περιόδου των εταιρικών αποτελεσμάτων την Τετάρτη
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία χάνει την ορμή της, ενώ η άνοδος του πληθωρισμού δίνει στις κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες μικρότερα περιθώρια ελιγμών.
Ειδικότερα, Το Ταμείο τοποθετεί πλέον την παγκόσμια ανάπτυξη στο 5,9% αυτό το έτος από 6% προηγουμένως, ενώ για το 2022 κράτησε αμετάβλητη την εκτίμηση του στο 4,9%.
Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ μείωσε την εκτίμηση του για το 2021 στο 6% από 7% προηγουμένως, προειδοποιώντας ότι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν οδηγήσει σε βραδύτερη ανάπτυξη της πιο πλούσιες χώρες.
Παράλληλα, το Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας ότι είναι πιο πιθανό να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το να μετριαστεί.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ βλέπει πλέον τον πληθωρισμό στις πλούσιες χώρες να φτάνει το 2,8% φέτος και το 2,3% το 2022.
Οι κεντρικές τράπεζες των πλούσιων χωρών θα πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση εάν διαπιστώσουν απότομη άνοδο των τιμών, προειδοποιεί.
Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις ΗΠΑ αναμένοντας μια σειρά από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο.
Τον χορό των αποτελεσμάτων θα ανοίξουν από την Τετάρτη οι μεγάλες τράπεζες: JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup.
Παράλληλα, η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group φέρεται να έχασε άλλα μια πληρωμή στα κουπόνια της, την τρίτη στις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Επίσης η κινεζική εταιρεία ακινήτων Sinic προειδοποίησε πως δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ένα δάνειο «ελλείψει ρευστότητας», σε μια περίοδο που ο τομέας των ακινήτων συγκλονίζεται από τις δυσχέρειες της Evergrande, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Η Sinic είναι η τελευταία από τις κινεζικές εταιρείες ακινήτων που αναφέρει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και η ανακοίνωσή της έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, χθες, Δευτέρα, δύο διευθυντών μιας άλλης εταιρείας του τομέα, της Fantasia, που δυσκολεύεται επίσης να αποπληρώσει τα χρέη της.
Η Sinic ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε αδυναμία αποπληρωμής ενός δανείου 250 εκατ. δολαρίων (216 εκατ. ευρώ), η λήξη του οποίου είναι τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου.
Οι δυσχέρειες αυτές φέρνουν στο φως τις ανησυχίες στην Κίνα αναφορικά με τον τομέα των ακινήτων, ο οποίος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,34% στις 34.378,34 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,24% στις 4.350,65 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,14% στις 14.465,92 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων λένε ότι έχουν μεγάλη πελατεία, αλλά σε ένα ανησυχητικό σημάδι για την οικονομία των ΗΠΑ, δηλώνουν απογοητευμένοι από την έλλειψη προμηθειών και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρών επιχειρήσεων μειώθηκε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό έξι μηνών, αντανακλώντας τις εκτεταμένες ελλείψεις στην οικονομία που εμποδίζουν την ταχύτητα ανάκαμψης των ΗΠΑ.
Η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης υποχώρησε κατά μία μονάδα στις 99,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.
Οι μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν αρκετό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό ακόμη και μετά την αύξηση των μισθών.
Ούτε μπορούν να αποκτήσουν ανταλλακτικά και προμήθειες αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση. Αυτά τα προβλήματα έχουν επηρεάσει και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
«Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων κάνουν ό, τι μπορούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών, αλλά δεν μπορούν να προσλάβουν εργαζόμενους ή να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, Bill Dunkelberg, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Πάνω από το 50% των μικρών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να καλύψουν ανοικτές θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο σε 48 χρόνια.
Το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τις εταιρείες που πρόσφεραν υψηλότερους μισθούς.
Μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις τιμές για να προσπαθήσουν να ανακτήσουν μέρος των εξόδων τους. Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι αυτό επηρεάζει τα κέρδη τους ή τους κοστίζει επιπλέον πωλήσεις, σύμφωνα με την NFIB.
Οι μικρές επιχειρήσεις ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο, είπε το NFIB, για την προοπτική νέων φόρων και ρυθμιστικών κανονισμών που εξετάζονται στην Ουάσινγκτον.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η καταναλωτική μονάδα της GlaxoSmithKline προσελκύει το ενδιαφέρον εταιρειών private equity, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη εξαγορά όλων των εποχών, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι σύμβουλοι της φαρμακοβιομηχανίας εκφράζουν ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες μαζί με τις προετοιμασίες για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.
Οι Advent International, Blackstone Inc., Carlyle Group Inc., CVC Capital Partners, KKR & Co. και Permira είναι μεταξύ των δυνητικών μνηστήρων, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου.
Η καταναλωτική μονάδα θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκων και καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο. Η μονάδα θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε 54 δισ. δολάρια ή περισσότερο σε οποιαδήποτε συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές.
H αεροπορική εταιρεία American Airlines Group παρείχε ένα update για τις εκτιμήσεις του γ΄ τριμήνου, που ήταν κατά κύριο λόγο αντίστοιχες με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η εταιρεία τόνισε πως αναμένει τα έσοδα του γ΄ τριμήνου 2021 να είναι χαμηλότερα κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο από την πανδημία (το 2019), σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για πτώση 25%-28%.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα έσοδα, κάνουν λόγο για 8,78 δισ. Δολάρια και υποδηλώνουν πτώση 26,3%
Η χωρητικότητα αναμένεται να μειωθεί 19,4% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για πτώση 15%-20%.
Η πρόταση των 54 δισ. δολαρίων της Nvidia για την βρετανική εταιρεία επεξεργαστών ARM, πρόκειται να αντιμετωπίσει εκτεταμένη έρευνα, καθώς οι παραχωρήσεις που προσέφερε την προηγούμενη εβδομάδα δεν κατόρθωσαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, αναφέρουν πηγές στο Reuters.
Η έρευνα της ΕΕ θα είναι το δεύτερο πισωγύρισμα για την Nvidia, δύο μήνες αφότου οι βρετανικές αντιμονοπωλιακές αρχές προειδοποίησαν πως η συμφωνία για την πιο σημαντική τεχνολογική εταιρεία της χώρας, θα μπορούσε να πλήξει τον ανταγωνισμό και να αποδυναμώσει τους αντιπάλους.
Η Κομισιόν θα ολοκληρώσει την προκαταρκτική της εξέταση στις 27 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει μια τετράμηνη έρευνα για τη συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία.
Οι απώλειες ακολούθησαν τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία χάνει την ορμή της, ενώ η άνοδος του πληθωρισμού περιορίζει τα περιθώρια που έχουν οι κεντρικές τράπεζες για την τόνωση των οικονομιών τους.
Η ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας συντηρεί τη νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών με επίκεντρο την ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τις αρχικές απώλειες που έδειξαν να φρενάρουν το ράλι των τελευταίων ημερών, για να διευρύνουν τα κέρδη τους εν μέσω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης που συμβάλλει στις ενεργειακές ελλείψεις σε μεγάλες οικονομίες.
Οι νέες ενδείξεις για προβλήματα στον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande επίσης επηρεάζουν το κλίμα.
Ο κινεζικός όμιλος Evergrande αθέτησε σήμερα τον τρίτο γύρο πληρωμών ομολόγων σε τρεις εβδομάδες, εντείνοντας τους φόβους στην αγορά για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων.
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης, των τραπεζών και των χημικών βιομηχανιών σημείωσαν πτώση άνω του 1%, καθώς το ράλι στις τιμές πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων έχασε μέρος της δυναμικής του.
Τα στοιχήματα έναντι της στερλίνας εντείνονται εν μέσω εικασιών ότι τυχόν προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας να περιορίσει τον πληθωρισμό θα επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Ειδικότερα, μεγάλη μερίδα επενδυτών αύξησαν τα στοιχήματα τους στην πτώση της στερλίνας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Canadian Imperial Bank of Commerce, της RBC Europe και της Societe Generale προετοιμάζονται για την πτώση της στερλίνας στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά στα τέλη του 2020.
Σύμφωνα με τις αγορές, πιθανότατα η Bank of England να κάνει λάθος πολιτικής.
Η προοπτική πολλών αυξήσεων των επιτοκίων προκαλεί ανησυχία ότι η ταχεία σύσφιξη της πολιτικής θα βλάψει την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών που ήδη αντιμετωπίζουν τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
«Όλα συμβαίνουν γρηγορότερα από τις προβλέψεις», δήλωσε ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στη Societe Generale, ο οποίος βλέπει τη στερλίνα να πέφτει στα 1,32 δολάρια τις επόμενες εβδομάδες.
«Εάν η BOE συσφίξει την πολιτική της θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ γρήγορα ως λάθος».

Ο DAX έκλεισε με απώλειες -0,3% στις 15.146,87 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε -0,3% στις 6.548,11 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες- 0,2% στις 7.130,23 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας επιδείνωση για πέμπτο διαδοχικό μήνα σημείωσε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, σύφωνα με τον δείκτη ZEW.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 22,3 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για πτώση στις 24 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε ακόμη περισσότεροo, κατά 10,3 μονάδες στις 21,6.
Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 28,5 μονάδες.
«Οι οικονομικές προοπτικές για τη γερμανική οικονομία έχουν επιδεινωθεί αισθητά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ZEW, Achim Wambach, προσθέτοντας ότι η πτώση οφείλεται «κυρίως στα προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων».
Ο όγκος των γερμανικών εξαγωγών υποχώρησε τον Αύγουστο για πρώτη φορά σε 15 μήνες, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία ταλανίζουν την παγκόσμια οικονομία.
Οι πωλήσεις λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της KPMG και τη British Retail Consortium.
Οι πωλήσεις λιανικής της Βρετανίας στο διάστημα 29 Αυγούστου-2 Οκτωβρίου, αυξήθηκαν 0,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, διαπίστωσε η έκθεση.
Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 5,6% που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και χαμηλότερο από τον μέσο όρο τριμήνου στο 3,1%, και σηματοδοτεί το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων από τον Ιανουάριο.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πληγεί καθώς οι ελλείψεις στα καύσιμα, σε συνδυασμό με τις βροχές, είχαν επίπτωση στο δεύτερο μισό του μήνα», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της BRC, Helen Dickinson.
Στο τρίμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις λιανικής εκτός των τροφίμων αυξήθηκαν 3,8% σε συνολική βάση και 1,6% σε συγκρίσιμη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η γαλλική τράπεζα Societe Generale ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 3.700 θέσεις εργασίας στο διάστημα 2023-2025, καθώς συγχωνεύει το δίκτυο λιανικής της με αυτό της μονάδας της Credit du Nord.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν αναγκαστικές απολύσεις.
Η νέα λιανική τράπεζα έχει στόχο να απασχολεί προσωπικό 25.000 υπαλλήλων ενώ οι περικοπές θέσεων εργασίας θα προκύψουν μέσω φυσικής εξέλιξης, η οποία υπολογίζεται σε 1.500 ετησίως έως το 2025.
Έχοντας ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, η συγχώνευση θα δημιουργήσει μια ενιαία τράπεζα με ένα δίκτυο καταστημάτων, ένα κεντρικό γραφείο και ένα σύστημα ΙΤ που θα εξυπηρετούν σχεδόν 10 εκατ. πελάτες.
Η SocGen, η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη γαλλική τράπεζα, δήλωσε πως το ανασυνταγμένο δίκτυο θα έχει περίπου 1.450 υποκαταστήματα το 2025 και ότι η ανασυγκρότηση των υποκαταστημάτων δεν θα περιλαμβάνει έξοδο από οποιαδήποτε πόλη.
Η τράπεζα τόνισε πως η αναδιάρθρωση είναι μια προληπτική προσέγγιση στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λιανικής, κυρίως τα χαμηλά επιτόκια, ο ανταγωνισμός, οι νέοι παίκτες και η επιτάχυνση της ψηφιακής χρήσης λόγω της πανδημίας.
Ένα μέρος της κρατικής ενίσχυσης που είχε λάβει από τη γερμανική κυβέρνηση κατέβαλε η Lufthansa, πληρώνοντας 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,16 δισ. ευρώ έχει πλέον ολοκληρωθεί και οι νέες μετοχές εκδόθηκαν, ενημέρωσε η αεροπορική εταιρεία.
Ο διευθύνων σύμβουλος Carsten Spohr κάνει αγώνα για να «ελευθερώσει» τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης από την κυβέρνηση προτού η Καγκελάριος Merkel αποχωρήσει από τη θέση της.
Με τους Χριστιανοδημοκράτες να χάνουν την εξουσία, η Lufthansa είναι αντιμέτωπη με μία κυβέρνηση που μπορεί να μην είναι τόσο διευκολυντική.
Η Γερμανία έσωσε την αεροπορική με ένα πακέτο διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ μετά το χτύπημα που δέχθηκε από την πανδημία κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση κατέχει ακόμη μερίδιο 14%.
«Είμαστε πολύ ευγνώμονες που η Deutsche Lufthansa σταθεροποιήθηκε στις πιο δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Spohr, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση έσωσε περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας.

Πιέσεις στην Ασία

Πτωτικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού καθώς το πρόσφατο άλμα στις τιμές του πετρελαίου έρχεται καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης συνέβαλε στην έλλειψη ενέργειας σε μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, ο OPEC+ επέλεξαν να μην ενισχύσουν την προσφορά, τροφοδοτώντας περαιτέρω το ράλι των τιμών του πετρελαίου.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -,02%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai Composite υποχώρησε -1,04% και ο δείκτης Shenzen -0,98%.
Στη Ν. Κορέα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,75% όπως αναμενόταν, μετά από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές αναμένουν να αυξήσει τα επιτόκια, στον επόμενο μήνα.
Ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση -1,53%.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε -1,02% και ο Topix κατά -0,77%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης