Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία και Κόσσοβο συμφώνησαν σε μείωση των μεθοριακών εντάσεων

Σερβία και Κόσσοβο συμφώνησαν σε μείωση των μεθοριακών εντάσεων
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απομακρύνουν τις ειδικές αστυνομικές μονάδες που αναπτύσσονται επί του παρόντος σε κοινά σημεία διέλευσης, ταυτόχρονα με τα οδοφράγματα
Σε συμφωνία για τον τερματισμό των μεθοριακών εντάσεών τους κατέληξαν η Σερβία και το Κόσοβο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).
Στις 30 Σεπτεμβρίου οι δύο πλευρές «κατέληξαν σε συμφωνία να επιλύσουν τις εντάσεις στο βόρειο Κόσσοβο και να εργαστούν προς μία βιώσιμη λύση που θα επιτρέπει την ελευθερία μετακινήσεων για όλους τους ανθρώπους», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από εκτεταμένες συζητήσεις που διευκόλυνε ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά θέματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απομακρύνουν τις ειδικές αστυνομικές μονάδες που αναπτύσσονται επί του παρόντος σε κοινά σημεία διέλευσης, ταυτόχρονα με τα οδοφράγματα.
Η KFOR, η δύναμη του ΝΑΤΟ, θα αναπτυχθεί στην περιοχή για περίπου δύο εβδομάδες, για να προστατεύσει ένα ασφαλές περιβάλλον και να εγγυηθεί την ελευθερία των μετακινήσεων.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης για μια προσωρινή λύση στο θέμα των πινακίδων, έως ότου διαπραγματευθούν έναν τελικό συμβιβασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης