Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson (Μ. Βρετανία): Δεν είμαστε σε κρίση – Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα

Johnson (Μ. Βρετανία): Δεν είμαστε σε κρίση – Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα
Δε νομίζω ότι πηγαίνουμε σε ένα πληθωριστικό σπιράλ όπως τη δεκαετία του ’70 είπε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η βρετανική οικονομία δεν είναι σε κρίση και ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το πληθωριστικό σπιράλ της δεκαετίας του ΄70 στη Μ. Βρετανία διατύπωσε ο πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στο εργατικό δυναμικό τους.
Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Johnson υποστήριξε ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις είχαν βασιστεί σε χαμηλόμισθους εργαζομένους από το εξωτερικό για σχεδόν 25 χρόνια και ότι τώρα θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω τους υπαλλήλους και να επενδύσουν περισσότερα χρήματα.
Λόγω του Brexit αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, η Μ. Βρετανία ήρθε αντιμέτωπη με έλλειψη φθηνών εργατικών χεριών.
«Είναι μια μεγάλη στροφή για τη Μ. Βρετανία και μια ευκαιρία να πάμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση.
Αυτό που δεν θα κάνω, θα είναι να επιστρέψω στο παλιό αποτυχημένο μοντέλο των χαμηλών μισθών, των περιορισμένων ικανοτήτων που υποστηρίζονται από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση» είπε ο Johnson.

Στις εφοδιαστικές αλυσίδες το πρόβλημα

Ερωτηθείς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε κρίση, ο Johnson απάντησε αρνητικά.
«Όχι.
Νομίζω ότι αντιθέτως, αυτό που βλέπετε με τη βρετανική οικονομία και πράγματι με την παγκόσμια οικονομία εντοπίζεται κυρίως στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι πιέσεις που θα περίμενε κανείς από έναν γίγαντα που ξυπνά και αυτό είναι που συμβαίνει.
Αυτό που είδατε τα τελευταία 20 ή και παραπάνω χρόνια, σχεδόν 25 χρόνια, ήταν μια προσέγγιση όπου επιχειρήσεις κάθε είδους κατάφεραν να βασιστούν σε μετανάστευση με χαμηλούς μισθούς και χαμηλό κόστος για πολύ καιρό» είπε ο Johnson, ο οποίος σε ερώτηση για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς ένα πληθωριστικό σπιράλ όπως τη δεκαετία του 1970 απάντησε και πάλι αρνητικά.
«Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα θα εμφανιστεί με τέτοιο τρόπο και πραγματικά πιστεύω ότι η φυσική ικανότητα αυτής της χώρας να διευθετήσει την επιμελητεία και τις εφοδιαστικές της αλυσίδες είναι πολύ ισχυρή» υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Θα εξασθενήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις

Σύμφωνα με τον Johnson, οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξασθενήσουν καθώς η προσφορά βελτιώνεται για να καλύψει τη ζήτηση.
Ερωτηθείς για τους κινδύνους του πληθωρισμού λόγω των πιέσεων της κυβέρνηση για υψηλότερους μισθούς, ο Johnson δήλωσε ότι «αυτό που βλέπετε είναι ζήτηση, αυξανόμενη ζήτηση που απορροφά αέριο από τη Ρωσία ή οπουδήποτε, βλέπετε ζήτηση για οδηγούς φορτηγών παγκοσμίως και αυτό έχει πληθωριστικό αντίκτυπο και καθώς αυτό ξεκαθαρίζει, καθώς η προσφορά καλύπτει τη ζήτηση, τότε ο πληθωρισμός εξασθενεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης