Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νέα ψηφοφορία στη Γερουσία για το όριο του χρέους – Schumer: Παραμονεύουν οι οίκοι αξιολόγησης

ΗΠΑ: Νέα ψηφοφορία στη Γερουσία για το όριο του χρέους – Schumer: Παραμονεύουν οι οίκοι αξιολόγησης
Biden: Πιθανό να αλλάξουν οι κανόνες στο Κογκρέσο για να παρακαμφθούν οι Ρεπουμπλικάνοι
Σχετικά Άρθρα

Σε μια ακόμα ψηφοφορία, την τρίτη κατά σειρά, θα επιχειρήσει σήμερα Τετάρτη 6/10 η Γερουσία των ΗΠΑ να ψηφίσει για την αύξηση του ορίου του χρέους, αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως και αυτή η διαδικασία δεν θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Αν και συνήθως πρόκειται για τουλάχιστον μια τυπική διαδικασία που ολοκληρώνεται σχετικά εύκολα και γρήγορα, αυτή τη φορά έχει μετατραπεί σε μια ατέλειωτη αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, με τους τελευταίους να αρνούνται να το ψηφίσουν, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα δώσουν την έγκριση στο Biden να προχωρήσει σε τεράστιες δαπάνες
Μάλιστα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Chuck Schumer προειδοποίησε πως η απειλή ακόμη και κήρυξης στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, μπορεί να εξωθήσει οίκους αξιολόγησης να μειώσουν «πολύ σύντομα» το αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου εάν δεν βρεθεί το ταχύτερο λύση για την αύξηση του ορίου του χρέους.

Biden: Πιθανότητα παράκαμψης των Ρεπουμπλικάνων

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τόσο οριακό σημείο που ο πρόεδρος Biden έκανε λόγο για «πραγματική πιθανότητα» να γίνει αλλαγή των κανόνων στο Κογκρέσο ώστε να παρακαμφθεί η δυνατότητα των Ρεπουμπλικάνων να συνεχίσουν την πρακτική κωλυσιεργίας – filibuster - ώστε να μπορέσει να εγκριθεί η αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.
Μάλιστα, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους πως εξαιτίας της «ανεύθυνης» αντιπολίτευσης τους, δεν μπορεί να «εγγυηθεί» το ότι οι ΗΠΑ δεν θα κηρύξουν στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Υπενθυμίζεται πως εάν έως τις 18 Οκτωβρίου δεν έχει αυξηθεί (ή αν δεν ανασταλεί) το όριο του χρέους, οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με στάση πληρωμών ως προς όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και θα αναγκαστεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.
Το όριο του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ.
Η ισχύς του είχε ανασταλεί το 2019, στο πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης του Donald Trump με τους τότε αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς, και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Βρίσκεται στα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Κίνδυνος για την πιστοληπτική ικανότητα

«Οι οίκοι αξιολόγησης λένε τώρα πως είναι πιθανό να προχωρήσουν σε υποβάθμιση (σ.σ. του αξιόχρεου του δημοσίου των ΗΠΑ) πολύ πριν από τη 18η» Οκτωβρίου.
Αυτό είχε τεράστιο κόστος για τους αμερικανούς καταναλωτές, για τις αμερικανικές εταιρείες και για την αμερικανική οικονομία» είπε ο Schumer, ο οποίος προειδοποίησε επιμένοντας πως οι υποβαθμίσεις μπορεί να έρθουν «πολύ σύντομα».
Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν δύο φορές την περασμένη εβδομάδα τους Δημοκρατικούς να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους.
Ο Schumer προβλέπει να διεξαχθεί νέα, διαδικαστική ψηφοφορία σήμερα επί κειμένου που αναστέλλει το όριο του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.
Πέρα από τις ψήφους των 50 Δημοκρατικών, χρειάζονται και οι ψήφοι 10 Ρεπουμπλικάνων έτσι ώστε να το κείμενο να ψηφιστεί και κατόπιν να εγκριθεί με τις ψήφους μόνο των Δημοκρατικών.
Η αντιπολίτευση αρνείται να δώσει το πράσινο φως στην αναστολή της ισχύος του ορίου δανεισμού, αφού, όπως υποστηρίζει, θα παρέδιδε έτσι λευκή επιταγή στον Biden, ο οποίος εισηγείται τεράστιες επενδύσεις.
Προτρέπουν τους Δημοκρατικούς να την εγκρίνουν χωρίς αυτούς, μέσω ενός ιδιαίτερα περίπλοκου και μακροσκελούς κοινοβουλευτικού ελιγμού.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κηρύξει ποτέ στάση πληρωμών αλλά το 2011, επί των ημερών του Obama στην αμερικανική προεδρία, παρόμοιο πολιτικό αδιέξοδο είχε ωθήσει τον οίκο Standard and Poor's να αποσύρει την αξιολόγηση «AAA» από το χρέος του αμερικανικού δημοσίου, προκαλώντας σοκ στις διεθνείς αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης