Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Forbes: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από την Google να δώσει πληροφορίες για χρήστες με συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά

Αποκάλυψη Forbes: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από την Google να δώσει πληροφορίες για χρήστες με συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ανακριτές ζήτησαν από την Google να προσδιορίσει οποιονδήποτε αναζητά συγκεκριμένες λέξεις - κλειδιά στην Google

Ένα δικαστικό έγγραφο – που αποκαλύφθηκε κατά λάθος - αποκαλύπτει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε μυστικά την Google να παράσχει δεδομένα σχετικά με άτομα που αναζητούν συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά ή φράσεις αναζήτησης, σύμφωνα με το Forbes.
Με βάση το ρεπορτάζ το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε κατά λάθος έγγραφα τον Σεπτέμβριο 2021 (τα οποία σφραγίστηκαν αμέσως), τα οποία περιήλθαν στο Forbes.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ανακριτές ζήτησαν από την Google να προσδιορίσει οποιονδήποτε αναζητά συγκεκριμένες λέξεις - κλειδιά.

Η πρώτη περίπτωση ήταν το 2019 όταν οι ομοσπονδιακοί ανακριτές έψαχναν άντρες που πίστευαν ότι έκαναν σεξ σε ανηλίκους.
Σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας, μια ανήλικη εξαφανίστηκε αλλά εμφανίστηκε ξανά ένα χρόνο αργότερα και ισχυρίστηκε ότι είχε απαχθεί και δεχθεί σεξουαλική επίθεση.
Οι ερευνητές ρώτησαν την Google εάν κάποιος έψαξε το όνομα της ανήλικης.
Η εταιρία απάντησε και έδωσε στους πράκτορες επιβολής του νόμου λογαριασμούς Google και διευθύνσεις IP αυτών που έκαναν τις αναζητήσεις.

Υπήρξαν και άλλα σπάνια παραδείγματα λεγόμενων ενταλμάτων λέξεων-κλειδιών, όπως το 2020 όταν η αστυνομία ρώτησε την Google εάν κάποιος έψαξε τη διεύθυνση ενός θύματος στην υπόθεση εναντίον του τραγουδιστή R. Kelly.
Στη συνέχεια, το 2017, ένας δικαστής της Μινεσότα ζήτησε από την Google να παράσχει πληροφορίες για οποιονδήποτε έψαξε για το όνομα ενός θύματος απάτης.

Το Forbes ωστόσο αναφέρει ότι:

Μετά τη δημοσίευση, η Jennifer Lynch, διευθύντρια δικαστικών διαφορών στο Electronic Frontier Foundation (EFF), ανέφερε τρία άλλα εντάλματα λέξεων - κλειδιών της Google που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα για βομβιστικές επιθέσεις το 2018, που οδήγησαν στο θάνατο δύο ανθρώπων.

Ζητώντας διευθύνσεις IP και πληροφορίες λογαριασμού Google ατόμων που έψαξαν για διάφορες διευθύνσεις και ορισμένους όρους που σχετίζονται με την κατασκευή βομβών, όπως «εκρηκτικές ύλες» και «κατασκευή βομβών»
Παρόμοια δεδομένα αξιολογήθηκαν και στην Microsoft και Yahoo στις αντίστοιχες μηχανές αναζήτησης.

Όσο για τα δεδομένα που έδωσαν οι εταιρείες τεχνολογίας στις αρχές, αυτές οι πληροφορίες παραμένουν ασαφείς.

Κάθε χρόνο, η Google απαντά σε χιλιάδες εντολές εντάλματος, αλλά το τελευταίο ένταλμα λέξεων - κλειδιών είναι μια εντελώς νέα στρατηγική από κυβερνητικούς αξιωματούχους και γίνεται όλο και πιο αμφιλεγόμενη.

«Η περιήγηση στη βάση δεδομένων του ιστορικού αναζήτησης της Google δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να εντοπίσει τους ανθρώπους μόνο με βάση αυτό που μπορεί να σκέφτονταν για οποιονδήποτε λόγο, κάποια στιγμή στο παρελθόν», δήλωσε η Jennifer Granick, σύμβουλος επιτήρησης και κυβερνοασφάλειας στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.
Αυτή η νέα τεχνική παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία και αναπόφευκτα θα σαρώσει αθώους ανθρώπους, ειδικά αν οι όροι λέξεων-κλειδιών δεν είναι μοναδικοί και το χρονικό πλαίσιο δεν είναι ακριβές.
Η αστυνομία ήδη το κάνει αυτό μυστικά».

Η Google απάντησε «όπως συμβαίνει με όλα τα αιτήματα επιβολής του νόμου, έχουμε μια αυστηρή διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το απόρρητο των χρηστών μας υποστηρίζοντας παράλληλα το σημαντικό έργο της επιβολής του νόμου», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Τα δικαστικά αρχεία που αξιολογήθηκαν από το Forbes δείχνουν ότι η Google έδωσε δεδομένα για άτομα που έψαξαν για συγκεκριμένες λέξεις - κλειδιά, γεγονός που αποτελεί απόδειξη ότι οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε μια αυταρχική χώρα παρακολούθησης και επιτήρησης διαδικτυακών δραστηριοτήτων, όπως στην Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης