Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Aλλάζουν τα πάντα στην τραπεζική (;) - Σχέδιο για μεταφορά καταθέσεων σε λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα

ΗΠΑ: Aλλάζουν τα πάντα στην τραπεζική (;) - Σχέδιο για μεταφορά καταθέσεων σε λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα
H πρόταση της Omarova, που ονομάστηκε «FedAccounts», θα αντικαταστήσει τις ιδιωτικές καταθέσεις με λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας
Σχετικά Άρθρα

Mια τεραστίου μεγέθους αλλαγή στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ και, γενικότερα, του κόσμου προοιωνίζονται οι τελευταίες εξελίξεις στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Οι συνέπειες της πρόσφατης πρότασης του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για επικεφαλής του Γραφείου του Νομισματικού Ελεγκτή Saule Omarova ξεπερνούν κατά πολύ το δόγμα… «αυστηρότεροι κανόνες».
Σε άρθρο της για το Vanderbilt Law Review, η Omarova εκφράζει την επιθυμία της να «τερματίσει τις τραπεζικές δραστηριότητες όπως τις ξέρουμε», αντικαθιστώντας όλες τις καταθέσεις των ιδιωτικών τραπεζών με λογαριασμούς κεντρικής τράπεζας.
Η πρόταση της Omarova , που ονομάστηκε «FedAccounts», θα αντικαταστήσει τις ιδιωτικές καταθέσεις με λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου της για «εκδημοκρατισμό της χρηματοδότησης».
Ωστόσο, μια τέτοια αναδιάρθρωση θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη εξουσία στα χέρια μη εκλεγμένων γραφειοκρατών και απώλεια της οικονομικής ιδιωτικής ζωής, χωρίς εγγυήσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ατελείωτη αναδιάρθρωση και ανακατανομή

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, ο Πρόεδρος Biden ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ορίσει την καθηγήτρια Νομικής του Saule Omarova ως νομισματικό ελεγκτή.
Ως Ελεγκτής, η Omarova θα ήταν επικεφαλής του Γραφείου του OCC, το οποίο ρυθμίζει και εποπτεύει όλες τις εθνικές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι η Omarova είναι ένθερμος επικρίτρια τόσο του τρέχοντος τραπεζικού συστήματος όσο και των κρυπτονομισμάτων.
Το άρθρο της «The People Ledger: How to Democratize Money and Finance the Economy» πιέζει για «πιο δίκαιους και χωρίς αποκλεισμούς τρόπους χρηματοδότησης» μέσω της έκδοσης ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας και της δημιουργίας Εθνικής Αρχής Επενδύσεων.
Ωστόσο, ίσως το πιο ανησυχητικό είναι η επιδίωξή της για ένα «επιτελικό κράτος», όπου η FedAccounts θα αντικαταστήσει πλήρως τους ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η πρόταση έρχεται ως μέρος του σχεδίου μετατροπής ολόκληρου του ισολογισμού της Fed σε «Καθολικό του Λαού».
Σε συνδυασμό με την επέκταση των υποχρεώσεων της Fed με τους λογαριασμούς FedAccounts, το People's Ledger περιλαμβάνει μια αντίστοιχη επέκταση των περιουσιακών στοιχείων του ώστε να περιλαμβάνει νέους τύπους τίτλων και δανείων.
Με απλά λόγια, το People's Ledger παρουσιάζεται ως σχέδιο της Omarova για επέκταση και αναδιάρθρωση του ισολογισμού της Fed για την αποκατάσταση του ισοζυγίου δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στο πλαίσιο του People's Ledger, η Omarova τονίζει ότι η πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και πόρους θα εκδημοκρατιστεί και το σύστημα θα είναι σε καλύτερη θέση για να υποστηρίξει την παραγωγική δραστηριότητα.
Όσο ελκυστικό και αν φαίνεται, ωστόσο, η εφαρμογή του People's Ledger θα προκαλούσε περισσότερο κακό παρά καλό.

FedAccounts

Η Omarova ενστερνίζεται την ενός διευρυμένου ισολογισμού ως ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της Fed.
Ωστόσο, τέτοιες «βελτιώσεις» δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη πιο αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής.
Η Fed βασιζόταν σε πράξεις ανοικτής αγοράς για την επίτευξη του στόχου επιτοκίου, ενώ τώρα βασίζεται στην προσαρμογή του επιτοκίου που πληρώνει στα αποθεματικά.
Καθώς οι λειτουργίες ανοικτής αγοράς καθίστανται αναποτελεσματικές από το τρέχον σύστημα κατώτατων ορίων, η Fed μπορεί να επεκτείνει σημαντικά τον ισολογισμό της χωρίς να ανησυχεί για τυπικές πληθωριστικές πιέσεις.

Πολιτικά προβλήματα

Η Omarova αναγνωρίζει πώς το σχέδιό της μπορεί να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική ανεξαρτησία της Fed.
Υποστηρίζει ότι η υποτιθέμενη ουδετερότητα είναι απλώς ένα πέπλο που κρύβει το γεγονός ότι «οι επενδυτικές επιλογές των κεντρικών τραπεζών έχουν τεράστιες συνέπειες.
Ωστόσο, αντί να επιχειρήσει να περιορίσει ή να μειώσει την εμβέλεια της Fed, διπλασιάζει τις δραστηριότητές της (π.χ. δημιουργία θέσεων εργασίας, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και μείωση των φυλετικών ανισοτήτων).
Σε συνδυασμό με τη θεμελιώδη απώλεια της ιδιωτικής ζωής που σχετίζεται με την έκδοση του FedAccounts, το σχέδιο της Omarova σίγουρα είναι προβληματικό.
Παραδόξως, το σχέδιο της Omarova για «εκδημοκρατισμό» της χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα μια συνολική απώλεια της ατομικής επιλογής και της οικονομικής αυτονομίας για όλους εκείνους που θα προτιμούσαν να παραμείνουν χωρίς τράπεζες ή απλά να προτιμήσουν την ιδιωτικότητα που τους προσφέρεται στο τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης