Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Το εκτελεστικό συμβούλιο «ανακρίνει» τη Georgieva για το σκάνδαλο με την Κίνα στις 5/10

ΔΝΤ: Το εκτελεστικό συμβούλιο «ανακρίνει» τη Georgieva για το σκάνδαλο με την Κίνα στις 5/10

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κατηγορείται άσκησε αδικαιολόγητη πίεση στους υπαλλήλους να «βελτιώσουν» δεδομένα στη μεγάλη έκθεση «Doing Business» προς όφελος της Κίνας

Σχετικά Άρθρα

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εντείνει αυτήν την εβδομάδα την έρευνά του αναφορικά με την επικεφαλής του, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές προσκειμένες στο Ταμείο, θα κληθούν να καταθέσουν ξεχωριστά τόσο η Georgieva όσο και άλλοι ερευνητές αναφορικά με τις πιέσεις ώστε να αλλάξουν τις αξιολογήσεις για την Κίνα.

Αδικαιολόγητη πίεση

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το συμβούλιο θα ζητήσει από τους δικηγόρους της εταιρείας Wilmerhall τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την έκθεση που συνέταξαν για την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σύμφωνα με την έκθεση ότι η Georgieva ως επικεφαλής της τράπεζας το 2017, άσκησε αδικαιολόγητη πίεση στους υπαλλήλους να μεταβιβάσουν δεδομένα στη μεγάλη έκθεση «Doing Business» προς όφελος της Κίνας.

Δημόσια τοποθέτηση

Η Georgieva, η οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, θα εμφανιστεί προσωπικά ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021, την ημέρα που έχει προγραμματιστεί να δώσει μια διαδικτυακή ομιλία σχετικά με τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 11-17 Οκτωβρίου.
Μέχρι στιγμής, οι πιο σημαντικές κυβερνήσεις -μέλη του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου μετόχου των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αποφύγει τη δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος, προτιμώντας να αφήσουν τη διαδικασία επανεξέτασης να τρέξει.
Η Βρετανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υποστηρίζει τη διαφάνεια στο θέμα.

Χειραγώγηση δεδομένων

Η έρευνα αναφέρει ότι η Georgieva και το γραφείο του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim, πίεσαν τους υπαλλήλους να χειραγωγήσουν δεδομένα, έτσι η παγκόσμια κατάταξη της Κίνας στη μελέτη «Doing Business 2018» του επενδυτικού περιβάλλοντος ανέβηκε από την 85η στην 78η.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις, επισημαίνει στο δημοσίευμά του το Reuters.

Απάντηση

Εκπρόσωπος της Georgieva αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει τις συναντήσεις και τις σχετκες αιτιάσεις, αλλά είπε σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η ίδια, «δεν θα αποθαρρυνθεί από αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς και παραμένει προσηλωμένη στην εκπλήρωση της σημαντικής αποστολής του ΔΝΤ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης