Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Άνοδος στη Wall Street

Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 1/10 οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα τελευταία στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και τον πληθωρισμό.

Σήμερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά αντίθετα συνεχίζει να ενισχύεται, καταγράφοντας υψηλό 30 ετών τον Αύγουστο, αντλώντας ώθηση κυρίως από το ράλι στις τιμές της ενέργειας.
Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης -ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό- σκαρφάλωσε 0,4% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας έξι συνεχείς μήνες ισχυρής ανόδου.
Από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 4,3% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1991.
Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,6%.
Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τον Αύγουστο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,8% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,6%.
Ωστόσο, τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά σε μικρή πτώση κατά 0,1% αντί για άνοδο 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Η αμερικανική αγορά ολοκλήρωσε με βαριές απώλειες τον Σεπτέμβριο, με τον βιομηχανικό Dow να χάνει συνολικά 4,3% και τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί 4.8% τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί επτά μηνών.
Ο Nasdaq κατέγραψε συνολικές απώλειες 5,3%, στο χειρότερο Σεπτέμβριο των τελευταίων δέκα ετών.
Στο β’ τρίμηνο 2021 ο Dow υποχώρησε -1,9%, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,2%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε +0,4%.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,43% στις 34.326,46 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,15% στις 4.357,04 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημειωσε κέρδη +0,82% στις 14.566,7 μονάδες

Στο δημοσιονομικό μέτωπο οι εξελίξεις είναι θετικές, με το Κογκρέσο να καταλήγει σε συμφωνία σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο δαπανών το οποίο διασφαλίζει την χρηματοδότηση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, αποτρέποντας έτσι το κλείσιμο ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή την αθέτηση πληρωμών στο ομοσπονδιακό χρέος.
Ο πρόεδρος Biden υπέγραψε tο προσωρινό νομοσχέδιο που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως και τις 3 Δεκεμβρίου.
Αναβλήθηκε για μερικές ώρες η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το νομοσχέδιο ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις υποδομές, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι αντιμέτωπος με σφοδρή κριτική για μια σειρά πολιτικών επιλογών και κινήσεων τους, κάτι που αποτυπώνεται και στην πτώση της δημοτικότητας του.
Αιτία της αναβολής είναι οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους προοδευτικούς και στους πιο μετριοπαθείς βουλευτές των Δημοκρατικών.
Οι πιο προοδευτικοί ζητούν μαζί με το νομοσχέδιο για τις υποδομές, να ψηφιστεί και ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών, συνολικού ύψους 3,5 τρις δολαρίων, συναντώντας τις αντιδράσεις των πιο μετριοπαθών βουλευτών.
Πλέον καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι έτσι ώστε να περάσει το νομοσχέδιο.
Η πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi έκανε λόγο για μια παραγωγική και κρίσιμη ημέρα, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Δημοκρατικούς βουλευτές συνεχίζονται.
Το σχέδιο επένδυσης στις υποδομές – από τα μεγαλύτερα στην αμερικανική ιστορία - εγκρίθηκε από τη Γερουσία στις αρχές Αυγούστου με την υποστήριξη του ενός τρίτου των Ρεπουμπλικάνων, πέραν των Δημοκρατικών.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η εταιρεία ποτών Keurig Dr. Pepper ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών 4 δισ. δολαρίων.
Με βάση τις τωρινές τιμές, το πρόγραμμα αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου των μετοχών.
Το πρόγραμμα είναι σε ισχύ για τέσσερα χρόνια, και θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης τις εκτιμήσεις για το 2021 για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή, αναμένοντας αύξηση 13%-15% και αύξηση των καθαρών πωλήσεων σε σταθερό νόμισμα κατά 6%-7%.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 1,60 δολαρίων, υποδηλώνοντας αύξηση 14,6%.
Η Coty ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει ένα επιπλέον 9% της εταιρείας περιποίησης μαλλιών Wella στην KKR&CO με αντάλλαγμα την εξαγορά σχεδόν των μισών υπολοίπων μετατρέψιμων προνομιούχων μετοχών της εταιρείας private equity.
Η αμερικανική εταιρεία παρασκευής προϊόντων ομορφιάς τόνισε πως η συμφωνία, ύψους 426,5 εκατ. δολαρίων, αντιπροσωπεύει αύξηση 50% στην αξία της Wella από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η Coty πούλησε το 60% των δραστηριοτήτων στην KKR.
Η Coty τόνισε πως η συμφωνία θα μειώσει το μερίδιο της στη Wella στο 30,6% περίπου και της KKR στην Coty στο 5,2%.
Η Coty ανέφερε ότι η αξία του υπολοίπου ποσοστού της Wella ανέρχεται στα 1,38 δισ. δολάρια σε σχέση με την αξία των 1,26 δισ. δολαρίων του ποσοστού της 40%, με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 30 Ιουνίου.


Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με βαρίδι τον πληθωρισμό

Με απώλειες, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και έδειξαν νέα άλμα των τιμών τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.
Υψηλότερα του αναμενομένου, στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 3% τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσει το 3,3%, ενώ ο υψηλότερος δείκτης αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές της ενέργειας είχαν το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό (17,4%, έναντι 15,4%τον Αύγουστο), ακολουθούμενο από βιομηχανικά αγαθά μη ενεργειακά (2,1%, σε σύγκριση με 2,6% τον Αύγουστο), τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός (2,1%, έναντι 2,0% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (1,7%, σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο).
Ο κίνδυνος εγκλωβισμού σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού με επιβράδυνση ταυτόχρονα και της ανάπτυξης λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα έχει τρομάξει τους επενδυτές, οδηγώντας σε κλυδωνισμούς τα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός DAX έχασε 0,68% στις 15.156,44 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,04% στις 6.517,69 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,84% στις 7.027,07 μονάδες.

Στα υπόλοιπα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ισχυρή παρέμεινε τον Σεπτέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα, ωστόσο επλήγη σημαντικά από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που πιθανόν να συνεχιστούν και να διατηρήσουν υψηλές τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Τα εργοστάσια είναι αντιμέτωπα με δυσκολίες, με ελλείψεις προϊόντων και εργατικού δυναμικού που σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ανάγκασε κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit υποχώρησε στις 58,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 61,4 τον Αύγουστο και λίγο χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 59,7 μονάδων.
Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε από τις 59,0 μονάδες του Αυγούστου στις 55,6.
Οι τιμές πάνω από το όριο των 50 μονάδων υποδηλώνουν ανάπτυξη.
«Αν και η μεταποίηση στην ευρωζώνη επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό τον Σεπτέμβριο, η ανάπτυξη εξασθένισε σημαντικά καθώς οι παραγωγοί αναφέρουν αυξανόμενο αντίκτυπο από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Οι δυσκολίες αυτές συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στο κόστος των πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια.
Ο δείκτης τιμών εισροών διαμορφώθηκε από τις 87,0 μονάδες του Αυγούστου στις 86,9.
Ωστόσο, τα εργοστάσια μετακύλισαν κάποιες από αυτές τις αυξήσεις στους πελάτες τους και ο δείκτης τιμών εκροών πλησίασε τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το καλοκαίρι.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Orange ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το 21,7% που κατέχει η ασφαλιστική Groupama στην Orange Bank, την τραπεζική διαδικτυακή της μονάδα, και επίσης δίνει στην τράπεζα κεφαλαιακή ενίσχυση 230 εκατ. ευρώ.
Για να ενισχύσει την ανάπτυξη της Orange Bank, η Orange συνεχίζει να επενδύει στην τράπεζα της, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Το Reuters ανέφερε στις αρχές Μαίου ότι η Orange αναζητούσε νέον επενδυτή στην τραπεζική της μονάδα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Orange, Stephane Richard, δήλωσε τον Απρίλιο ότι αυτή η αναζήτησή για νέο επενδυτή δεν σήμαινε ότι ο όμιλος ήθελε να πουλήσει την τραπεζική του μονάδα, προσθέτοντας ότι η εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα συνεχίσει "μόνη της” σε αυτό το εγχείρημα, εάν η groupama ήθελε να αποχωρήσει ή εάν δεν έβρισκε άλλον εταίρο.
Τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν το καλοκαίρι ότι η BNP Paribas και η Societe Generale ενδιαφερόταν να αγοράσουν ποσοστό, αλλά ότι η Orange έβαλε τέλος στις συζητήσεις, θεωρώντας τις απαιτήσεις των τραπεζών πολύ υψηλές.
Η Credit Agricole ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την μαροκινή εταιρεία Holmarcom για μια πιθανή πώληση της θυγατρικής της, Credit du Maroc, επιβεβαιώνοντας τις φήμες της αγοράς.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της πώλησης.
Η Credit Agricole πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει σε εύθετο χρόνο εάν η συναλλαγή υλοποιηθεί, αλλά στο μεταξύ δεν θα σχολιάσει περαιτέρω.
Η φιλανδική Nordea Bank ενέκρινε μέρισμα-ρεκόρ μετά την χαλάρωση των περιορισμών που επέβαλε η ΕΚΤ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόνισε τον Ιούλιο ότι ο Σεπτέμβριο θα είναι ο τελευταίος μήνας που απαιτεί από τις τράπεζες να μην καταβάλουν μερίσματα και να μην προχωρούν σε αγορές ίδιων μετοχών, προκειμένου να προστατεύσουν το κεφάλαιο τους στη διάρκεια της πανδημίας.
Το ΔΣ της Nordea ενέκρινε μέρισμα 0,72 ευρώ ανά μετοχή το οποίο θα καταβληθεί στις 12 Οκτωβρίου το νωρίτερο.
Το μέρισμα από τη μεγαλύτερη σκανδιναβική τράπεζα περιλαμβάνει 0,33 ευρώ ανά μετοχή από το 2019 και ισούται με το σύνολο των 2,92 δισ. ευρώ, επίσης ποσό-ρεκόρ για την εισηγμένη στο Ελσίνκι τράπεζα.
Η Nordea δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει αγορές ίδιων μετοχών, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου, στις 21 Οκτωβρίου.
Πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών μέχρι και 1,74 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η ING Groep.
Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 5 Οκτωβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαΐου 2022.
«Ενώ υποστηρίζουμε τους πελάτες μας στη διάρκεια της πανδημίας, πετύχαμε επίσης να δημιουργήσουμε κεφάλαια και είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε αυτό το πρόγραμμα με βάση την ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Steven van Rijswijk.
Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την ΕΚΤ, η οποία έχει άρει τη σύσταση της που αφορούσε στις αγορές ίδιων μετοχών και στη διανομή μερίσματος, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλες απώλειες στην Ασία, στο -2,3% ο Nikkei

Με βαριές απώλειες κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την κατρακύλα των δεικτών της Wall Street χθες που έκλεισε τον χειρότερο μήνα για την αμερικανική αγορά από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
Στο ταμπλό ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε βουτιά -2,3% στις 28.771,07 μονάδες.
Οι αγορές σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω τοπικών αργιών.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε -1,2%, ενώ στην Αυστραλία ο ASX/S&P 200 έκλεισε με πτώση -2%.
Οι δείκτες σε Σιγκαπούρη και Ταϊβάν σημείωσαν απώλειες -1,1% και -2,1% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης