Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαταστάθηκαν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Αποκαταστάθηκαν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας
Είχαν διακοπεί από τον περασμένο Αύγουστο
Σχετικά Άρθρα

Στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας τους προχώρησαν νωρίτερα σήμερα 4/10 η Βόρεια και Νότια Κορέα.
Η επικοινωνία των δύο κρατών είχε διακοπεί από τον περασμένο Αύγουστο λόγω μιας σειράς δοκιμαστικών εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.
Αξιωματούχοι των δύο χωρών συμμετείχαν το πρωί σε τηλεφωνική συνδιάλεξη.
«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τέθηκε, με την αποκατάσταση της γραμμής επικοινωνίας Νότου-Βορρά, μια βάση για την ανανέωση των διακορεατικών σχέσεων.
Ελπίζουμε πως θα ξαναρχίσει γρήγορα ο διάλογος και θα γίνουν πρακτικές συζητήσεις για την αποκατάσταση των διακορεατικών σχέσεων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε εξάλλου ταυτόχρονα πως αποκαταστάθηκε η επικοινωνία ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών.

Θετικό σήμα και από Kim

Αλλά από την πλευρά του και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong un «εξέφρασε την πρόθεσή του να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας» των δύο χωρών, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει «διαρκής ειρήνη» στη χερσόνησο.
Ωστόσο αναλυτές υποβαθμίζουν την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για χειρονομία «συμβολικής» φύσης και υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων κι από τις δύο χώρες.
Η επικοινωνία μεταξύ των δύο κρατών διακόπηκε τον Αύγουστο με απόφαση της Βόρειας Κορέας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.
Είχαν αποκατασταθεί μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου έναν χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης