Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη θέση της η Georgieva - Eμπιστοσύνη από το ΔΝΤ, στηρίζει μέχρι νεωτέρας η Yellen

Στη θέση της η Georgieva - Eμπιστοσύνη από το ΔΝΤ, στηρίζει μέχρι νεωτέρας η Yellen
Προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι «να προασπιστεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία» της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ είπε η Yellen
Σχετικά Άρθρα

Την πλήρη εμπιστοσύνη του στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, τη στιγμή πάντως που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen εξέφρασε τη στήριξη της, θέτοντας ωστόσο μια σειρά από ερωτήματα προς τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η Georgieva κατηγορείται πως την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προχώρησε σε παρατυπίες για να ευνοηθεί η Κίνα.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέθεσε στη δικηγορική εταιρία WilmerHale να διεξαγάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο ρόλος της Georgieva στο εάν υπήρξε χειραγώγηση της έκθεσης «Doing Business 2018» για να ευνοηθεί η εικόνα της Κίνας.
Από την έρευνα προέκυψε πως η Georgieva, καθώς και ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, άσκησαν πιέσεις στους υπαλλήλους της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να κάνουν συγκεκριμένες ευνοϊκές αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας στην έκθεση «Doing Business», σε μια περίοδο που η Παγκόσμια Τράπεζα επιζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της.
Από την αρχή η Georgieva απέρριπτε όλες τις εις βάρος της κατηγορίες.

Εμπιστοσύνη από το ΔΝΤ

Μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας από τη WilmerHale, το ΔΣ του ΔΝΤ ανακοίνωσε πως περιβάλλει με την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Kristalina Georgieva, διατηρώντας τη στη θέση της Γενικής Διευθύντριας.
Το ΔΣ του ΔΝΤ έκρινε πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την έρευνα, δεν επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η Georgieva διαδραμάτισε «ανάρμοστο ρόλο».
Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΣ του ΔΝΤ, διευκρινίζεται πως έλαβε την απόφασή του έπειτα από την όγδοη συνεδρίασή του για το ζήτημα, «στο πλαίσιο της δέσμευσής του να προχωρήσει σε εις βάθος, αντικειμενική και ακριβή εξέταση» της υπόθεσης.
«Μετά την εξέταση του συνόλου των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν, το ΔΣ επαναβεβαιώνει την πλήρη εμπιστοσύνη του στον ηγετικό ρόλο και τη δυνατότητα της Γενικής Διευθύντριας να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της» αναφέρει το ΔΣ του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως η κα.Georgieva εξέφρασε τη «δέσμευση» να «συνεχίσει να εφαρμόζει τις καλύτερες πρακτικές διοίκησης και ακεραιότητας» στον χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον.

Georgieva: Δύσκολο επεισόδιο

«Η εμπιστοσύνη και η ακεραιότητα είναι ακρογωνιαίοι λίθοι των πολυεθνικών οργανισμών που υπηρέτησα πιστά για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.
Η υπόθεση αποτέλεσε δύσκολο επεισόδιο σε προσωπικό επίπεδο» είπε η Georgieva εκφράζοντας ταυτόχρονα την «διαρκή υποστήριξή της στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα» των δύο θεσμών της Ουάσινγκτον, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σημειώνεται πως σε μια από τις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΔΝΤ, η Georgieva είχε στηλιτεύσει «τις ανακρίβειες και τις εσφαλμένες υποθέσεις» που περιείχε η έρευνα.
Στο πλευρό της, βρέθηκαν και πολλά πρώην στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και φημισμένοι οικονομολόγοι, όπως ο νομπελίστας Joseph Stiglitz.

Στήριξη με ερωτήματα από τη Yellen

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Georgieva είχε και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.
Όπως έγινε γνωστό, κατά την επικοινωνία αυτή συζητήθηκαν «τα σοβαρά προβλήματα» και οι «θεμιτές ανησυχίες» που ήγειρε έρευνα σε βάρος της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ.
Η Janet Yellen επέμεινε πως για τις ΗΠΑ, η προτεραιότητα είναι «να προασπιστεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία» της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
To υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι εν τη «απουσία επιπρόσθετων άμεσων αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά τον ρόλο της γενικής διευθύντριας, δεν υπάρχει βάση για διοικητική αλλαγή» στον θεσμό, αν και σημείωσε πως «θα εξετάσει «οποιοδήποτε νέο στοιχείο προκύψει».
Παράλληλα, σημειώνεται πως πρέπει να ληφθούν «ενεργητικά μέτρα για να ενισχυθεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία των δεδομένων του ΔΝΤ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης