Διεθνή

Θέμα χρόνου η έγκριση του Sputnik V από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Θέμα χρόνου η έγκριση του Sputnik V από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Το Sputnik V χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερες από 70 χώρες

Ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια και απομένουν μόνο κάποιες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες για τη χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από τον ΠΟΥ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Υγείας Michael Murasco μετά την συνάντηση που είχε στην Γενεύη με τον επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Δρ. Tedros Gebreyesus.
Οι δυο άνδρες συζήτησαν εκ νέου την διαδικασία εξέτασης της αίτησης για ένταξη του εμβολίου Sputnik V στον κατάλογο των εμβολίων που προτείνει ο διεθνής οργανισμός για επείγουσα χρήση κατά της πανδημίας.
Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί τον Απρίλιο κατά την διάρκεια κοινής επιθεώρησης του ΠΟΥ και του ΕΜΑ σε τέσσερις μονάδες παραγωγής του εμβολίου και ειδικότερα σε μια όπου είχαν εντοπιστεί ζητήματα αποστείρωσης, μεταδίδει η ΕΡΤ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Tedros Gebreyesus χαρακτήρισε τη συνάντηση στη Γενεύη εποικοδομητική, ενώ τώρα τον λόγο θα έχει η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή ανοσοποίησης του ΠΟΥ, η οποία θα επανεξετάσει όλα τα δεδομένα.
Το Sputnik V παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον ΠΟΥ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (αναμένεται εδώ απόφαση σύμφωνα με τον επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ κ. Καβαλιέρι στο τέλος του 2021) χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερες από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τουρκία και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως στην Βραζιλία, το Μεξικό, και την Γουατεμάλα.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει επτά εμβόλια για επείγουσα χρήση στον αγώνα κατά της πανδημίας. Επιπλέον, ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις έγκρισης για άλλα 13 φάρμακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης