Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το Brexit έρχεται το Polexit; Το ημερήσιο πρόστιμο των 500.000 ευρώ στην Πολωνία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου

Μετά το Brexit έρχεται το Polexit; Το ημερήσιο πρόστιμο των 500.000 ευρώ στην Πολωνία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου
Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ είχε διατάξει την Πολωνία να σταματήσει τις δραστηριότητες του λιγνιτωρυχείου Turow στα σύνορα της χώρας με την Τσεχία
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει ένταλμα πληρωμής, καλώντας την Πολωνία να πληρώσει το πρόστιμο που επέβαλε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ στη διαμάχη για το λιγνιτωρυχείο Turow, δήλωσε (Δευτέρα 11 Οκτωβρίου) εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ είχε διατάξει την Πολωνία να σταματήσει τις δραστηριότητες του λιγνιτωρυχείου Turow στα σύνορα της χώρας με την Τσεχία και, όταν η Βαρσοβία αγνόησε την εντολή, επέβαλε (20 Σεπτεμβρίου) ημερήσιο πρόστιμο 500.000 ευρώ(!) στην Πολωνία μέχρι να συμμορφωθεί.

Στους δρόμους κατά του Polexit

Περισσότεροι από 100.000 Πολωνοί διαδήλωσαν την Κυριακή 10/10 υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από απόφαση πολωνικού δικαστηρίου που έκρινε ότι τμήματα του Δικαίου της ΕΕ είναι ασυμβίβαστα με το Σύνταγμα.
Η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες ότι η χώρα θα μπορούσε τελικά να αποχωρήσει από το μπλοκ, ενώ ήδη ο όρος Polexit έχει γίνει πρώτος τίτλος σε ΜΜΕ στην Πολωνία και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις στην Πολωνία και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού - με 80.000-100.000 άτομα να συγκεντρώνονται μόνο στην πρωτεύουσα Βαρσοβία - υψώνοντας σημαίες της Πολωνίας και της ΕΕ και φωνάζοντας το σύνθημα ”Μένουμε”.
Ο Donald Tusk πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τώρα ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι οι πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος ”Νόμος και Δικαιοσύνη” (PiS) θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Πολωνίας στην Ευρώπη.
«Γνωρίζουμε γιατί θέλουν να φύγουμε (από την ΕΕ) ...ώστε να παραβιάζουν τους δημοκρατικούς κανόνες ατιμώρητα», είπε, μιλώντας μπροστά στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας, περιτριγυρισμένος από χιλιάδες διαδηλωτές, πλαισιωμένους από βαν της αστυνομίας που είχαν αναμμένα τα φώτα τους.
Το κυβερνών κόμμα (PiS) λέει ότι δεν έχει σχέδια για ένα «Polexit».
Όμως, οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις της δεξιάς στην Πολωνία και στην Ουγγαρία έρχονται όλο και συχνότερα σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης