Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τesla: Αποζημίωση 137 εκατ. δολ. σε πρώην εργαζόμενο για ρατσιστική συμπεριφορά

tags :
Τesla: Αποζημίωση 137 εκατ. δολ. σε πρώην εργαζόμενο για ρατσιστική συμπεριφορά
Τesla: Θα πληρώσει 137 εκατ. δολάρια σε πρώην εργαζόμενο για ρατσιστική συμπεριφορά

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε ότι η Τesla πρέπει να αποζημιώσει έναν πρώην εργαζόμενο, τον Owen Diaz με περίπου 137 εκατομμύρια δολάρια καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με ρατσιστική συμπεριφορά όταν εργαζόταν στην εταιρεία, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του στο CNBC.
Οι ένορκοι έδωσαν περισσότερα από όσα ζήτησαν οι δικηγόροι του, συγκεκριμένα έδωσαν 130 εκατ.δολάρια για αποζημίωση και 6,9 εκατ. δολάρια για ψυχική οδύνη.
Ο Diaz, πρώην συμβασιούχος εργαζόμενος που προσλήφθηκε στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του Elon Musk το 2015, αντιμετώπισε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο, όπως είπε στο δικαστήριο, οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν διάφορα επίθετα για να τον υποτιμήσουν όπως και άλλους μαύρους εργαζόμενους, λέγοντας του χαρακτηριστικά «πήγαινε πίσω στην Αφρική».
Yπήρχε επίσης ένα ρατσιστικό γκράφιτι στις τουαλέτες και ένα ρατσιστικό σχέδιο στο χώρο εργασίας του.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του η υπόθεση αυτή μπόρεσε να προχωρήσει επειδή ο εργαζόμενος δεν είχε υπογράψει ένα από τα συμφωνητικά της εταιρείας.
Η Tesla χρησιμοποιεί υποχρεωτική συμφωνία διαιτησίας σύμφωνα με την οποία υποχρεώνει τους υπαλλήλους να επιλύουν τις διαφορές τους κεκλεισμένων των θυρών και όχι σε δημόσια δίκη.
Όπως συμβαίνει και σε άλλες εταιρείες που έχουν ανάλογη πολιτική, η Τesla σπάνια έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές ζημιές ή προχωρά σε διαρθρωτικές κινήσεις μετά την επίλυση μιας διαφοράς.
Ωστόσο η Tesla ήταν επίσης υποχρεωμένη να πληρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε έναν πρώην εργαζόμενο τον Melvin Berry, ο οποίος επίσης βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ρατσισμό και με έναν εχθρικό χώρο εργασίας.
Μέτοχος της Tesla, η εταιρεία Nia Impact Capital προτρέπει το διοικητικό συμβούλιο της Tesla να μελετήσει τις επιπτώσεις της υποχρεωτικής συμφωνίας διαιτησίας στους υπαλλήλους και την κουλτούρα της.
To ταμείο κοινωνικών επιπτώσεων με έδρα το Όκλαντ ανησυχεί ότι η υποχρεωτική συμφωνία διαιτησίας μπορεί να επιτρέψει και να αποκρύψει τη σεξουαλική παρενόχληση και τις ρατσιστικές διακρίσεις βλάπτοντας τελικά τους υπαλλήλους και μειώνοντας έτσι το ηθικό τους και την αποδοτικότητά τους.
Σε μια πρόσφατη πρόταση των μετόχων η Nia Impact Capital έγραψε:
"Η χρήση υποχρεωτικών διατάξεων διαιτησίας περιορίζει τα διορθωτικά μέτρα και δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε μηνύσεις όταν προκύπτουν διακρίσεις και παρενόχληση, και μπορεί να κρατήσει μυστικά γεγονότα και αθέμιτες συμπεριφορές".
Η Institutional Shareholder Services, η πληρεξούσια συμβουλευτική εταιρεία, συνέστησε στους μετόχους να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της Nia, σημειώνοντας ότι η Tesla αντιμετώπισε πολλές σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική και φυλετική παρενόχληση όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Nia Impact Capital έκανε μια τέτοια πρόταση. Φέτος, όπως και πέρυσι, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla συνέστησε στους μετόχους να καταψηφίσουν τις αναφορές σχετικά με τις επιπτώσεις της υποχρεωτικής διαιτησίας στους εργαζομένους.
Η ετήσια συνάντηση των μετόχων της Tesla έχει προγραμματιστεί για τις 7 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί στο νέο εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων της Tesla στο Τέξας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης