Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η ένταση στις σχέσεις Γαλλίας και Αλγερίας – Ανακαλείται ο Αλγερινός πρεσβευτής για διαβουλεύσεις

Βαθαίνει η ένταση στις σχέσεις Γαλλίας και Αλγερίας – Ανακαλείται ο Αλγερινός πρεσβευτής για διαβουλεύσεις
O Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έριξε λάδι στη φωτιά με μία σειρά παρατηρήσεων για την πολιτική κατάσταση στην Αλγερία, αποσιωπώντας τις αποικιοκρατικές ευθύνες του Παρισιού
Σχετικά Άρθρα

Σε μια προφανή εκδήλωση των επιδεινωμένων σχέσεων μεταξύ Αλγερίας και Γαλλίας, το Αλγέρι κάλεσε τον πρέσβη του στο Παρίσι για διαβουλεύσεις, ανέφερε η κρατική τηλεόραση, σε μια κίνηση που ακολούθησε την απόφαση του Γάλλου προέδρου να μειώσει τις βίζες κατά το ήμισυ.
Η απόφαση της Αλγερίας ήρθε τρεις ημέρες αφότου κλήθηκε ο Γάλλος πρέσβης στο Αλγέρι στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τη μείωση του αριθμού των θεωρήσεων, που χορηγούνται σε Αλγερινούς πολίτες.

Λάδι στη φωτιά από Macron

Ωστόσο, καθώς η κρίση ήταν σε εξέλιξη, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έριξε λάδι στη φωτιά με μία σειρά παρατηρήσεων για την πολιτική κατάσταση στην Αλγερία, αποσιωπώντας τις αποικιοκρατικές ευθύνες του Παρισιού.
Την Πέμπτη (30/9/2021), ο Macron συναντήθηκε με 18 νεαρούς Αλγερινούς και Γάλλους με αλγερινές ρίζες στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Macron κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα στην Αλγερία ότι βασίστηκε στα τραύματα και τις τραγωδίες του παρελθόντος.
Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το αλγερινό σύστημα είναι «κουρασμένο», λέγοντας ότι το κίνημα διαμαρτυρίας Χιράκ που ξεκίνησε το 2019 το αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο.
Πρόσθεσε ότι έχει έναν καλό διάλογο με τον πρόεδρο Abdelmedjid Tebboune, προσθέτοντας: «.. αλλά βλέπω ότι έχει εγκλωβιστεί σε ένα σύστημα που είναι πολύ δύσκολο, να συνεχιστεί».
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη, πως η απόφαση για περικοπές στη χορήγηση βίζας θα στοχεύσει στην κυρίαρχη ελίτ της Αλγερίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις σε φοιτητές ή επιχειρηματίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης