Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Οι γαλλικές δυνάμεις δεν θα μείνουν για πάντα στο Μάλι

Macron: Οι γαλλικές δυνάμεις δεν θα μείνουν για πάντα στο Μάλι
Δεν με ενδιαφέρει να έχω βάσεις αιωνίως στο αφρικανικό έδαφος, δε είναι αυτός ο προορισμός της Γαλλίας, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Macron

Η Γαλλία δεν θα παραμείνει αιωνίως στο Μαλί, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Emmanuel Macron, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις νεαρών Αφρικανών που του ζητούσαν να αποχωρήσουν οι γαλλικές δυνάμεις από το Σάχελ.
"Πιστεύω ότι δεν είναι ο προορισμός μας να μείνουμε, για αυτό είμαστε στη διαδικασία να κλείσουμε βάσεις.
Στο Τεσαλίτ ή στο Κιντάλ (βόρειο Μαλί), η δουλειά μας δεν είναι να έχουμε στρατιωτικές βάσεις. Το κράτος του Μαλί θα πρέπει να επιστρέψει", υπογράμμισε, μιλώντας σε ένα στρογγυλό τραπέζι, στη σύνοδο Αφρικής-Γαλλίας που διεξήχθη στο Μονπελιέ.
"Αυτό που θέλω είναι να αποσύρουμε τις στρατιωτικές βάσεις το συντομότερο δυνατόν, αλλά αυτό προϋποθέτει την επιστροφή ενός ισχυρού κράτους (σ.σ. του Μάλι) και επενδυτικά σχέδια ώστε οι νέοι να μην στραφούν στο χειρότερο, όταν επανακάμψουν οι τρομοκρατικές ομάδες. Αυτός είναι ο στόχος μου.
Δεν με ενδιαφέρει να έχω βάσεις αιωνίως στο αφρικανικό έδαφος.
Δεν είναι αυτός ο προορισμός της Γαλλίας", διαβεβαίωσε.
"Η Γαλλία δεν βρίσκεται εκεί παρά μόνο για να πολεμήσει την τρομοκρατία, όχι για να στηρίξει το ένα ή το άλλο καθεστώς", πρόσθεσε, υπογράμμισε εξάλλου ο Macron, υπενθυμίζοντας ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν το 2013, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Μάλι.
Από τον Ιούνιο το Παρίσι αναδιοργανώνει τις στρατιωτικές δυνάμεις του στο Σάχελ: ο στρατός έχει αποχωρήσει από τις βάσεις στον βορρά (Κιντάλ, Τομπουκτού, Τεσαλίτ) και προβλέπεται ότι μέχρι το 2023 θα μειωθούν οι στρατιώτες που σταθμεύουν στην περιοχή, από τους 5.000 σήμερα στους 2.500-3.000.
Ο Γάλλος πρόεδρος συνομιλούσε με πολλούς νεαρούς Αφρικανούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Σενεγαλέζος μπλόγκερ Σεΐχ Φαλ, ο οποίος του είπε: "Σταματήστε να συνεργάζεστε με αυτούς τους δικτάτορες προέδρους. Και προγραμματίστε τη σταδιακή και οριστική αποχώρηση από τις στρατιωτικές βάσεις σας στην Αφρική".
Ο Macron απάντησε επίσης στις κατηγορίες των νέων ότι η Γαλλία στηρίζει Αφρικανούς "δικτάτορες που καταπατούν το Σύνταγμα" για να παραμείνουν στην εξουσία.
Οι νέοι ανέφεραν ως παραδείγματα το Τσαντ, τη Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού.
Σε καθεμιά από αυτές τις χώρες, είπε, η Γαλλία περιόρισε τα επενδυτικά σχέδιά της "από κυβέρνηση σε κυβέρνηση" και αντιθέτως στηρίζει περισσότερο τα σχέδια της κοινωνίας των πολιτών. Εξήγησε επίσης ότι το Παρίσι στηρίζει τις προσπάθειες δημοκρατικής μετάβασης, όπως στο Τσαντ όπου η διαδικασία αυτή προωθείται από την Αφρικανική Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης