Τελευταία Νέα
Διεθνή

Monte dei Paschi di Siena (Ιταλία): Τέλος εποχής για την ιστορική τράπεζα που ιδρύθηκε το 1472 – Προς συμφωνία με την UniCredit

Monte dei Paschi di Siena (Ιταλία): Τέλος εποχής για την ιστορική τράπεζα που ιδρύθηκε το 1472 – Προς συμφωνία με την UniCredit

Η UniCredit διαπραγματεύεται με το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας  να αποκτήσει τα βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία της Monte dei Paschi

Σχετικά Άρθρα

Τέλος εποχής για την παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο και το στολίδι της ιταλικής Αναγέννησης την οποία χρηματοδότησε πλουσιοπάροχα: Η εμβληματική Monte dei Paschi di Siena, η οποία για 500 χρόνια ήταν το σύμβολο της οικονομικής ευημερίας της Σιένας και ευρύτερα της Τοσκάνης, αλλά μέσα στην τελευταία δεκαετία κατέστη τα τελευταία χρόνια συνώνυμη της δυσπραγίας και της κακοδιαχείρησης, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2021-10-03

Οι διαπραγματεύσεις

Εδώ και κάποιον καιρό διενεργούνται συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας και στη διοίκηση της UniCredit, η οποία σχεδιάζει να αποκτήσει τα βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία της Monte dei Paschi.
Το ιστορικό τραπαζικό ίδρυμα συστάθηκε το 1472 από επιβιώσαντες του «μαύρου θανάτου», της πανούκλας δηλαδή που προκάλεσε εκατόμβες νεκρών στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα του οριστικού .. θανάτου ως απόρροια εσφαλμένων χορηγήσεων, υπερφίαλων και μεγαλόσχημων σχεδίων επέκτασης αλλά και εγκληματικής συμπεριφοράς επί σειρά ετών, που πρώτο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε το 2013.

Η σύνδεση με την περιοχή της Τοσκάνης

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι απλά, δεδομένου ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, περί ου ο λόγος, είναι άρρηκτα δεμένο με την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Τοσκάνης. Πρόκειται γι’ αυτό που οι Σιενέζοι αποκαλούν «μια αρμονική διαπλοκή» επιχειρηματικότητας και πολιτικής, η οποία διαπερνά τους αιώνες.
Η τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση για μία βουλευτική έδρα-κλειδί έχει πρωτίστως επικεντρωθεί στην τύχη της φημισμένης τράπεζας και στις πάμπολλες απολύσεις, οι οποίες θα προκύψουν με την αλλαγή ιδιοκτησίας.

Οι επίμαχες διαφωνίες

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, ο οποίος έχει εμπειρία από ορισμένες από τις μεγάλες τραπεζικές συμφωνίες στην Ευρώπη, διαφωνεί με την κυβέρνηση Draghi για τα εναπομείναντα τμήματα της Monte Paschi.
Ο πρώτος ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει το μεγάλου ατού  του ιδρύματος δηλαδή την πελατειακή βάση της των 4 εκατομμυρίων σε μια πλούσια περιοχή όπως η Σιένα και τα πέριξ αυτής, αρκεί να αποφύγει τους νομικούς κινδύνους και τα κόκκινα δάνεια.
Ο Mario Draghi, από την άλλη, ενδιαφέρεται το ιταλικό δημόσιο να αποκτήσει μερίδιο στην UniCredit και στα μελλοντικά έσοδα.

Παιχνίδια εξουσίας

Όπως γίνεται αντιληπτό, διεξάγεται ένα υψηλού επιπέδου παιχνίδι εξουσίας, ενώ επιχειρηματίες και άνθρωποι επιρροής στην ιστορική πόλη της Σιένας είναι διχασμένοι ανάμεσα στο να διατηρήσουν ένα τραπεζικό ίδρυμα αιώνων, το οποίο αποτελεί μέρος της ταυτότητας της, και στην ανάγκη να υπάρξει εξέλιξη και να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη ύστερα από χρόνια κρίση και τις επιπτώσεις στην οικονομίας της περιοχής απο από την πανδημία.

Η ιστορική διαδρομή και αποτυχημένη διάσωση

Τον 15o αιώνα, η πόλη-κράτος της Σιένας ίδρυσε την τράπεζα για να δίνει δάνεια στους αγρότες και ταυτόχρονα διαμόρφωσε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η δραστηριότητα κατά τους αιώνες που ακολούθησαν, επεκτάθηκε σε ελαιώνες και αμπέλια, μετά την ενοποίηση της Ιταλίας τον 19ο αιώνα εξαπλώθηκε και πέραν των ορίων της Τοσκάνης, ενώ το φιλανθρωπικό ίδρυμα της Monte dei Ρaschi χρηματοδοτούσε έργα κοινωνικά και πολιτιστικά.
Η σκοτεινή πλευρά της ιστορίας ήταν τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι επικριτές της λένε πως η Monte dei Ρaschi αυτοκαταστράφηκε, εξαιτίας της στρατηγικής της ταχείας επέκτασης, αγοράζοντας το 2007 την Banca Antonveneta με υψηλό αντίτιμο, ενώ το 2009 αύξησε δραστικά την έκθεσή της στα ιταλικά ομόλογα.
Μη δυνάμενη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αναγκάστηκε να μειώσει τα δάνεια.
Τη διέσωσε αρκετές φορές το ιταλικό δημόσιο, ενώ σοβαρό πλήγμα υπέστη με τις αποκαλύψεις ότι στελέχη της είχαν χρησιμοποιήσει παράγωγα από τις Deutsche Bank και Nomura Holdings για να συγκαλύψουν τις ζημίες της, πράξεις για τις οποίες επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη και απομένει να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης