Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Συνεχίζεται η απολογία της Georgieva στο ΔΣ - Τη Δευτέρα η απόφαση για την υπόθεση χειραγώγησης υπέρ της Κίνας

ΔΝΤ: Συνεχίζεται η απολογία της Georgieva στο ΔΣ - Τη Δευτέρα η απόφαση για την υπόθεση χειραγώγησης υπέρ της Κίνας

«Διευκρινιστικές λεπτομέρειες» ζητήθηκαν κατά την συζήτηση του εκτελεστικού συμβούλιου του ΔΝΤ την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2021

Σχετικά Άρθρα

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συναντάται εκ νέου την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 με την επικεφαλής του Kristalina Georgieva και τη νομική εταιρεία η οποία υποστηρίζει ότι η τελευταία, ούσα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, πίεσε το προσωπικό να χειραγωγήσει σε έκθεσή του τα στοιχεία που αφορούσαν την Κίνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Η απόφαση, πάντως, για το μέλλον της Georgieva στο ΔΝΤ δεν αναμένεται πριν από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι πολλών εκ των 190 χωρών-μελών του ΔΝΤ πρόκειται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για τα ετήσια συνέδρια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με μία από τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα .

Το σκάνδαλο

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε το θέμα και την Παρασκευή 8/10, σε μια συνεδρίαση που κράτησε πέντε ώρες, πριν διακόψει, ζητώντας περισσότερες «διευκρινιστικές λεπτομέρειες».
Το σκάνδαλο, ωστόσο, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, που κατηγορείται για χειραγώγηση δεδομένων ενόσω βρισκόταν στο "τιμόνι” της Παγκόσμιας Τράπεζας, απειλεί να επισκιάσει τις συνόδους των δύο φορέων, όπου αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομία, τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού και την φορολογία παγκοσμίως.

Αρνείται τις κατηγορίες

Η Georgieva από τη μεριά της έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες για χειραγώγηση στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2017, όταν ήταν ακόμη διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα.
Ο δικηγόρος της ισχυρίζεται ότι η έρευνα που διεξήχθη από τη νομική εταιρεία WilmerHale παραβίασε τους κανόνες περί προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας εν μέρει αρνούμενη στην ίδια την ευκαιρία να αντικρούσει τις κατηγορίες, ισχυρισμός που απορρίπτει η WilmerHale.
Η Georgieva και οι δικηγόροι της WilmerHale θα εμφανιστούν χωριστά στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, την Κυριακή, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

«Θεμελιώδη σφάλματα»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva κατηγόρησε την Παρασκευή 8/9 μια ανεξάρτητη έκθεση σχετικά με τον φερόμενο ρόλο της στο σκάνδαλο, υποστηρίζοντας ότι περιέχει "θεμελιώδη σφάλματα" και υποκαθιστά τα γεγονότα με υπονοούμενα.
Κατηγόρησε επίσης το γραφείο του πρωην προέδρου της τράπεζας, Τζιμ Κονγκ Κιμ, για χειραγώγηση, λέγοντας ότι το γραφείο του είχε προτείνει να συμπεριληφθούν δεδομένα του Χονγκ Κονγκ στην κατάταξη της Κίνας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας "Doing Business 2018" για να ενισχύσει τη θέση της Κίνας.
Η Georgieva , για την οποία υπάρχουν φωνές που ζητούν την παραίτησή της, επέκρινε την έκθεση, η οποία εκπονήθηκε από τη νομική εταιρεία WilmerHale, σε δήλωσή της προς το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εξετάζει το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης