Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bailey (BoE): Επιζήμιος ο πληθωρισμός για τους καταναλωτές – Έρχεται αύξηση των επιτοκίων

Bailey (BoE): Επιζήμιος ο πληθωρισμός για τους καταναλωτές – Έρχεται αύξηση των επιτοκίων

Οι τιμές έχουν επιταχυνθεί πέραν του στόχου του 2% της ΒοE για τον πληθωρισμό, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey

Σχετικά Άρθρα

Προειδοποίησε για μια δυνητικά «πολύ επιζήμια» περίοδο υψηλού πληθωρισμού για τους Βρετανούς καταναλωτές ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey, σχόλια που πιθανότατα θα εντείνουν τα στοιχήματα για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021.
Σε μια συνέντευξη που έδωσε στη Yorkshire Post, ο Bailey δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι τιμές έχουν επιταχυνθεί πέραν του στόχου του 2% της BοE για τον πληθωρισμό και προειδοποίησε ότι πιθανότατα θα υπερβεί ακόμη και την τελευταία πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας.

Μόνιμο φαινόμενο 

«Πρέπει, υπό μία έννοια, να αποτρέψουμε την πιθανότητα οι πληθωριστικές εντάσεις να καταστούν μόνιμες, γιατί αυτό προφανώς θα αποβεί πολύ επιζήμιο», επισήμανε.
Η BοE ανακοίνωση ότι τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υπερβεί το 4% το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Το κυριότερο είναι ότι ο επικεφαλής της BoE είπε επίσης ότι δεν αναμένει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με τη Yorkshire Post, ακόμη και αφότου η κυβέρνηση τερμάτισε τον περασμένο μήνα τα σχετικά προγράμματα των αναστολών.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως ότι η BoE θα σταθμίσει τα δεδομένα όσον αφορά τις νέες θέσεις εργασίας μετά το τέλος του προγράμματος πριν αποφασίσει αν θα αυξήσει το ύψος του δημόσιου δανεισμού.

«Σχεδόν πρωτοφανές»

Μια καταιγίδα αρνητικών ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα έθεσε εν αμφιβόλω την αρχική άποψη της BοE ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών θα αποδειχθεί παροδικό ενώ οι αγορές προεξοφλούν ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον.
«Αυτό ήταν ένα σχεδόν πρωτοφανές σύνολο γεγονότων», είπε ο Bailey.
Δεν έχουν τελειώσει ακόμα, που μαθαίνουμε.
Πρέπει να διαχειριστούμε τον δρόμο μας μέσα από αυτά και θα το κάνουμε».

Ακόμη και εντός του 2021

Οι αγορές αναμένουν από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BοE να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς από 0,1% στις αρχές του 2022, αλλά είναι κοντά να αξιολογήσει μια σχετική κίνηση πριν από το τέλος του έτους.
Στην τελευταία της συνεδρίαση, η επιτροπή έθεσε το ενδεχόμενο να ενεργήσει ήδη από τον Νοέμβριο, εάν κριθεί απαραίτητο.
Τα σχόλια του Bailey έρχονται αφού ο επικεφαλής οικονομολόγος της BOE Huw Pill δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικώς αναμένετο.
Οι ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων πλήττουν πολλούς καταναλωτές, σύμφωνα με τις τελευταίες προειδοποιήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης