Τελευταία Νέα
Διεθνή

BofA Merrill Lynch: Χωρίς αντίκρισμα η παρέμβαση στο γιεν

BofA Merrill Lynch: Χωρίς αντίκρισμα η παρέμβαση στο γιεν
Η ιαπωνική κυβέρνηση κόβει τα φτερά του γιεν. Δεν επιδέχεται συζήτηση το γεγονός ότι πίσω από τις κινήσεις της Bank of Japan για παρέμβαση ύψους τριών έως έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων υπάρχει πολιτική βούληση. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δρα για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών και εκείνο με τη σειρά του για λογαριασμό του πρωθυπουργού Naoto Kan.
Γιατί όμως ο Kan, όντας μετριοπαθείς και αναποφάσιστος σε θέματα παρέμβασης στη νομισματική πολιτική, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν η Bank of America Merrill Lynch και η Morgan Stanley, αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση;
Η απάντηση είναι απλή.
Ο Naoto Kan δέχτηκε πολλά εσωκομματικά πυρά το τελευταίο διάστημα. Η αναμέτρησή του με τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Δημοκρατικής κυβερνητικής παράταξης στην Ιαπωνία, Ichiro Ozawa, τον έδειξε νικητή και του επέτρεψε να διατηρήσει τα ηνία της χώρας.
Τα γκέμια όμως ήταν σίγουρα πιο βαριά. Ο Kan έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Ο Ozawa υπηρετεί πιο ρηξικέλευθες και παρεμβατικές απόψεις και ένα σεβαστό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος είχε ταχθεί μαζί του.
Η άσκηση κυβερνητικής πολιτικής θα ήταν δύσκολη χωρίς σημεία συναίνεσης. Από την άλλη, η στάση αναμονής που προϋπέθετε η πολιτική του Kan δεν έδρεπε καρπούς. Οπότε, η αλλαγή πολιτικής και η υιοθέτηση της παρέμβασης αποτελούσε μονόδρομο. Ο Kan πιέστηκε να συνδράμει στην αποκλιμάκωση του γιεν, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω και μάλλον ειρωνικά, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο την ημέρα της διατήρησης του προεδρικού θώκου της Δημοκρατικής κυβερνώσας παράταξης.
O διοικητής της Bank of Japan, Masaaki Shirakawa τόνισε πως ελπίζει οι κινήσεις να σταθεροποιήσουν την αγορά συναλλάγματος. Στην πραγματικότητα όμως, τα αποτελέσματα που θα επιφέρει η παρεμβατική πολιτική είναι αμφίβολα. Σε πρώτο στάδιο, επηρέασαν αισθητά την ισοτιμία με το δολάριο. Από την άλλη, όμως, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν είναι ο μόνος παίκτης. “Το ρίσκο της παρέμβασης είναι δεκαπλάσιο απ' ό,τι θα ήταν αν γινόταν αυτή η κίνηση νωρίτερα”, τονίζει η Kathy Lien, τεχνική αναλυτής συναλλάγματος της GFT.
Η φημολογία των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για απόπειρα παρέμβασης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB). Οι φήμες όμως δεν αρκούν. Η Fed συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα και η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα είναι ένας εφιάλτης για τη Bank οf Japan επειδή ουσιαστικά θα ισοσταθμίσει τον αντίκτυπο της παρέμβασής της. Δηλαδή, μια τρύπα στο νερό, που λέει και ο λαός...
Στο μεταξύ, ο Mervyn King, διοικητής της Bank of England αυξάνει τους μεταβλητούς παράγοντες με τις δηλώσεις του. "Η νομισματική πολιτική είναι το καλύτερο εργαλείο για ελέγξει κανείς τις αντιδράσεις της οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα". Υπονοεί αλλαγή πλεύσης και στη νομισματική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας; Η αγορά στο Νησί πάντως πασχίζει για ρευστότητα και έχει προβλήματα ανάλογα με την αμερικανική. Οι τιμές κατοικίες σε νέα και παλαιότερα σπίτια πέφτουν, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή φυτοζωούν και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών φθίνει αισθητά και εκ του αποτελέσματος. Συν τοις άλλοις, ο διοικητής της Bank of Korea, Kim Choong Soo δήλωσε πως είδε με επιφύλαξη την αλλαγή στάσης της Bank of Japan. “Η αποκλιμάκωση του γιεν δημιουργεί προβλήματα στο νόμισμα της Κορέας καθώς αυξάνει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και μειώνει την κάλυψη στις δημοπρασίες, προκαλώντας αναστάτωση στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον”, επισημαίνει ο Yum Sang-hoon, αναλυτής της SK Securities με έδρα τη Σεούλ.
“Οι μονομερείς ενέργειες στη νομισματική πολιτική δεν είναι κατάλληλες για να αντιστρέψουν τις ανισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος”, τόνισε ο πρόεδρος του eurogroup, Jean-Claude Juncker. Η ιαπωνική πολιτική δέχεται πυρά από παντού...
Η Bank of America Merryll Lynch συνέταξε έκθεση για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της πολιτικής παρέμβασης της Bank of Japan στην αγορά συναλλάγματος σε ό,τι έχει να κάνει με την ισοτιμία γιεν – δολαρίου. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας πήραν φόρα από τις δηλώσεις Yoshihiko Noda και έκαναν λόγο για απευθείας παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αρχικά και σ' εκείνο της Νέας Υόρκης στη συνέχεια.
Η έκθεση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κάνει λόγο για το “πιο ενισχυμένο νόμισμα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος τα τρία τελευταία χρόνια”. Το γιεν δηλαδή. Οι αναλυτές David Woo, Tomoko Fujii και Adarsh Sinha με ειδίκευση στις αγορές συναλλάγματος από  Νέα Υόρκη, Τόκιο και Χονγκ Κονγκ αντίστοιχα διαβλέπουν συνέχιση της τάσης ισχυροποίησης του γιεν παρά το ισχυρό σοκ της ημέρας της ανακοίνωσης της παρέμβασης.
“Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι αγορές θα αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα που θέλει να τους στείλει η Bank of Japan, παρά μόνο αν η παρέμβασή της έχει διάρκεια”, τονίζει ο Fujii. O Ralph Shell, αναλυτής συναλλάγματος της ForexRazor, εκτιμά από το Οχάιο ότι η Ιαπωνία δεν έχει τη συγκατάθεση των αγορών για αυτό που κάνει και είναι δύσκολο να διαμορφώσει αντίθετη τάση από την ήδη επικρατούσα.
Η Bank of America προβλέπει ότι η ανοδική τάση του γιεν έναντι του δολαρίου θα διατηρηθεί σε ολόκληρο το 2011. Αφενός η μειωμένη καμπύλη ανάπτυξης των ΗΠΑ θα παίξει το ρόλο της, αφετέρου η αύξηση του αμερικανικού χρέους μέσω αγοράς νέων κρατικών ομολόγων από τη Fed δεν θα επιτρέψει στο δολάριο να καρπωθεί τα κέρδη που του... προσφέρει με την πολιτική της η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Βέβαια, οι τρεις οικονομολόγοι τονίζουν ότι χωρίς παρέμβαση, η ισοτιμία του δολαρίου με το ιαπωνικό νόμισμα θα είχε διαμορφωθεί κάτω από τα 80 γιεν. Ο David Woo, μάλιστα, εξακολουθεί να διατείνεται ότι η αρχική πρόβλεψή του (78 γιεν ανά δολάριο) θα επαληθευτεί!

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης