Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δημοσιογράφοι Maria Ressa και Dmitry Muratov τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2021

Οι δημοσιογράφοι Maria Ressa και Dmitry Muratov τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2021
Οι δημοσιογράφοι Maria Ressa και Dmitry Muratov τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2021 για «τη θαρραλέα μάχη τους υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης»
Δύο δημοσιογράφοι, η Maria Ressa από της Φιλιππίνες και ο Dmitry Muratov από τη Ρωσία, τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2021 για «τη θαρραλέα μάχη τους υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης» στις χώρες τους, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική επιτροπή του βραβείου Νόμπελ.
«Έχω πάθει σοκ», ανέφερε η Maria Ressa στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του οποίου είναι συνιδρύτρια.

Η Maria Ressa και ο Dmitry Muratov «αντιπροσωπεύουν όλους τους δημοσιογράφούς που υπερασπίζονται αυτό το ιδανικό σε ένα κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται αντιμέτωπες με όλο και περισσότερο αντίξοες συνθήκες», δήλωσε στο Όσλο η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ Berit Reiss Andersen.
Ηλικίας 59 ετών, ο Muratov, ένας από τους ιδρυτές και διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα, «εδώ και δεκαετίες υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε η επιτροπή.
Η 58χρονη Maria Ressa, από την πλευρά της, με το ερευνητικό μέσο ενημέρωσης Rappler που συνίδρυσε το 2012, «χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να εκθέσει τις καταχρήσεις της εξουσίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη χώρα στην οποία γεννήθηκε, τις Φιλιππίνες», τις οποίες κυβερνά ο Rodrigo Duterte, πρόσθεσε η επιτροπή.
Το φετινό βραβείο είναι το πρώτο που δίνεται σε δημοσιογράφους μετά τον Γερμανό Carl von Ossietzky, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1935 επειδή αποκάλυψε το μυστικό μεταπολεμικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας του.
Το βραβείο -ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (σχεδόν 980.000 ευρώ) - θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο με φυσική παρουσία, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Η 10η Δεκεμβρίου είναι η επέτειος του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Alfred Nobel, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία Νόμπελ με τη διαθήκη του το 1895.
Μετά το Νόμπελ αυτό, που είναι το μοναδικό που απονέμεται στο Όσλο, η φετινή σεζόν των Νόμπελ, τα οποία απονέμονται από το 1901, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη με το Νόμπελ Οικονομίας.
Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Alfred Nobel, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία με τη διαθήκη του το 1895.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε το "θάρρος" και το "ταλέντο" του Dmitry Muratov, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, ως επικεφαλής της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας.
"Μπορούμε να συγχαρούμε τον Dmitry Muratov.
Εργάζεται αδιαλείπτως σύμφωνα με τα ιδανικά του, διατηρώντας τα.
Είναι ταλαντούχος και θαρραλέος", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov.
Ο Peskov ανέφερε ωστόσο ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα συγχαρεί προσωπικά τον Muratov 59 ετών, διευθυντή εδώ και πολλά χρόνια της εφημερίδας Nόβαγια Γκαζέτα, η οποία είναι γνωστή για τις έρευνές της που έχουν κοστίσει τη ζωή σε αρκετούς συνεργάτες της.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Jake Sullivan, συνεχάρη και αυτός από την πλευρά του τον "φίλο" του Dmitry Muratov, ο οποίος, όπως είπε, τιμήθηκε γιατί "είπε την αλήθεια στην εξουσία στη Ρωσία".
"Η ελευθερία" του Τύπου είναι απαραίτητη παντού -- και πιο σημαντική από ποτέ εδώ. Συγχαρητήρια, Ντμίτρι", πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Twitter.
Η εφημερίδα του Muratov, η Nόβαγια Γκαζέτα, διακρίθηκε κυρίως για τις αποκαλύψεις της για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις διώξεις εναντίον των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία, ή για τη συμμετοχή της στις διεθνείς έρευνες των "Panama Papers".
Αυτό το βραβείο Νόμπελ έρχεται σε ένα πλαίσιο καταστολής με στόχο ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο, πολλά από τα οποία έχουν λάβει τον ατιμωτικό χαρακτηρισμό "ξένος πράκτορας".
Έξι συνεργάτες της Nόβαγια Γκαζέτα, που αποτελεί τακτικά θύμα απειλών και πιέσεων, έχουν σκοτωθεί αφότου ιδρύθηκε το 1993, μεταξύ των οποίων η Anna Politkovskaya, η οποία σκοτώθηκε πριν από σχεδόν ακριβώς 15 χρόνια.
"Δεν θα πάμε πουθενά, δεν είμαστε ξένοι πράκτορες, δεν χρηματοδοτούμαστε από το εξωτερικό, θα μείνουμε και θα εργαστούμε στη Ρωσία", είχε πει ο Muratov τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης