Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσχωρεί και η Ιρλανδία στη συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15% - Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος για τη χώρα

Προσχωρεί και η Ιρλανδία στη συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15% - Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος για τη χώρα
Εγκαταλείπει τον φορολογικό συντελεστή του 12,5% η Ιρλανδία

Τελικά η Ιρλανδία εγκαταλείπει τον φορολογικό συντελεστή του 12,5% και μεταβαίνει στο 15%, γεγονός που θα κοστίσει στη χώρα περίπου 2 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Paschal Donohoe, από τη μεριά του, διαβεβαίωσε τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν έδρα στη χώρα πως δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές, πέρα από αυτή την αύξηση στον φορολογικό συντελεστή, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο νέος φορολογικός συντελεστής θα επηρεάσει 1.556 εταιρείες στην Ιρλανδία που απασχολούν 500.000 άτομα, μεταξύ των οποίων γίγαντες τεχνολογίας των ΗΠΑ όπως η Apple, η Google, η Amazon και το Facebook. 
Έτσι, η Ιρλανδία ενώνεται τώρα με άλλες 140 χώρες για έναν ενιαίο εταιρικό φόρο στο ύψος το 15% στις μεγάλες πολυεθνικές ενόψει της συνόδου του ΟΟΣΑ την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.
Βέβαια, η Ιρλανδία υποχώρησε όταν απέσπασε τη δέσμευση του Οργανισμού ότι μικρότερες, εγχώριες εταιρείες, με κύκλο εργασιών μικρότερο από 750 εκατομμύρια ευρώ, θα διατηρήσουν τον συντελεστή 12,5%. 
Έτσι έπειτα από μήνες αδιεξόδου, η ιρλανδική ηγεσία, της οποίας η χώρα έχει συντελεστή φόρου εταιριών 12,5%, έναν από τους χαμηλότερους στον κόσμο, συμβιβάστηκε.
Η ιστορική συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και υπογράφηκε από 134 χώρες, θα μπορεί να επιβληθεί στις πολυεθνικές με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ, πολλές από τις οποίες είναι μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι.
Ο Donohoe χαιρέτισε σήμερα μια συμφωνία που παρέχει "βεβαιότητα" και η οποία, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει στο Δουβλίνο να παραμείνει "ελκυστικός προορισμός" για τις επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης