Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blackout 6 ωρών για Facebook, WhatsΑpp, Instagram - Γιατί κατέρρευσαν - Έχασε 6 δις δολάρια ο Zuckerberg

Blackout 6 ωρών για Facebook, WhatsΑpp, Instagram - Γιατί κατέρρευσαν - Έχασε 6 δις δολάρια ο Zuckerberg
Δημοσίευμα βόμβα για πώληση στοιχείων 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Ύστερα από ένα blackout έξι ωρών το Facebook, το WhatsΑpp και το Instagram επανήλθαν στην κανονική τους λειτουργία, με τους περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες τους να απολαμβάνουν ξανά τις υπηρεσίες τους.
Ήταν η πρώτη φορά που Facebook, Instagram, WhatsApp και Facebook Messenger υπέστησαν τέτοια δυσλειτουργία, την οποία οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του (https://engineering.fb.com/2021/10/04/networking-traffic/outage), χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.
Απόρροια του blackout των 6 ωρών ήταν η τιμή της μετοχής του Facebook να υποστεί απώλειες της τάξης περίπου του 5%, αν και πιέσεις η μετοχή δέχεται και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις από την πρώην διευθύντρια προϊόντων του Ομίλου, Frances Haugen, η οποία επέκρινε το Facebook ότι έβαλε τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και δεν κατάφερε να διασφαλίσει την προστασία των χρηστών από την παραπληροφόρηση μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο όμιλος Facebook καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και εκτιμάται ότι έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.
Παράπλευρες συνέπειες όμως υπήρξαν και για τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg που είδε την περουσία του να μειώνεται κατά 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια και να πέφτει στην παγκόσμια κατάταξη των δισεκατομμυριούχων, καθώς πλέον είναι έκτος παγκοσμίως με περουσία στα 117 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εσωτερικό λάθος;

Σύμφωνα με το Reuters, υπάλληλοι του Facebook υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστήριξαν πως το blackout προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.
Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα.
Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.
Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

Screen_Shot_2021-10-04_at_5.35.07_PM.png
facebook_outageΒΝ.jpg
dnsβν.png

Τι προηγήθηκε;


Οι πλατφόρμες Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger τέθηκαν εκτός λειτουργίας καθώς υφίστανται μαζική βλάβη επηρεάζοντας δυνητικά δεκάδες εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, σύμφωνα με ιστοσελίδες εξειδικευμένες στην παρακολούθηση των πλατφορμών.
Τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι δύο υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Messenger του κολοσσού της Καλιφόρνιας παρουσιάζουν σήμερα μαζική βλάβη.
Η ιστοσελίδα Down Detector ανέφερε σήμερα κυρίως βλάβες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ουάσινγκτον και το Παρίσι.
"Αυτός ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος" "αδύνατον να βρεθεί η διεύθυνση του διακομιστή", ανέφερε η ιστοσελίδα του Facebook απευθυνόμενη σε πολλούς χρήστες σήμερα γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδος.
Η βλάβη δείχνει να διαρκεί εδώ και σχεδόν έξι ώρες.
"Έχουμε ενημερωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές μας και τα προϊόντα μας.
Εργαζόμαστε για να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν και ζητάμε συγγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία", έγραψε στο Twitter o 'Αντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του ομίλου.
Η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Στη Wall Street, η τιμή της μετοχής του Facebook κατέγραψε πτώση 5%.
Παράλληλα η NetBlocks, υπηρεσία που παρακολουθεί τα κρασαρίσματα στο διαδίκτυο και τον οικονομικό αντίκτυπο, εκτιμά πως η διακοπή του Facebook έχει προκαλέσει ζημιά 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Προς πώληση προσωπικά δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα αναφέρει πως τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook είναι διαθέσιμα για πώληση σε φόρουμ χάκερ και πιο συγκεκριμένα πως στα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε δημοσιευτεί ανακοίνωση στο εν λόγω φόρουμ χάκερ που ανέφερε ότι είχε ονόματα, email, αριθμούς τηλεφώνου, τοποθεσία, φύλο 1,5 δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook.
Ένας υποψήφιος αγοραστής φέρεται να ενδιαφέρεται για την αγορά των δεδομένων ενός εκατομμυρίου χρηστών, με αντίτιμο 5.000 δολάρια.
Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει όλα τα - προς πώληση - δεδομένα του Facebook για 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το Facebook προτίμησε το κέρδος από την καταπολέμηση ψευδών και μίσους

Στο μεταξύ, επώνυμη είναι πλέον η καταγγελία πρώην υπαλλήλου του Facebook που κατηγορεί την εταιρία ότι βάζει τα κέρδη της πάνω από την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της τροφοδότησης του μίσους.
«Η απληστία επιτρέπει τη διάχυση τους ψεύδους και της ρητορικής μίσους», τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Κυριακή το βράδυ στις ΗΠΑ.
Η Francis Hogen μίλησε στο εγκυρότατο ενημερωτικό πρόγραμμα «60 minutes» του καναλιού CBS αποκαλύπτοντας ότι είναι εκείνη που έχει καταθέσει τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες σε συνεργασία με νομική ομάδα. Επίσης αποκάλυψε δεκάδες χιλιάδων σελίδων εσωτερικής έρευνας και άλλων εγγράφων, ενώ συνεργάστηκε ανωνύμως και με την εφημερίδα Wall Street Journal για την αποκάλυψη της πρακτικής μη περιορισμού των τοξικών αναρτήσεων.
«Το Facebook θα χάσει χρήματα εάν φτιάξει τον αλγόριθμο που θα περιορίζει τη ρητορική μίσους, και το ξέρει καλά», είπε η Hogen στο CBS, οι καταγγελίες της οποίας οδήγησαν και σε ακρόαση της αμερικανικής Γερουσίας σχετικά με τα προβλήματα που προξενεί το Instagram σε έφηβες, όπου θα καταθέσει και η ίδια την Τρίτη.

Οι καταγγελίες


Η Hogen είχε άμεση γνώση του θέματος καθώς εργαζόταν στον τομέα παρακολούθησης της παραπληροφόρησης στο Facebook, και την Κυριακή αποκάλυψε ποια είναι και γιατί γνωρίζει όσα γνωρίζει κι απειλούν την πρώην εταιρία της όχι μόνο με βαρύτατα πρόστιμα αλλά και με σοβαρή απώλεια κύρους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η Wall Street Journal και στοιχειοθετεί με εσωτερικές παρουσιάσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα η Hogen, το Facebook συνέβαλε στην αυξανόμενη πόλωση στον κυβερνοχώρο όταν επέφερε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου του, απέφυγε να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να μειώσει τους δισταγμούς πολλών για τον εμβολιασμό, ενώ γνώριζε καλά και ότι το Instagram (θυγατρική της εταιρίας) έπληττε την ψυχική υγεία των έφηβων κοριτσιών.
Κατήγγειλε επίσης ότι το Facebook συνέβαλε στη διοργάνωση της εισβολής στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου όταν κατέβασε τον διακόπτη στο σύστημα ασφαλείας του μετά τις Αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Προσπαθώντας να προλάβει την αρνητική δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος του Facebook, υπεύθυνος για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, (και πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης) ισχυρίστηκε πριν τη μετάδοση της συνέντευξης ότι «η εταιρία διεξάγει τεράστιες έρευνες την οποία και μοιράζεται με ανεξάρτητους ερευνητές όσο μπορεί αλλά δεν υπάρχει τελειότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης