Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στη Σουηδία: Επτά στα δέκα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Ανησυχία στη Σουηδία: Επτά στα δέκα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι
Από την αρχή της πανδημίας, στη Σουηδία έχουν καταγραφεί 1,16 εκατομμύρια περιστατικά και 15.000 θάνατοι. Σχεδόν το 65% των Σουηδών είναι πλήρως εμβολιασμένοι
Σχετικά Άρθρα
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία στη Σουηδία που δείχνουν αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων πολιτών. Σύμφωνα με ερευνητές, αυτό αποτελεί ένδειξη για μείωση της προστασίας από το εμβόλιο.
Η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας κατέγραψε πως μεταξύ 1ης και 24ης Σεπτεμβρίου, επτά από τα 10 περιστατικά COVID-19 ήταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα.
Όπως ανέφερε ο Farshid Jalalvand, ερευνητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λουντ, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδηγούν σε αυτό.
«Ο κύριος λόγος είναι, πιθανότατα, πως έχει περάσει αρκετός καιρός από την περίοδο που οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν, το ότι έχει μειωθεί η κάλυψη του εμβολίου, ότι έχουν αρθεί οι περιορισμοί και έχει επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα» επεσήμανε ο Jalalvand σε συνέντευξή του.
Δέλτα, όπως είναι γνωστό, είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ακόμα και σε εμβολιασμένους. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι πλήρως εμβολιασμένοι «γενικά, έχουν καλή προστασία».
Η Gunilla Karlsson Hedestam, καθηγήτρια εμβολιακής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, εξήγησε, με τη σειρά της, πως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι μειώνεται η προστασία από το εμβόλιο με το πέρασμα του χρόνου.
«Τα εμβόλια mRNA είναι φανταστικά ως προς το ότι αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα και μειώνουν το ρίσκο της σοβαρής νόσησης σημαντικά. Αλλά, δεν παράγουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων καθώς βασίζονται σε πρωτεΐνη. Όσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση αντισωμάτων στο αίμα μετά τον εμβολιασμό, τόσο πιο ισχυρή και μεγαλύτερης διάρκειας θα είναι η προστασία» εξήγησε.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι «εξαιρετικά αισιόδοξη» η ιδέα του εμβολιασμού που προσφέρει πλήρη προστασία από τον ιό.
«Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο για την COVID-19 μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας και θανάτου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι νέες λοιμώξεις θα αυξηθούν και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό, τουλάχιστον μέχρι να έχουμε ένα ακόμα καλύτερο εμβόλιο» είπε και κάλεσε τους συμπατριώτες της να προστατευθούν από «επικίνδυνες καταστάσεις» για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι ανεμβολίαστοι είναι πιο απροστάτευτοι
Ο επιδημιολόγος Anders Tegnell σημείωσε το ίδιο όσον αφορά στην πλήρη προστασία μέσω του εμβολίου, εξηγώντας πως κανένα δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό.
Επέμεινε, όμως, πως οι ανεμβολίαστοι είναι πιο απροστάτευτοι.
Παράλληλα, η ηλικία θεωρείται ακόμα παράγοντας, καθώς η μέση ηλικία των πλήρως εμβολιασμένων που έχουν πεθάνει από την 1η Ιουλίου είναι άνω των 80 ετών.
Από την αρχή της πανδημίας, στη Σουηδία έχουν καταγραφεί 1,16 εκατομμύρια περιστατικά και 15.000 θάνατοι. Σχεδόν το 65% των Σουηδών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης