Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι τέσσερις γρίφοι στην αγορά εργασίας που καλείται να επιλύσει η Fed

ΗΠΑ: Οι τέσσερις γρίφοι στην αγορά εργασίας που καλείται να επιλύσει η Fed
Τι επισημαίνει ανάλυση του Reuters για τα στοιχεία της απασχόλησης το Σεπτέμβριο
Σχετικά Άρθρα

 Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τα στοιχεία για την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αποδείχθηκαν εξαιρετικά απογοητευτικά τον Σεπτέμβριο.
Εντούτοις οι 41 σελίδες που συνόδευσαν την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δεδομένων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και άφθονη τροφή τόσο για τα μισογεμάτα όσο και για τα μισοάδεια ποτήρια.
Και όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του, ο πρόεδρος Joe Biden αποφάσισε να θέσει εαυτόν στη χορία όσων βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.
Αφού δημοσιεύθηκε η έκθεση, δηλωσε: «Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν, οι μισθοί αυξήθηκαν, η ανεργία μειώθηκε. Αυτό είναι πρόοδος ».

Τα παράδοξα

Στην έκθεση θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν τέσσερις παράμετροι που έχουν ειδική βαρύτητα

Πτώση του ποσοστού ανεργίας

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Αυτή τη στιγμή είναι στο 4,8%, είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από επίπεδο αιχμής τον Απρίλιο του 2020.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το στοιχεία αυτό είναι ένα ελλιπές μέτρο αναφορικά με την εικόνα της αγοράς εργασίας, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους υπολογισμούς τόσο του μέσου πολίτη όσο και των τυπικών υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Στην πραγματικότητα, το τελευταίο επίπεδο είναι ήδη εκεί όπου οι αξιωματούχοι της Federal Reserve προέβλεπαν ότι θα βρισκόταν στο τέλος του έτους.

Τα εβδομαδιαία επιδόματα στήριξης των 300 δολαρίων

Οι τάξεις στα ποστοστά των μακροχρόνια ανέργων ή εκείνων που δεν εργάζονται για περισσότερο από έξι μήνες, έπεσαν περισσότερο τον περασμένο μήνα, με 560.000 άτομα να είναι εκτός λίστας.
Η απάντηση είναι απλή: τα χρήματα εξαντλήθηκαν.
Το ομοσπονδιακό ενισχυμένο επίδομα των 300 δολαρίων την εβδομάδα στα τυπικά επιδόματα ανεργίας του κράτους έληξε κοντά στις αρχές του μήνα.
Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ίσχυε από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν 26 πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών σταμάτησαν να χροηγούν τα επιδόματα νωρίς.
Αλλά η τελική απόφαση ελήφθη τον περασμένο μήνα.  
Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς θα επιστρέψουν στην αγορά εργασίας τους επόμενους μήνες.

Πληθωρισμός στις μισθολογικές δαπάνες;

Τα στοιχεία αναφορικά με τις αποδοχές έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο εξάμηνο και εμφανίζεται ένα νέο – και προς το παρόν υψηλό – μοτίβο  ανόδου των απολαβών.
Ο μέσος ωριαίος μισθός είχε άνοδο 0,6% τον περασμένο μήνα – και πάλι υψηλότερο από το αναμενόμενο – και τώρα έχει ανέλθει κατά μέσο όρο 0,5% ανά μήνα τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τη μηνιαία αύξηση του μισθού που καταγραφόταν πριν από την πανδημία.

Εποχιακή προσαρμογή

Τα σχολεία άνοιξαν εκ νέου σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό φέτος από ό, τι πριν από ένα χρόνο, όταν τα εμβόλια ήταν ακόμη στο στάδιο ανάπτυξης και πολλά δημόσια σχολεία εισήγαγαν ένα έτος υβριδικής ή πλήρως διαδικτυακής διδασκαλίας.
Γιατί λοιπόν η απασχόληση στα δημόσια σχολεία μειώθηκε κατά 144.000 τον περασμένο μήνα;
Απάντηση: Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Και όλα αυτά είναι λάθος της «εποχικής προσαρμογής».
Ο Σεπτέμβριος είναι γενικά ο ισχυρότερος μήνας για προσλήψεις σε δημόσια σχολεία των ΗΠΑ, με περίπου 850.000 θέσεις εργασίας να προστίθενται στην αρχή κάθε σχολικού έτους από το 2000 έως το 2019.
LAbour.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης