Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αν και η παραγωγή του νέου φαρμάκου κατά της Covid 19 κοστίζει 17,74 δολ.... η Merck χρεώνει τις ΗΠΑ με 712 δολάρια!

Αν και η παραγωγή του νέου φαρμάκου κατά της Covid 19 κοστίζει 17,74 δολ.... η Merck χρεώνει τις ΗΠΑ με 712 δολάρια!
Η αμερικανική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Αμυντικών Απειλών, τμήμα του Υπουργείου Άμυνας, χρηματοδότησε την ανάπτυξη του φαρμάκου
Σχετικά Άρθρα
Το νέο φάρμακο κατά της Covid 19 της Merck, το molnupiravir, κοστίζει 17,74 δολάρια για την παραγωγή του, η εταιρεία χρεώνει την αμερικανική κυβέρνηση 712 δολάρια, δηλαδή 40 φορές υψηλότερα, σύμφωνα με το The Intercept, το οποίο επικαλείταιέκθεση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Harvard School of Public Health και το King's College Hospital στο Λονδίνο.
Το χάπι, που αναπτύχθηκε αρχικά με κρατικά κονδύλια των ΗΠΑ ως πιθανή θεραπεία για τη εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών της Βενεζουέλας, μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή σε 775 ενήλικες με ήπιο/μέτριο Covid που θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου για ασθένειες λόγω συννοσηρότητας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Η δοκιμή διακόπηκε νωρίς, ώστε η εταιρεία να μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης και έκτακτης ανάγκης (EUA).
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το φάρμακο δεν ωφέλησε τους ασθενείς που είχαν ήδη νοσηλευτεί με σοβαρή ασθένεια.

Άνοδος της μετοχής της Merck

Οι ειδήσεις για το «θαυματουργό φάρμακο» έστειλαν μετοχές της Merck υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα, καθώς η εταιρεία λέει ότι μπορεί να παραδώσει 10 εκατ. δόσεις έως το τέλος του έτους.
Σαφώς, το χάπι θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια κέρδη στη Merck και τη partner της, Ridgeback Biotherapeutics - η οποία αδειοδότησε το φάρμακο από το Πανεπιστήμιο Emory το 2020 και στη συνέχεια πούλησε τα παγκόσμια δικαιώματα στη Merck για ένα ποσό που δεν έχει αποκαλυφθεί.
Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Αμυντικών Απειλών, τμήμα του Υπουργείου Άμυνας, χρηματοδότησε την ανάπτυξη του φαρμάκου από το Πανεπιστήμιο Emory ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2013 και 2015, σύμφωνα με την Knowledge Ecology International.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Quartz, μόνο η Merck και η Ridgeback θα επωφεληθούν από το νέο αντιιικό φάρμακο - το οποίο λένε ότι "θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα φάρμακα στην ιστορία τους", αποφέροντας έως και 7 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Χρεώνουν αυτούς που χρηματοδότησαν την έρευνα

Παρά την αρχική της επένδυση, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει μια απότομη αύξηση των τιμών.
Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Merck για την προμήθεια 1,7 εκατομμυρίων φαρμάκων στην τιμή των 712 δολαρίων.
Η συναλλαγή πρόκειται να πραγματοποιηθεί μόλις το molnupiravir λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Έτσι, οι επικριτές βρήκαν πρόσφορο έδαφος προκειμένου να επισημάνουν ότι επειδή οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ξόδεψαν τουλάχιστον 29 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του φαρμάκου, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι το φάρμακο είναι προσιτό.
"Οι πολίτες χρηματοδότησαν αυτό το φάρμακο, και ως εκ τούτου αυτοί έχουν κάποια δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων να το έχουν υπό λογικούς όρους", δήλωσε ο Luis Gil Abinader, ανώτερος ερευνητής στο Knowledge Ecology International.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης